Sl-2000 pisze: Ale pozostaje kwestia identyfikacji.
OK, nie bardo rozumiem o jaki rodzaj identyfikacji Ci chodzi? Czego chciałbyś się dowiedzieć? (rozumiem to ale towarzysko zapytam: po co ci to?
Masz wydanie japońskie z prezentowanymi danymi i numerami matrix. W czym zatem kwestia?
Moim zdaniem pozostaje się cieszyć i uznać ów egzemplarz, za kolejną pozycję w kolekcji (również tego tytułu).
Z identyfikacją stricte DSOTM jest pewien kłopot polegający na dokładnym opisie posiadanego egzemplarza. Tymczasem foty bdb ale brakuje opisu całości tego co masz?
Masz booklet - 30 stron jap/ang?
Nakleki, plakat?
Nie napisałeś czy stamped/tamponnes jest both czyli obustronny,
Moim zdaniem może to być wydanie japońskie z 1974 r. Cechy identyfikacyjne w normie.
Nie jest to 3 tłoczenie, choć w 100% trudno to wykluczyć całkowicie na tym etapie.
Kolorystyka label jest OK, niektóre wydania są nieco bardziej "ciemnopomarańczowe". OBI zgodne wg mnie z oryginałem z 1974.
Nakład nie znany, byłby potrzebny pełny matrix z tego roku i dla tego tłoczenia wraz ze specyfikacją konfekcjonowania poszczególnych partii winyli. Dlaczego? Dlatego choćby, że tłoczenia/produkcji nie wykonano najprawdopodobniej w ciągu jednej zmiany ani też jednego dnia.
Sl-2000 pisze: Poza tym trochę się zawiodłem tym japończykiem.
Wydania japońskie LP jakkolwiek bardzo atrakcyjne na rynku kolekcjonerskim bywają dość przereklamowane. Pozycja dość ciekawa, jednak nie nadawałbym jej cech, których ona nie posiada.
Co do identyfikacji via Discogs, to pamiętać należy, że to tylko baza uzupełniana przez ludzi i tego co akurat posiadają. Nie oznacza to, że mają wszystko.
Tu masz clipy do wydania o którym wyżej:
http://pig.floyd.free.fr/pages/discogra ... japan.html
Może służyć jako materiał wyjściowy do dalszych poszukiwań. Pytanie czego?