Przejrzałem inne oferty sprzedającego, ma jeszcze w tej samej cenie Sony PS-T22 https://allegro.pl/oferta/gramofon-sony ... 0647790882 - jak rozumiem, jest o tyle gorszy, że to manual nie automat. Czy jest w czymkolwiek lepszy i czy warto się nim zainteresować?
Czy jest w czymkolwiek lepszy i czy warto się nim zainteresować?
Proste ramię Sony ma małą masę efektywną i lepiej dobrze chodzą te bardziej podatne wkładki (np. XL-20) ...
Do tego Sony ma złącze microSME i trzeba kupować spec headshell, który do najtańszych nie należy ...
Zdecydowanie sugerowałbym uniwersalne lub cięższe ramiona J lub S ...
Choćby ten PS-333 ...
Pojechałem, pogadałem z przemiłym sprzedającym, kupiłem Sony PS-333. Jest cudowny, jedyny brak to krążek do singli, ale to akurat pasuje od Cyryla Dzięki za polecenie.
Gramofon Sony PS-333
Ampliuner Yamaha VX-663
Kolumny Universum CD-300
Witam wszystkich forumowiczów jako ze to moj pierwszy post. Mam prośbę o pomoc w wyborze gramofonu - pierwszego w życiu. Na razie mam jeden winyl. Teraz chcialbym gramofon i reszte do zestawu. Znalazlem kilka ofert, prośba o doradzenie.
Cześć. Ogólnie to obrałeś co do zasady wyboistą ścieżkę wyboru gramofonu, na podstawie tego co podlinkowałeś. Wszystkie to fajne wizualnie tematy, ale technicznie mogą być najróżniejsze problemy. Jedynie Dual 505-4 wpadł mi w oko. Pomyśl jeszcze nad jakimś gramofonem z ramieniem w kształcie litery "S"
Ok pewnie zaraz kogoś wkurzę ale nie bardzo wiem co to znaczy ramieniem S. Tzn. domyslam sie ze ma taki kształt ale nie chce sie wdawac w zawiłości techniczne. Czemu przyjrzec się akurat S ? A te co podlinkowalem rozumiem że nie są S? Czemu wyboista? Tzn. wydawalo mi sie ze lepiej dyskutowac na przykładach dkatego te oferty. A jezeli masz inna koncepcje to napisz czego mam po prostu szukać bo chyba o to chodzi? A jakies info blna temat tych zestawów combo? Nie są warte uwagi? A ten zestaw wiezowy z gramofonem?
A cos takiego:
Cześć
Wrzuciłeś sporo Duali, jest na forum kolega, specjalista od Duali może tu wpadnie i podpowie. Jeżeli chodzi o sabę to rozglądałbym się za psp 250 lub psp 350. Rozumiem że kusi komplet za względnie przystępne pieniążki ale nie widzę w nim jakiegoś solidnego punktu zaczepienia na którym można budować w przyszłości coś lepszego. Według mnie gramofon 500zł, wzmacniacz 300 do 400zł no i kolumny do 500 i na jakiś czas będzie ok.
W watku za 300pln jest soniacz z deckiem i wzamcniaczem. Na poczatek byloby idealnie.... Tutaj ta saba kusi wzmacniaczem i kolumnami. Podobnie zestaw kortinga z dualem.
Wybacz kolego, że byłem mało precyzyjny. Ramiona S ze względu na swoją uniwersalność i popularność znacznie zwiększają możliwość doboru wkładki/igły do gramofonu. Co wpływa na finanse i spektrum zakupu. Duale to gramofony relatywnie specyficzne w budowie i konserwacji. Są znakomite jak są sprawne, ale jak się coś zepsuje to ... Na combo się nie znam. Nie wypowiem się co do technikaliow. Polecam przejrzeć gramofony z listy polecanych viewtopic.php?f=46&t=9997