Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Bang Olufsen - B&O - beogram- beocenter- itp
Te gramofony nie bez powodu mają korzystne ceny - wałkowane na łamach tego wątku od zarania dziejów.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Martynka
- Gramofon: Yamaha PX3
A ja tam lubię mój Beogram 1800 (choć ostatnio prawe popełniłem na Litwie coś innego), dziś przeszedł zabieg wymiany kabelków.
Odkąd mam preamp C4 od Yamahy z naprawdę wspaniałym pre ( i tutaj nie ma co polemizować ) wyciągnąłem kartę RIAA z BeO i podłączyłem bezpośrednio pod jedno z wejść Phono. Są trzy w tym jedno dedykowane MC, mogę w nich regulować zarówno impedancję jak i pojemność, brum jednak delikatny się przebija gdy sprzęt jeszcze nie gra lub się już zatrzymał i to niezależnie od ustawień. Oryginalnie był tam 5 pinowy DIN jak to u Bang Olufsen'a, ja wstawiłem tam jakieś używane RCA a ekranem prowadziłem uziemienie i tak grał sobie przez rok. Postanowiłem jednak to zmienić na bardziej profi:

Jak widać wymieniłem też przewód zasilający, jak przystało na 55 letni sprzęt był biały z bakelitową wtyczką, która luźno trzymała się w gniazdku i czasami rozłączała gramofon.
Brum się zmniejszył, tylko przy zwiększonej głośności słychać go wciąż delikatnie na postoju ale to już chyba tylko wina konstrukcji. Rozglądam się za czymś bardziej wizualnie pasującym do mojego zestawu, zobaczymy więc czy to była tylko jego przypadłość.
Odkąd mam preamp C4 od Yamahy z naprawdę wspaniałym pre ( i tutaj nie ma co polemizować ) wyciągnąłem kartę RIAA z BeO i podłączyłem bezpośrednio pod jedno z wejść Phono. Są trzy w tym jedno dedykowane MC, mogę w nich regulować zarówno impedancję jak i pojemność, brum jednak delikatny się przebija gdy sprzęt jeszcze nie gra lub się już zatrzymał i to niezależnie od ustawień. Oryginalnie był tam 5 pinowy DIN jak to u Bang Olufsen'a, ja wstawiłem tam jakieś używane RCA a ekranem prowadziłem uziemienie i tak grał sobie przez rok. Postanowiłem jednak to zmienić na bardziej profi:

Jak widać wymieniłem też przewód zasilający, jak przystało na 55 letni sprzęt był biały z bakelitową wtyczką, która luźno trzymała się w gniazdku i czasami rozłączała gramofon.
Brum się zmniejszył, tylko przy zwiększonej głośności słychać go wciąż delikatnie na postoju ale to już chyba tylko wina konstrukcji. Rozglądam się za czymś bardziej wizualnie pasującym do mojego zestawu, zobaczymy więc czy to była tylko jego przypadłość.
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
- Martynka
- Gramofon: Yamaha PX3
A przy okazji jeżeli jeszcze jakiś "desperat" oprócz mnie używa BeO do czarnych płyt to:
- w pre wybieramy MM
- jeżeli mamy regulację to ustawiamy impedancję na 47k
- jeżeli mamy regulację to ustawiamy pojemność w przedziale 100 do 300pF
- w pre wybieramy MM
- jeżeli mamy regulację to ustawiamy impedancję na 47k
- jeżeli mamy regulację to ustawiamy pojemność w przedziale 100 do 300pF
Martin Logan CLS, Ayon Triton KT150 z KT88 zamiennie, DAC Stax Talent (2 x PCM63 na 6N26P) + Volumio Pi5 Waveshare 11,9", CD Rotel RCD955 (TDA1541 na 6N9S)... no i oczywiście gramofon Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (shibata na boronie)
-
- Gramofon: Bang Olufsen
Witam wszystkich fanów Bang Olufsena,jestem śczęśliwym posiadaczem B&O lini/seri 5500 i mam jedno techniczne pytanie dokupiłem sobie piękne słuchawki pioneer SE-205 ale gdy wtykam jacka do gniazda muzyka dalej leci w głośnikach,oczywiście w słuchawkach też.Czy po włożeniu jacka do gniazda muzyka nie powinna automatycznie zamilknąć w głośnikach? Proszę o pomoc.
Bang Olufsen gra dobrze
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Z ciekawości - Twoja robota czy masz już naśladowców? 
https://www.olx.pl/d/oferta/bang-olufse ... JmuMQ.html

Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
-
Z ciekawości - Twoja robota czy masz już naśladowców? 
Czy to do mnie to pytanie tuczi77?

Czy to do mnie to pytanie tuczi77?
Bang Olufsen gra dobrze
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Do Martynki bardziej

Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
-
Ok, wracam do mojejego pytania i prośby o pomoc.Ważna informacja słuchawki orginalnie pośiadają dużego jacka,więc dokupiłem adapter nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedż.
Bang Olufsen gra dobrze
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To nie była standardowa funkcjonalność w większości starszych wzmacniaczy. Zwyczajowo powinna być możliwość odłączenia sygnału z kolumn przy pomocy jakiegoś przełącznika.grzes_klos pisze: ↑08 kwie 2021, 19:57Czy po włożeniu jacka do gniazda muzyka nie powinna automatycznie zamilknąć w głośnikach?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
jak wiemy B&O był oszczędny w przyciski i przełączniki zwłaszcza w sprzecie lat 80-tych,przynajmniej tak jest w mijej lini/seri 5500.
Idąc Wojtku Twoim tropem przychodzi mi na myśl tylko przycisk MUTE który znajduje się na sprzęcie i pilocie,kiedy go naciskam w pilocie na panelu amplitunera miga czerwona dioda ale nic się nie dzieje.Naciskając MUTE na panelu też żadnej reakcji.Może ktoś posiada podobny sprzęt i mógłby to przetestować?
Idąc Wojtku Twoim tropem przychodzi mi na myśl tylko przycisk MUTE który znajduje się na sprzęcie i pilocie,kiedy go naciskam w pilocie na panelu amplitunera miga czerwona dioda ale nic się nie dzieje.Naciskając MUTE na panelu też żadnej reakcji.Może ktoś posiada podobny sprzęt i mógłby to przetestować?
Bang Olufsen gra dobrze
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie udało mi się znaleźć instrukcji obsługi do Twojego modelu - myślę że tam znalazłyby się odpowiedzi.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mcemsi
- Gramofon: PS-X600 , PS-X555ES
Instrukcja coś tam mówi (załącznik)
-krótki wcisk włącza urzadzenie z poprzednio uzywanym wejściem i poziomami ustawien
-krótki wcisk wycisza głosniki w gniazdach SPEAKERS1 , kolejny krótki wcisk uruchamia je ponownie
-dłuższy wcisk włacza tryb stand-by
i chyba tyle , w sumie proste działanie. Troche tylko nielogiczne że przycisk MUTE właczą i wyłacza urządzenie ,no ale może chodzi o minimalizm
Może masz głośniki podpięte pod wyjście 2?
str.9:-krótki wcisk włącza urzadzenie z poprzednio uzywanym wejściem i poziomami ustawien
-krótki wcisk wycisza głosniki w gniazdach SPEAKERS1 , kolejny krótki wcisk uruchamia je ponownie
-dłuższy wcisk włacza tryb stand-by
i chyba tyle , w sumie proste działanie. Troche tylko nielogiczne że przycisk MUTE właczą i wyłacza urządzenie ,no ale może chodzi o minimalizm
Tak , str.11grzes_klos pisze: ↑08 kwie 2021, 19:57Czy po włożeniu jacka do gniazda muzyka nie powinna automatycznie zamilknąć w głośnikach?
Może masz głośniki podpięte pod wyjście 2?
-
Proszę o pomoc.
Kupiłem Bang & Olufsen Beogram 1700.
