Ojtam , ojtam

Ojtam , ojtam
A słuchaliście Husarii z korekcją aktywno-pasywną?charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11Produkty Ahaji mają jakieś tam mankamenty, ale rzeczywiście w tych cenach, w których można je kupić są kozackie na maska.
Preampy te ciężko jakoś recenzować, bo one nie do końca 'grają' , a po prostu wzmacniają sygnał.
Są równe brzmieniowo i jak słucham Husarii swojej, Myszora, czy Nudy Mini, to granie jest bardzo zbliżone - Husaria v2 ma trochę większego kopa, troche lepszą makrodynamikę, ciut niżej schodzi bass, ale styl grania jest zawsze bardzo, bardzo podobny - cięzko to recenzować![]()
Moja Husarka jest trochę hudsza, dość mocno analityczna , lżejsza w brzmieniu.
A jaki jest mankament? Na pewno nieseryjność - przez co te produkty są po prostu nierówne/nieidentyczne.
No i coś co jest atutem, a bywa mankamentem - 'nie grają' jako tako. Jak ktoś potrzebuje dociążyć średnicę, czy dół za pomocą preampa, czy podbarwić wkładkę to się po prostu nie nadaje.
Np. w moim systemie ostatnio miałem jakiegos klocka DIY nampowego i na MM zagrało to rewelacyjnie - bo u mnie średnica jest dość chuda/mało dociążona, a ów lampiak fantastycznie to wyrównał.
No i instrumenty na Husarii są jakby 'mniejsze' lepiej zlokalizowane niż na wiekszosci innych pre, których słuchałem - gdzie potrafią się one 'rozlewać' i zlewać. Czasami to pogrubianie instrumentów może się podobać w małych składach jazzowych.
Też tak myślałem, dlatego kupowałem wkładki zamiast pre, ktore to (pre) uważałem za uczciwie grające (nadal tak uwazam). Swoje przekonanie czerpałem z porownania z CD. Utwory brzmiały tak, jak je znałem wiec pewnie więcej "słodkiego" znajdę tylko w lepszych wkładkach. Myliłem się.charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11Preampy te ciężko jakoś recenzować, bo one nie do końca 'grają' , a po prostu wzmacniają sygnał.
O jakich pre mówisz? Jaki preamp był pierwszy i co było potem?Therion pisze: ↑12 paź 2018, 08:56Też tak myślałem, dlatego kupowałem wkładki zamiast pre, ktore to (pre) uważałem za uczciwie grające (nadal tak uwazam). Swoje przekonanie czerpałem z porownania z CD. Utwory brzmiały tak, jak je znałem wiec pewnie więcej "słodkiego" znajdę tylko w lepszych wkładkach. Myliłem się.charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11Preampy te ciężko jakoś recenzować, bo one nie do końca 'grają' , a po prostu wzmacniają sygnał.
Drugie pre, porzadnie wykonane, z trafami, lampowe, do mnie mnie w ogóle nie przemówiło, ale trzecie.... To było prawdziwe odkrycie. Różnica byla ogromna. Taka, jak wymiana i kolumn i wzmaka jednoczesnie. Tyle z wymiany wkładki bym nie wyciągnął.
Tak. Karol ma aktywno-pasywną.
Wiem co masz teraz ale nie wiem co było wcześniej. Może to po prostu to efekt porządnego pre
Ale ja nie mowie o preampach ogółem, tylko o preampach projektu Ahaji. Zgadzam się, z tym co mowisz odnośnie pre - pytanie jednak czy mamy system, w ktorym trzeba wyłącznie wzmocnienia, czy 'czegoś więcej'Therion pisze: ↑12 paź 2018, 08:56Też tak myślałem, dlatego kupowałem wkładki zamiast pre, ktore to (pre) uważałem za uczciwie grające (nadal tak uwazam). Swoje przekonanie czerpałem z porownania z CD. Utwory brzmiały tak, jak je znałem wiec pewnie więcej "słodkiego" znajdę tylko w lepszych wkładkach. Myliłem się.charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11Preampy te ciężko jakoś recenzować, bo one nie do końca 'grają' , a po prostu wzmacniają sygnał.
Drugie pre, porzadnie wykonane, z trafami, lampowe, do mnie mnie w ogóle nie przemówiło, ale trzecie.... To było prawdziwe odkrycie. Różnica byla ogromna. Taka, jak wymiana i kolumn i wzmaka jednoczesnie. Tyle z wymiany wkładki bym nie wyciągnął.
Rozwiń proszę to "nie nadaje", biorąc pod uwagę bardzo szeroką gamę nastawów w Nudzie i Husarii.charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11No i coś co jest atutem, a bywa mankamentem - 'nie grają' jako tako. Jak ktoś potrzebuje dociążyć średnicę, czy dół za pomocą preampa, czy podbarwić wkładkę to się po prostu nie nadaje.
'Nie gra' w sensie nie narzuca od siebie żadnej sygnatury dźwiękowej. Nie eksponuje , nie ociepla, nie ochładza.Wojtek pisze: ↑12 paź 2018, 11:22Rozwiń proszę to "nie nadaje", biorąc pod uwagę bardzo szeroką gamę nastawów w Nudzie i Husarii.charliez88 pisze: ↑11 paź 2018, 23:11No i coś co jest atutem, a bywa mankamentem - 'nie grają' jako tako. Jak ktoś potrzebuje dociążyć średnicę, czy dół za pomocą preampa, czy podbarwić wkładkę to się po prostu nie nadaje.
Nie wiem też co to znaczy że jakiś klocek "nie gra", ale w to już nie będę wnikał![]()
Po mojemu - to jest pożądana cecha, ale racja, można to rozpatrywać w kategorii wada/zaleta, w zależności od zapatrywania.charliez88 pisze: ↑12 paź 2018, 11:30Nie gra' w sensie nie narzuca od siebie żadnej sygnatury dźwiękowej. Nie eksponuje , nie ociepla, nie ochładza.
Jeszcze jest pojemność sygnałowa, niemniej to co napisałeś teraz brzmi bardziej jak "mam kontrolę nad brzmieniem" kontra "nie mam kontroli, bo taka konstrukcja"charliez88 pisze: ↑12 paź 2018, 11:30Co do nastawów - nie jestem techniczny, ale co innego jest jeśli wkładka dostaje zamiast 47 kohm 38, a co innego, kiedy dostaje 47kohm, ale budowa pre powoduje, że któreś z pasm dostaje coś ekstra/ cos wygładzone itd
Husaria MM bez dopasowania/loadingu MM? Ło Panie, to diametralnie zmienia postać rzeczy, bo wychodzi na to że masz jakąś zubożoną wersję.charliez88 pisze: ↑12 paź 2018, 11:59W mojej Husarii nie mam kontroli loadingu więc jak najbardziej 'nie nadaje się'