Witam! Jestem nowy w temacie gramofonów. Niedawno dokonałem zakupu wieży stereo Technicsa, brakuje mi tylko gramofonu. Poluję na allegro na jakieś ciekawe aukcje. No i trafiłem na coś: http://allegro.pl/show_item.php?item=3907412058
Czy sądzicie, że jest tak ja mówi sprzedawca, tj. wymienić igłę, pasek, dodać nóżki i mamy sprawny technicznie gramofon za niewielkie pieniądze? Znalazłem taki pasek: http://wamataudio.pl/akcesoria-1/paski/ ... -4545.html
Gdyby wszystko poszło ładnie, to można za 150 zł mieć bardzo fajny półautomat z nowymi częściami eksploatacyjnymi. Tylko wszystko chodzi o to, że jestem niedoświadczony w kwestii gramofonów, dlatego zwróciłem się do Was o fachową poradę! Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
mobalski pisze:Czy sądzicie, że jest tak ja mówi sprzedawca, tj. wymienić igłę, pasek, dodać nóżki i mamy sprawny technicznie gramofon za niewielkie pieniądze?
Tylko nie piszcie że żaden z nich,wiem że obydwa to najniższa półka.Proszę tylko o odpowiedź jeżeli mielibyście wybrać z tych dwóch to jaki byście wybrali.
Wiem że temat był już poruszany na forum ale nie padła konkretna odpowiedź.
Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
Tylko nie piszcie że żaden z nich,wiem że obydwa to najniższa półka.Proszę tylko o odpowiedź jeżeli mielibyście wybrać z tych dwóch to jaki byście wybrali.
Wiem że temat był już poruszany na forum ale nie padła konkretna odpowiedź.
Z góry dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam.
W kategorii do tygodnia użytkowania oba są idealne. Jeżeli ten ktoś planuje na poważnie czegoś na tym słuchać, to większą przysługe zrbisz kupując mu/jej jakiś używany sprzęt w tej cenie a może nawet taniej. Kwestia, czy owa osoba nie poczuje się urażona dostając używany prezent (ja nie poczułbym).
To aż taka padlina?Wolałbym coś nowego,gramofon nie będzie często używany.Jakość dźwięku będzie aż taka niska na tym "sprzęcie"??
Jeżeli oba są ok na tydzień grania to lepiej chyba wybrać Mediona bo ładniejszy ?
Na jakość dźwięku składa się cały zestaw, czyli gramofon, jego wkładka, wzmaciacz itd. Ciężko jednak oczekiwać czegokolwiek po sprzęcie, który ma skiepszczony dosłownie każdy element. Zastanów się czy dana osoba ma to w ogóle do czego podłączyć. Jeżeli nie, to możesz śmiało kupować, który Ci się podoba
MA to być podłączone do Yamahy HTR-5930.Mam nadzieję że sie da.Jeżeli możesz to zapodaj jakiś link do używanego jak wspomniałeś który również będzie można podłączyć do tego amplitunera bez żadnych przedwzmacniaczy i innych takich.Sorki że zawracam gitarę ale w tym temacie jestem kompletnym laikiem.
Jezeli nie chcesz się bawić w przedwzmacniacze, to raczej nic z wbudowanym nie znajdziesz w tej cenie. No chyba, że te modele wymienione wyżej. Bo z tego, co czytałem, to nie ma możliwości podłączenia do tej Yamaszki, mówiąc w skrócie, starszego sprzętu. Jeśli się mylę, poprawcie.
Do Yamahy nic starszego nie podłącze.Mam Unitre Gws-302,na głośnikach bezpośrednio podłączonych do gramofonu gra ładnie.Wykombinowałem sobie że podłącze go do Yamahy za pomocą kabla din5 na chinch i lipa.Dlatego szukam czegoś co podłącze do tej yamahy w rozsądnej cenie.Gramofon ma być używany okazjonalnie,chce dać go ojcu bo ma całą piwnice winyli to by se chłop posłuchał.a tą unitre pożyczyłem od teścia na próbe,myślałem że do yamahy to podłącze i będzie grać ale niestety.
talib22 pisze:Jakość dźwięku będzie aż taka niska na tym "sprzęcie"??
No i to będzie zjadało płyty.
Serio, w tej sytuacji - pomyśl o innym prezencie. Gramofon na prezent w tym budżecie to pomyłka. Chyba, że ktoś jest hiper-robociarzem i ze szrota z potencjałem za 25zł zrobi fajny odtwarzacz własną pracą.
Wojtek pisze:
Pioneer się tu chyba najbardziej wyróżnia pod względem jakość/cena, a skoro jest na trzecim miejscu to może warto?
Wojtek dzięki za sugestie i pomoc w doborze gramofonu. Zakupiłem tego Pioneer'a PL-640. Jak na moje potrzeby gra rewelacyjnie
Teraz tylko w rękę papier ścierny, pasta polerska i do dzieła z pokrywą, a później czeka mnie wycieczka po antykwariatach.
Planuje zakup używanego gramofonu do 200zł, a ponieważ specjalistą nie jestem to bardzo prosił bym o radę. Na allegro moją uwagę przykuły te dwa gramofony:
Niestety nie znalazłem na ich temat zbyt dużo informacji, tak więc będę bardzo wdzięczny jeśli powiecie mi co nieco o nich i doradzicie jaki kupić, bądź ewentualnie zaproponujecie inny.
talib22 pisze:Wiem że temat był już poruszany na forum ale nie padła konkretna odpowiedź.
Nie pleć bzdur. Jeśli za każdym razem odradzamy te sprzęty, podając przy tym konkretne argumenty, to nie wiem na jakiej zasadzie możesz jeszcze narzekać na brak konkretnej odpowiedzi.
bizq pisze:Wojtek dzięki za sugestie i pomoc w doborze gramofonu. Zakupiłem tego Pioneer'a PL-640. Jak na moje potrzeby gra rewelacyjnie
Cieszę się.
eSTeeR:
Ani jeden ani drugi to żadna rewelacja, jednak w tym budżecie trzeba się cieszyć z tego co da się znaleźć.
Z tych dwóch to brałbym JVC.
Wojtek pisze:
eSTeeR:
Ani jeden ani drugi to żadna rewelacja, jednak w tym budżecie trzeba się cieszyć z tego co da się znaleźć.
Z tych dwóch to brałbym JVC.
Dzięki Wojtku, podobnej odpowiedzi spodziewałem się co do tych dwóch. A może masz jakieś inne propozycje co do obecnych na allegro gramofonów w tym przedziale cenowym?