Kupiłem nagle, pod wpływem emocji, bez sprawdzenia, od handlarza na placu. Z wkładką bez igły.
Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko że stan wizualny "igła" oczarował mnie, jak syreny żeglarzy.
Teraz po lekturze forum się podłamałem.
Ale walczę.
Pytania:
1. Czy jak na wkładce jest napisane MMC 20 S to inna np MMC20 E będzie działać ?
https://www.ebay.pl/itm/186741176796?_s ... R6aYgejZZA
Przepraszam jeśli pytanie naiwne ale czy dobrze rozumiem że ostatnia litera oznacza typ igły ale wkładką będzie pasowała ?
To znalażłem taki wpis :
https://www.ebay.co.uk/itm/126736627897 ... R_b_1OzZZA
2. Ramię po opuszczeniu na talerz nie trufla w dobre miejsce, ląduje za daleko - to jest do wyregulowania ?
3. Wtyczka do wzmacniacza jest okrągła z 5 pinami - możliwa przejściówka czy konieczna wymiana kabla ?
coś takiego ?
https://sklep.pckliper.pl/pl/products/a ... 11643.html
4, Czy sprzęt warty walki ? Teoretycznie jak rozwiążę problem wkładki/igły, regulacji i kabla - wart zachodu ?
Bo wciąż piękny.
Kupiłem Bang & Olufsen Beogram 1700.
Kupiłem nagle, pod wpływem emocji, bez sprawdzenia, od handlarza na placu. Z wkładką bez igły.
Na swoje usprawiedliwienie powiem tylko że stan wizualny "igła" oczarował mnie, jak syreny żeglarzy.
Teraz po lekturze forum się podłamałem.
Ale walczę.
Pytania:
1. Czy jak na wkładce jest napisane MMC 20 S to inna np MMC20 E będzie działać ?
https://www.ebay.pl/itm/186741176796?_s ... R6aYgejZZA
Przepraszam jeśli pytanie naiwne ale czy dobrze rozumiem że ostatnia litera oznacza typ igły ale wkładką będzie pasowała ?
To znalażłem taki wpis :
a generalnie to załamka cenowa, np:
https://www.ebay.co.uk/itm/126736627897 ... R_b_1OzZZA
2. Ramię po opuszczeniu na talerz nie trufla w dobre miejsce, ląduje za daleko - to jest do wyregulowania ?
3. Wtyczka do wzmacniacza jest okrągła z 5 pinami - możliwa przejściówka czy konieczna wymiana kabla ?
coś takiego ?
https://sklep.pckliper.pl/pl/products/a ... 11643.html
4, Czy sprzęt warty walki ? Teoretycznie jak rozwiążę problem wkładki/igły, regulacji i kabla - wart zachodu ?
Bo wciąż piękny.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
1. Tak, choć słabo wygląda ta igła z oferty. "Niesprawdzana" to jednak ryzyko, nawet przy niskiej cenie.
Co do "załamki cenowej" - to nie jest znowu tak drogo, ale tak ogólnie to witamy w świecie tanich BeoGramów
2. Raczej tak. Masz na myśli auto-start czy jak ręcznie przesuwasz ramię nad płytę i opuszczasz windę?
3. Może być przejściówka, ale lepsza byłaby taka z dodatkowo wypuszczonym przewodem masowym.
4. A to już jest mocno subiektywna sprawa bo zależy co ty chcesz z nim zrobić jak już będzie ogarnięty
Co do "załamki cenowej" - to nie jest znowu tak drogo, ale tak ogólnie to witamy w świecie tanich BeoGramów

2. Raczej tak. Masz na myśli auto-start czy jak ręcznie przesuwasz ramię nad płytę i opuszczasz windę?
3. Może być przejściówka, ale lepsza byłaby taka z dodatkowo wypuszczonym przewodem masowym.
4. A to już jest mocno subiektywna sprawa bo zależy co ty chcesz z nim zrobić jak już będzie ogarnięty

