dbx Disc

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dbx Disc

Post autor: Wojtek »

Krzyś pisze:Ponieważ jest to przycisk, to może być on również wyciśnięty, a przynajmniej tak sugeruje logika.
Dokładnie. Nie ma żadnego problemu. Wystarczy wcisnąć przycisk "dbx disc" przed puszczeniem płyty dbx.
W przeciwnym wypadku przycisk mamy wyciśnięty.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: dbx Disc

Post autor: JacK »

Ok. 40 dni transport morski z Japoni do Polski potem jeszcze kilka dni na cle i mam w domu NX-40. Ten produkowany w latach 1982-1990 dekoder DBX można nazwać budżetowym. Kiedyś kosztował zaledwie 110 dolarów co przy cenie innych dekoderów firmy DBX jest kwotą niewielką.
DSC05129.JPG

Czytałem dość sprzeczne opinie o tym dekoderze na zagranicznych forach więc trochę z niepokojem zapuściłem pierwszą płytę z kodem DBX. Jednak poradził sobie znakomicie dekodując ją , a ja nie miałem wrażenia kompresji dźwięku. Narazie nie mam porównania do innych dekoderów DBX dlatego szczegółową ocenę jakości zostawie sobie na inną okazje jak zdobędę doświadczenie z innym modelem. Napisze tylko że dynamika dźwięku faktycznie wychodzi poza ramy znane mi wcześniej z płyt gramofonowych. Najlepiej było to słuchać na płycie Kingston Trio - Aspen Gold wydanie Nautilus. Kapela folkowa , zaledwie trzech muzyków perkusja, bas , mandolina i wokale. Nagranie znakomite zero szumu, muzyka pojawia się znikąd, wokal w pełnej skali poraża autentycznością,raz cicho delikatnie, za chwile głośno drapieżnie, tak prawdziwie że aż niewiarygodne że panowie grają z konserwy , mam wrażenie przebywania z muzykami w jednym pomieszczeniu.
Co zauważyłem to płyty z kodem DBX wymagają dużego zapasu mocy wzmacniacza. Wydajność układu wzmacniającego jest bardzo ważna aby usłyszeć te kontrasty dynamiczne dla których DBX na płytach gramofonowych został stworzony. Z tyłu urządzenia jest potencjometr ustawiający moc sygnału na wyjściu. Mam bardzo potężny wzmacniacz więc ustawiłem niewielką siłe sygnału na wyjściu dekodera i to właśnie jest prawidłowe. Zwiększając moc na wyjściu urządzenia ponad połowe skali pojawiają się zniekształcenia. Nie wiem czy jest to spowodowane niską ceną urządzenia czy też wszystkie dekodery DBX tak mają.
Załączniki
DSC05131.JPG
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
ODPOWIEDZ