Dzisiaj kupiłem ten album z ciekawości i ze względu na Teda Templemana .
Ci którzy interesują się muzyką rockową pewnie zetknęli się z tym nazwiskiem.
Znam mnóstwo albumów których był producentem ale nigdy nie słyszałem go jako muzyka.
Posłuchamy w czym był lepszy.
Załączniki
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Frida Boccara - Les Moulins De Mon Coeur - XL 0790 - jako jedna z pakietu. Na odwrocie okładki opisana w samych superlatywach, łącznie z tym, że otrzymała "bałałajkę z autografem Leonowa, człowieka który pierwszy orbitował w kosmosie". Nie czuję się kompetentny żeby oceniać jej walory wokalne, ale bardzo przyjemnie się słucha francuskich piosenek w jej wykonaniu. Szkoda tylko, że tak sama płyta, jak i okładka dość mocno ściochrane ...
Znałem kilka piosenek z tej płyty, ale ciekaw byłem co jeszcze na tej płycie jest. Ciekawość zaspokojona, płyta odpoczywa przed ponownym jutrzejszym graniem .
Dzisiaj w sklepie ze starociami kupiłem płytę Maryjanny.
Nie żebym jej nie znał, poprostu jest to bardzo ciekawe włoskie wydanie z dwunastostronicową księżeczką wszytą w środek rozkładanej okładki.
Jeszcze nie słuchałem , miejmy nadzieję że brzmi podobnie jak wygląda.
Załączniki
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Może nie płyty ale taśmy.Z racji mych szerokich kolekcjonerskich zainteresowań nabyłem kilkadziesiąt taśm nagranych na 9,5 cm.Oczywiście po niemiecku.Znam jako tako ale lekka awersje jednak odczuwam.
Taśmy zawierały niezłą muzykę taneczną i nie tylko oraz zupełnie nieznanych mi wokalistów naprawdę doskonale śpiewających.Nagrania mono jeszcze ale dobrze nagrane i świetne zrealizowane.Słucham i słucham i zrozumiałem jak źle sie uprzedzić.Oczywiście gross deutsche musik to straszny chłam ale tu było miło.Oprócz tego w mym Magic Shopie po 1-2 zł kupiłem doskonałe vinyle z dzieałami J.S.Bacha NOS więc robią jako radość dla uszu i testowe.
I trafiła mi się swietna płyta składanka z marszami wojskowymi juz zapomnianymi niemieckimi,angielskimi i rosyjskimi oraz sowieckimi.Teraz chodze i tupie.
Stare nagrania były inaczej realizowane.Obecne to straszny chłam nieczytelny.Przerost formy nad treścia.
Gdy byłem malolatem a wybuchła muzyka rockowa wielonurtowa i b.dobra i tej słucham do dzis bo obecych wypocin nie mogę znieśc płyty realizowano staranniej.Ale szybko wkradł sie marketing i opowiadano bajki jak to zespół zamknał sie na 2 lata w kurnej chacie i pił żródlana wodę tylko i nic nie ćpał.Cyzelował ,cyzelował i wycyzelowął.Z reguły wychodził straszny knot bo co dobrego wyjdzie po 100 poprawkach.Brak autentyzmu i zycia.Dlatego wole zbierać DOBRE koncerty niz studyjne.
Zawsze starałem sie zbierać płyty nie topowe bo te łatwo usłyszeć a rzadsze nagrania trudno dostepne.
Kolekcja około 600 vinyli i ze 100 taśm 18-eki 15-ek.
Pozdrawiam i życze udanych łowów.
T
A może ktoś kupi tę płytę? Oczywiście z ciekawości! Ja się nie piszę, bo jako częstochowianin widuję jeleni całkiem często. Ale dla osób z innych miast to może być prawdziwa atrakcja!
Faktycznie kupiona z czystej ciekawości z nadzieją, że będzie trochę nuty łemkowskiej, jednak tu akurat się nieco zawiodłem. Co nie znaczy, że nie słucha się przyjemnie
(oczywiście, jeśli ktoś lubi ludowa nutę )