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Szybki jesteś Wojtku, dziękuję.
ad. 1 - wkładka z oferty była tylko poglądowo, chodziło mi bardziej o zasadę, rozumiem słowo-klucz "niesprawdzana" bo może nie działać a potem "widziały gały co brały".
ad. 2. Auto- start. Dziwny ten gramofon w sensie windy nie ma, są w sumie 4 klawisze: 2: turn i pause i 2 z regulacją obrotów 33 i 45. Klawisz turn obraca talerz. Klawisz pause wprawia w ruch ramię które z pozycji spoczynkowej przesuwa się nad talerz i opada. Kolejne wciśnięcie pause podnosi ramię nad talerzem i ramię zostaje w takiej pozycji, więc chyba jeśli dalej chciałoby się np. zmienić płytę to trzeba palcem przesunąć ramię znad talerza? Klawisza stop nie ma - nie wiem co autor miał na myśli aby zatrzymać talerz.
ad. 3 Mógłbyś rozwinąć ? Przewód masowy wtedy do wzmacniacza ?
ad. 4. Mam podstawowy zestaw gramofon + wzmacniacz + kolumny. Chciałem do 2 innych pomieszczeń skompletować tanie (w sensie di kilkuset złotych za element, ale poprawne 2 zestawy: jeden z gramofonem a drugi z odtwarzaczem CD jako źródło. (Widziałem dziś np używany sprawny amplituner harman kardon avr 130 za 350 zł który zastosowałbym jako wzmacniacz do zestawu z CD) A że natrafiłem dziś na B&O to się podjarałem że fajny gramofon, to dokupię do niego używany wzmacniacz i kolumny (mam od lat Acoustic Energy Aegis One, jestem zadowolony, chętnie kupiłbym drugą parę) i będę miał sprzęt w kolejnym pokoju. Muzyka jazz i fortepianowa. I teraz nie wiem czy pieniądze zainwestowane we wkładkę maja sens czy się poddać tzn. w dużym skrócie myślowym pytanie brzmi czy to w ogóle jest dobry sprzęt, czy ma szansę dobrze grać.
ad. 1 - wkładka z oferty była tylko poglądowo, chodziło mi bardziej o zasadę, rozumiem słowo-klucz "niesprawdzana" bo może nie działać a potem "widziały gały co brały".
ad. 2. Auto- start. Dziwny ten gramofon w sensie windy nie ma, są w sumie 4 klawisze: 2: turn i pause i 2 z regulacją obrotów 33 i 45. Klawisz turn obraca talerz. Klawisz pause wprawia w ruch ramię które z pozycji spoczynkowej przesuwa się nad talerz i opada. Kolejne wciśnięcie pause podnosi ramię nad talerzem i ramię zostaje w takiej pozycji, więc chyba jeśli dalej chciałoby się np. zmienić płytę to trzeba palcem przesunąć ramię znad talerza? Klawisza stop nie ma - nie wiem co autor miał na myśli aby zatrzymać talerz.
ad. 3 Mógłbyś rozwinąć ? Przewód masowy wtedy do wzmacniacza ?
ad. 4. Mam podstawowy zestaw gramofon + wzmacniacz + kolumny. Chciałem do 2 innych pomieszczeń skompletować tanie (w sensie di kilkuset złotych za element, ale poprawne 2 zestawy: jeden z gramofonem a drugi z odtwarzaczem CD jako źródło. (Widziałem dziś np używany sprawny amplituner harman kardon avr 130 za 350 zł który zastosowałbym jako wzmacniacz do zestawu z CD) A że natrafiłem dziś na B&O to się podjarałem że fajny gramofon, to dokupię do niego używany wzmacniacz i kolumny (mam od lat Acoustic Energy Aegis One, jestem zadowolony, chętnie kupiłbym drugą parę) i będę miał sprzęt w kolejnym pokoju. Muzyka jazz i fortepianowa. I teraz nie wiem czy pieniądze zainwestowane we wkładkę maja sens czy się poddać tzn. w dużym skrócie myślowym pytanie brzmi czy to w ogóle jest dobry sprzęt, czy ma szansę dobrze grać.