pyszalkowaty pisze: ↑01 lut 2023, 16:20
Frey, Twój temat spadł mi z nieba! ostatnie czasy szukałem / szukam dobrego rozwiązania co do transportu dźwięku / malinki, czy ją zakupić (i składać) czy pójść w inną "stronę", opinie na temat malinki są bardzo obiecujące, lecz nie wiem czy dla mnie, jaką dedykowaną nakładkę zastosować hifiberry, allo czy może jakąś inną którą można znaleźć na aliexpress, jakie zasilanie (zasilacz) zastosować czy oddzielnie do malinki jak i do nakładki czy może jest to zbyt wielka komplikacja sytuacji, czy zasilać nakładkę przez malinkę? (słyszałem że to ważne

). Wejścia wzmacniaczu mam tylko analogowe rca
Jak nie masz zewnętrznego DAC i nie zamierzasz kupować to kupujesz do malinki nakładkę z DAC lub kartę dźwiękową po USB. Wybór jest bardzo szeroki od Hifiberry, przez Tone Board po Audiophonics. Kwestia ile chce się zainwestować.
Co do zasilania to tutaj też wybór jest szeroki od oryginalnego zasilacza impulsowego do Raspberry, przez zewnętrzne zasilacze liniowe, np. od Tomanka do wewnętrznych zasilaczy liniowych, np. od Muzg Audio gdzie wpinasz się prosto w piny malinki. Projektów jest bardzo dużo
Ja mam zestaw z pierwszego postu ale w najbliższych tygodniach będę modyfikował swoją malinkę w związku z przenosinami do nowej obudowy. Przy okazji czeka ją kilka zmian, między innymi właśnie zmiana zasilacza na liniowy. Wtedy będę mógł powiedzieć czy warto zainwestować w lepsze zasilanie
pyszalkowaty pisze: ↑01 lut 2023, 16:20
Teraz (na końcu) jeszcze się pojawił ten Wiim PRO który zupełnie nie pomaga w mych rozterkach
Myślę, że Wiim Pro troszkę namiesza na rynku w kontekście przyzwoitego transportu cyfrowego (oraz budżetowego streamera).
Jako transport do DAC to jest bardzo fajne rozwiązanie z kompletem wyjść cyfrowych, autorską aplikacją obsługującą większość serwisów streamingowych, chromecastem, airplayem itp. Jak ktoś nie chce/nie potrafi złożyć i konfigurować malinki, a Wiim będzie działać dobrze z jego urządzeniami i w jego sieci to może być fajny wybór. Z drugiej jeżeli popatrzymy na niego jako na pełnoprawny streamer podłączony po RCA do wzmacniacza to zagra pewnie tak, jak kosztuje - tutaj cudów nie będzie.
Jakbym nie miał malinki to kupiłbym Wiim Pro - przynajmniej na testy.