Jakiś czas temu kupując nowe kolumny firmy Elac zauważyłem,że ów kolumny były wyposażone w dwa rodzaje podkładek jedne to typowe kolce do wykładzinki a drugie to silikonowo-plastikowe podkładki na ''gołą'' podłogę.
I tak to chyba wygląda w praktyce
Pare lat miałem monitorki jbl na tych uchwytach i graly bardzo fajnie. Tez z tylnim bass reflexem. Oczywiście najlepiej spróbować obu opcji z krzesłem i książkami ☺
Przy okazji zeszłorocznej wymiany kolumn z podłogówek na monitory musiałem pomyśleć o zastosowaniu jakichś zgrabnych podstawek. Z obliczeń wyszło mi, że wysokość podstawki powinna wynosić 300-330 mm. Długo nie myślałem. Handlowe o takiej wysokości ciężko kupić, a wykonanie i przede wszystkim cena pozostawia wiele do życzenia. Stwierdziłem, że zrobię to po swojemu. Nie chciałem kopiować podstawek Harbetha. Stwierdziłem, że zmienię trochę układ profili. I tak powstały moje podstawki pod kolumny.
Jak widzicie są to bardzo proste podstawki stalowe spawane, malowane proszkowo na czarny mat. Każda waży 23 kg. Na surowo stukając palcami dzwoniły, ale to normalne bo to stal. Profile (rury prostokątne) są zasypane w środku piaskiem kwarcowym filtracyjnym o ziarnistości 0,4 do 0,8mm. Masa wzrosła do ponad 30kg/szt. Po zasypaniu standy zrobiły się "głuche". Od spodu mają 4 nagwintowane otwory nieprzelotowe M8 - aby móc sobie wkręcić kolce. Na górze są zrobione 4 nagwintowane otwory przelotowe M10 z wkręconymi "brokami" M10 - do wsypania piasku. Od góry i od dołu blacha stalowa o grubości 12mm. Konstrukcja przeznaczona jest do starych wielkich monitorów z epoki, typu Yamaha NS-1000/1000M/690/670/590/500M, stare Technicsy, Sansui, JBL - czyli do kolumn, które mają wysokość ok. 680-750mm. Między kolumnami a standami są okrągłe silikonowe naklejki/przekładki (przyklejone od spodu do kolumn), aby częściowo wytłumiły drgania i nie przenosiły ich na standy. Druga funkcja to zwiększenie tarcia między kolumną i standem, zeby kolumna nie spadła na dzieci. Czego więcej potrzeba do szcześcia? Fotek ładnych nie mam, ale wkleję to co zrobiłem komórką. W rzeczywistości prezentują się lepiej.
Rysunek warsztatowy zrobiony w AutoCADzie, wizualizacja kolorowa w Catia V5, a fotka telefonem.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Czy orietujecie sie moze co to za standy i czy mozna je gdzies zakupic?
Przegrzebałem najciemniejsze zakamarki internetów i znalazlem wielkie nic.
Ich budowa nie jest skomplikowana, ale mimo wszystko w warunkach domowych ciezko byloby uzyskac odpowiednia sztywnosc że o wykonczeniu nie wspomne.
Hello,
these are oems, there is no brand marked on the stands. they were produced in the 70ies.
you do not find these anymore. We sell them at 299 Euro
Regards, Stefano
Kurde piekne sa, ale chyba sie nie skusze ze względu na cenę :/
T.
Jesli podobaja Ci sie te standy, to pewnie nikt i nic tego nie zmieni
Wg mnie nie maja one duzej sztywnosci i sa podatne na drgania. Mocna sekcja perkusyjna, kilkanascie uderzen w bebny na duzej glosnosci i ruszy sie konstrukcja jak nic. Lepiej zbudowac tradycyjne podstawki na 3-4 nogach.
Cena jak cena. Dostep do gietarki do rur / profili i po ptokach. Potem malowanie proszkowe. Stad jak widze 60-70% tej ceny w Euro to marza. Ale kazdy chce zyc.
Zastanawiam się co pod kolumny Wharfedale Dovedale 3.
Wysokość 61 cm
Podstawa to 35,6 x 30,5cm
Co zda lepiej egzamin, co bardziej praktyczne.
Granitowa podstawa o wysokości min. 8 cm, czy zrobione podobnie podstawki jak na zdjęciach.
Z mojego punktu widzenia to podstawki. Dość fajne.
Na bryłę granitu to pewnie masz jeszcze czas. Osobiście preferuję nie obrabiany, a kosówkę od dawna hoduję w ogrodzie.
Przezorny zawsze ubezpieczony.