Dziadek pisze:Doogie White - Reinbow - Stranger in Us All
Tak, to właśnie dzięki współpracy z "Czarnym Ryśkiem" i tej płycie nasz Szkot z foto-zagadki stał się bardziej rozpoznawalny.
Persona jest więc już znana, ale nie ma tak łatwo: trzeba jeszcze podać album z którego pochodzi owo zdjęcie, a nie chodzi tu bynajmniej o "Stranger In Us All" (który zresztą na winylu nie wyszedł). Rysy Doogie'go podpowiadają, że chodzi o płytę bliższą teraźniejszości
Kurde... Pierwsze co mi przyszło do głowy to coś z okładki TANK - maskowanie w tle. Pudło. Sprawdzam dalej co mi przyszło na myśl... nic nie ma. Frenzy, stopniuj napięcie dalej. Ciekawość mnie zżera.
tollo pisze:Kurde... Pierwsze co mi przyszło do głowy to coś z okładki TANK - maskowanie w tle. Pudło. Sprawdzam dalej co mi przyszło na myśl... nic nie ma. Frenzy, stopniuj napięcie dalej. Ciekawość mnie zżera.
Dodatkowe stopniowanie raczej już niepotrzebne, bo Twoje skojarzenie z konserwą na gąsienicach bardzo trafne. Trzeba jeszcze tylko doprecyzować
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Pewien pisarz żyjący w XX w. był autorem cyklu wydawniczego składającego się z dziesięciu nowel pod wspólnym tytułem (dodam że to dość popularny pisarz bo sprzedał ponad 300 milionów swoich książek i ciągle sprzedaje).
Pierwsza z nowel ukazała się trzy miesiące przed śmiercią autora a reszta już pośmiertnie. Oprócz nich , wspomniany autor pozostawił po sobie kompletny album z tekstami piosenek oraz muzyką napisaną przez siebie. Album ten miał taki sam tytuł jak cykl opowiadań i w zamyśle miał być jego ilustracją muzyczną. Nagrano go parę miesięcy po śmierci pisarza.
Aranżacją i wykonaniem utworów oraz produkcją zajął się dość znany muzyk rockowy którego ja zaliczam do progresywno-eksperymentalnego nurtu rocka, ale ktoś inny mógłby go kojarzyć z blusem , boogie czy nawet jazzem .
I teraz zagadka.
Proszę podać tytuł płyty , nazwisko wykonawcy i nazwisko pisarza, który napisał do niej teksty i skomponował muzykę.
Chyba troche trudna ta zagadka. No ale cóż ktoś musi odgadnąć.
Dwie belki mówisz. Ok .
Pierwsza belka.
Pisarz o którego pytam tworzył literature sicience fiction.
Druga belka.
Poniżej fragment okładki tej płyty.
Załączniki