Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
Re: Co kręcisz? (czyli czego aktualnie słuchamy na winylu)
Wilki - Przedmieścia
O tej porze już tylko na słuchawkach
O tej porze już tylko na słuchawkach
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
Universum Studio 6000+AT-540ML, Schiit Mani, Luxman A-371, Luxman D-351, Luxman T-351L, Luxman K-351, Heybrook HB4, DacMagic 100
- aarset
- Gramofon: Scheu
Steve Reich - Different Trains • Kronos Quartet / Electric Counterpoint • Pat Metheny
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- mrz
Free - The Free Story
Główny tor: Luxman PD-291+ AKAI AM-2400 + IFI Zen Phono + AKAI GX 725D + Chario Syntar 200
W pracy: Akai AP-B20 + Infinity RS 10b
W pracy: Akai AP-B20 + Infinity RS 10b
- Dziadek
- Kontakt:
Ringo Starr - Stop And Smell The Roses
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
ZZ Top - ZZ Top's First Album (1971 / 1971, US) https://www.discogs.com/ZZ-Top-First-Al ... se/4430959
Wczoraj pomyłem płyty - zarówno te, które kupiłem w czwartek jak i parę innych. Dziś zacząłem dzień od prawdziwego sztosu - oryginalne, pierwsze wydanie debiutu ZZ Top! Co prawda słuchałem tej płyty przedwczoraj z CD ale teraz mam upragniony winylowy odpowiednik, z oryginalnym miksem. I w stanie G+.
Trochę hałasuje ale nie jest aż tak źle by to było niesłuchalne...
Bardziej mnie martwi spora różnica między winylem a CD. A tu może być wiele przyczyn - począwszy od innego miksu poprzez zużycie płyty i kończąc na zużyciu igły. Jakoś dźwięk z CD mi bardziej przypadł do gustu... Z jakiegoś nieuchwytnego w słowa powodu nie mogę się przemóc by dać temu winylowi 5* w Discogs, które ma u mnie mój egzemplarz na CD.
Przy okazji, to moja pierwsza płyta z podwójnym labelem (na stronie A). Dowiedziałem się o tym wczoraj podczas mycia. Autoreturn w moim gramofonie łapie zwiechę i ramie się odbija od tego odstającego, drugiego labela. Na szczęście zrobiłem sobie notkę w Discogs, żeby pamiętać o manualnej obsłudze procesu zakończenia odtwarzania tej strony płyty.
Może jeszcze potem sprawdzę Rio Grande Mud co kupiłem w czwartek. Oryginalny mix na winylowym wznowieniu z 2011. Wygląda ładnie więc powinno być lepiej niż git.
Wczoraj pomyłem płyty - zarówno te, które kupiłem w czwartek jak i parę innych. Dziś zacząłem dzień od prawdziwego sztosu - oryginalne, pierwsze wydanie debiutu ZZ Top! Co prawda słuchałem tej płyty przedwczoraj z CD ale teraz mam upragniony winylowy odpowiednik, z oryginalnym miksem. I w stanie G+.
Bardziej mnie martwi spora różnica między winylem a CD. A tu może być wiele przyczyn - począwszy od innego miksu poprzez zużycie płyty i kończąc na zużyciu igły. Jakoś dźwięk z CD mi bardziej przypadł do gustu... Z jakiegoś nieuchwytnego w słowa powodu nie mogę się przemóc by dać temu winylowi 5* w Discogs, które ma u mnie mój egzemplarz na CD.
Przy okazji, to moja pierwsza płyta z podwójnym labelem (na stronie A). Dowiedziałem się o tym wczoraj podczas mycia. Autoreturn w moim gramofonie łapie zwiechę i ramie się odbija od tego odstającego, drugiego labela. Na szczęście zrobiłem sobie notkę w Discogs, żeby pamiętać o manualnej obsłudze procesu zakończenia odtwarzania tej strony płyty.

Może jeszcze potem sprawdzę Rio Grande Mud co kupiłem w czwartek. Oryginalny mix na winylowym wznowieniu z 2011. Wygląda ładnie więc powinno być lepiej niż git.
- Cracker
Santana
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- aarset
- Gramofon: Scheu
Kraftwerk - Computer World
Te dźwięki mają w sobie jakąś magię. I to pomimo upływu lat...
Te dźwięki mają w sobie jakąś magię. I to pomimo upływu lat...
Scheu Premier mkII -> Ikeda IT-407 (Scheu Classic mkII) -> Transfiguration Axia (Lyra Kleos) -> ASR Basis Exclusive -> ASR Emitter II -> Klipsch Forte IV
- RadTang
- Gramofon: Technics SL-D303
- Kontakt:
ZZ Top - Rio Mud Grande (1972 / 2011, Reissue, Europe) https://www.discogs.com/ZZ-Top-Rio-Gran ... se/7495231
Do obiadu znowu Tres Hombres dzisiaj grali. Playgrading ostatniego zakupu. Brzmi lepiej niż debiut. Ale to jest nówka sztuka, z deka używana. Porządna edycja z oryginalnym miksem.
Do obiadu znowu Tres Hombres dzisiaj grali. Playgrading ostatniego zakupu. Brzmi lepiej niż debiut. Ale to jest nówka sztuka, z deka używana. Porządna edycja z oryginalnym miksem.
-
- Gramofon: RP 3, ThorensTD 320
-
- Gramofon: Saba PSP 910
Wkoncu ukończony (złożony gramiak).... jeszcze pokrywą do dopieszczenia 
Marillion - Misplaced Childhood
Marillion - Misplaced Childhood
- Tarkus
Gabor Lehotka (organ) - Liszt:
"Weinen, Klagen, Sorgen, Sagen" Variations,
Prelude and Fugue on the Name Bach etc.
(Hungaroton 1985)
"Weinen, Klagen, Sorgen, Sagen" Variations,
Prelude and Fugue on the Name Bach etc.
(Hungaroton 1985)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- StarRock
GANDALF
Bardzo lubię, to często słucham, a dzisiaj jakżesz zabrzmiało
Bardzo lubię, to często słucham, a dzisiaj jakżesz zabrzmiało

- stos79
- Gramofon: Luxman PD 444
Dzisiaj mija 30 lat od wydania albumu.
Slint - Spiderland
Slint - Spiderland
- Viniu
- Gramofon: Kenwood KD-750
Diana Krall - Wallflower
Kenwood KD-750+Hana SH, Luxman L-435, Sony ST-3950, Denon DCD-625, Onkyo TA-1900, Translator Impact 4 mk2, wiim pro plus
- Tarkus
Marek Kudlicki - Organ Recital
(Muza 1987)
Muzyka piękna, wykonanie fenomenalne, tłoczenie... okropne. Jakby ktoś szczotką zamiatał, takie szmery! Może umycie choć minimalnie by pomogło?
(Muza 1987)
Muzyka piękna, wykonanie fenomenalne, tłoczenie... okropne. Jakby ktoś szczotką zamiatał, takie szmery! Może umycie choć minimalnie by pomogło?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.