Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
eenneell

Post autor: eenneell »

Winters pisze:o i to jest gramofon, a nie jakieś haj-tek wynalazki bez sensu!
Mnie się też podoba :!:
I pewnie ma pełny zakres prędkości :?:
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: JacK »

Jeżeli jednak ktoś z szanownych uczestników forum chciałby otworzyć się na inne formaty to polecam dobry przetwornik cyfrowo - analogowy Onix Dac 25A. Niestety nie mogę napisać że jest wart każdej wydanej złotówki bo jak narazie trzeba go importować. Ten konkretny przyjechał ze mną z Sycylii. Przy okazji zakupu przetwornika dostajemy też całkiem niezły wzmacniacz słuchawkowy, lepszy od "dziurki wzmacniacza". Minusem jest to że można go wykorzystać tylko do słuchania przetworzonych na analog dźwięków, o winylach nie ma mowy. Jest też jeszcze nowszy przetwornik dostępny z firmy Onix z literką B w oznaczeniu. Różni się od poprzednika tym że port USB przyjmuje sygnał 192/24 i zgodnie z duchem czasów posiada bezpośrednie wejście na ipoda.
Załączniki
IMG_20131023_094439.jpg
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Robertson

Post autor: Robertson »

Fajnie cacko ...w dobie mnogości aplikacji typu "Dezer" itp. oraz ich użytkowników na pewno znajdzie swoich zwolenników. Na co rocznych audio Show coraz więcej firm poświęca tej dziedzinie sporo uwagi. Natknąłem się nawet na prezsentację muzyki z IPoda .Na pewno była to Włoska firma .Produkowała tez bardzo nie typowe głośniki Centralnie woofer a średnio i wysoko tonowe w formie stojących lamp i kinkietów . Obudowy wykonane z metalu.Baaardzo futurystyczne.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Ipod jako transport to nic specjalnie nowego. Ja też go czasami używam podłączając bezpośrednio do odtwarzacza strumieniowego N-50, przy pliku bezstratnym gra nie gorzej od dobrego budżetowego compaktu. Ograniczeniem jest właśnie przetwornik c/a użyty w N-50. Teraz mogę puścić sygnał dalej niech Onix się nim zajmie. Onix nie jest włoską marką, to brytyjczyk tyle że teraz chyba tylko włosi i japończycy sprzedają ich pełną ofertę, reszta czeka na rozstrzygnięcie sporu o nazwę i znak handlowy pomiędzy starym i nowym właścicielem oraz byłym generalnym dystrybutorem. Tak przynajmniej poinformował mnie sprzedawca.
http://www.onix-audio.co.uk
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

Jak dopisze szczęście :pray: , to coś się zmieni... Na pewno gramofon :dance: . Później wyleci wzmak :)

Obecnie wygląda to tak :

Obrazek
madelektronik

Post autor: madelektronik »

Postaw płyty pionowo, bo Ci się ringi na okładkach zrobią, a płyty pokrzywią.
Awatar użytkownika
KasparHauser
Gramofon: Nieinterere2000

Post autor: KasparHauser »

Spokojnie, tutaj są płyty, których nie używam/używam raz w roku/darowizny/znaleziska/płyty zjechane totalnie/zjechane totalnie przeze mnie itd.
Najważniejsze mają miejsce obok, gdzie są w pozycji pionowej :)
Jeszcze single trzeba do pionu postawić, ale to za tydzień-dwa. Będzie ich więcej i nie będą się przewracać :) .

edit//
Nie żebym płyty źle traktował, ale miejsca nie mam odpowiedniego, aby te "gorsze" stały w odpowiedniej dla nich pozycji.
dornen

Post autor: dornen »

Wzmacniacz denon pma700we
Gramofon blaupunkt p150
Cd denon dcd620
Radio Kenwood kt3300
Kolumny koda av702f v.2
W najbliższym czasie do wymiany kolumny i może wzmacniacz:-)

Ps. Wiem że gramofon powinien stać w innym miejscu ;-)
Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20131102_102201.jpg
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

dornen pisze:Wiem że gramofon powinien stać w innym miejscu
A czemuż to? Jak dla mnie jest dobrze!
DIOMEDES KATO
dornen

Post autor: dornen »

Na jednej półce ze wzmacniaczem. Według szkoły teoretycznie mogą wystąpić drgania zakłócające... itepe itede ;)
A tak serio, to ze względu na bliskie umieszczenie radia, czasami (jak zapomnę wyłączyć odbiornik) delikatnie słychać audycje podczas odsłuchu płyty. :D

Pozdrawiam.
Pilot

Post autor: Pilot »

Kolumny już są doma. Jeszcze tylko za jakiś czas wymienię pre i zestaw będzie gotowy. Różnica między Vectorami a Minasami jest ogromna. To się już słyszy.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Nooo....piękny kącik :D :clap:
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Pilot

Post autor: Pilot »

Dzięki, też mi sie podoba i wizualnie i odsłuchowo. Najgorsze w tym jest to, że gdybym w Lutym słuchał doradzających, to uniknął bym wielu pułapek zakupowych i trochę kasy zaoszczędził.
Teraz tylko wygrzać kolumny, popracować nad ustawieniami oraz troszkę, w miarę możliwości pokoju gościnno sypialnianego poprawić akustykę i będzie git.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

dornen pisze:A tak serio, to ze względu na bliskie umieszczenie radia, czasami (jak zapomnę wyłączyć odbiornik) delikatnie słychać audycje podczas odsłuchu płyty.
W sumie to dosyć powszechna przywara amplitunerów, zależy od jakości selektora. Najlepiej nastroić na "pustą" częstotliwość, wtedy to nie przeszkadza.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Pilot jaki pre amp chcesz dokupić go tego zestawu ?
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
ODPOWIEDZ