talib22 pisze:Jakość dźwięku będzie aż taka niska na tym "sprzęcie"??
No i to będzie zjadało płyty.
Serio, w tej sytuacji - pomyśl o innym prezencie. Gramofon na prezent w tym budżecie to pomyłka. Chyba, że ktoś jest hiper-robociarzem i ze szrota z potencjałem za 25zł zrobi fajny odtwarzacz własną pracą.
Witam.Zdecydowałem się na Duala.Jak na moje sprzet gra nieźle pod tym wzmacniaczem o którym pisałem.Nie jestem nie wiadomo jakim melomanem ale sprzęt jak dla mnie jest ok.Dla mnie płyty winylowe to lipa ale stary ma uciechę.Jak ktoś chce zobaczyć jak gra to na YT" Dual 210 Queen"
Witam serdecznie wszystkich i od razu przepraszam jeżeli nie w tym miejscu temat napisałem. Mam na oku gramofon G-8010 i szukałem opinii na jego temat ale za dużo to nie piszą o nim. Napaliłem się na niego ze względu na jego wygląd , kilkanaście płyt posiadam , w stanie bdb i chciał bym sobie ich posłuchać. Gramofon będzie pracował pod wzmacniaczem Technicsa SU-Z2. Póki co kolumny głośnikowe to jakieś wynalazki ale będą inne. Zastanawiam się między owym G-810 a Fonicą GS 464. Czy mógł bym od Was uzyskać jakieś info co do tych modeli. Ogólnie chcę przeznaczyć 200 zł na gramofon , zaznaczam że nie jestem jakimś maniakiem po prostu chciałbym sobie od czasu do czasu posłuchać muzyki z czarnej płyty.
Tak już o nim poczytałem i odpada ten model. Za 200 zł może nie kupi się super sprzętu ale do słuchania starczy. Może mógłbyś polecić coś od siebie , ja niestety jestem laikiem w tych sprawach. ( krótkofalarstwo CB radio i to mój konik )
Nie Myślę żeby dać max 200 zł za gramofon. Ten G8010 jest w stanie zewnętrznym prawie idealny. Wkładka MF100 w nim drzemie. Do regulacji jest ramię windy ponieważ właściciel wymienił w nim smar i jak pisze wymaga to dopieszczenia.
100-150 jeżeli w 100% sprawny i wizualnie w bdb stanie. Mam G8010 i nie narzekam, ale zaznaczam że nie jestem wymagającym użytkownikiem. O gramofonie poczytaj tutaj:
Jeżeli masz możliwość, to sprawdź jak działa silnik w tym gramofonie. Podstawa silnika, na której obraca się ośka jest w nim plastikowa i po latach ośka może się przez nią przewiercić. (Ja miałem taki problem). Jeżeli słychać jakikolwiek furkot przy pracy silnika, to jest on na wykończeniu. Standardowym problemem w tych gramofonach jest też pływanie obrotów. Niektóre egzemplarze są koszmarne pod tym względem.
Niestety nie mam jak sprawdzić. Właściciel wymienił pasek na nowy i mówi że obroty trzyma. Nawet igłą jest jeszcze sprawna , lecz zalecał by wymianę na nową. Jedyna sprawa to własnie ta regulacja.