Cichy5000 pisze: ↑27 lip 2022, 14:00
Merrick pisze: ↑26 lip 2022, 20:27
Niektórzy nie rozumieją że odświeżenie elektroniki kosztuje i podnosi żywotność sprzętu audio o kolejne 30 lat jeśli nie dłużej( nie mam tu na myśli lampy).
Może nie koniecznie nie rozumieją ale każdy z nas inaczej do tego podchodzi i takie ma prawo (jeszcze można myśleć inaczej)
Co nie zmienia faktu, że w zupełności się z Tobą zgadzam. A jeszcze recesja i wakacje... inne cele nie koniecznie inwestycje w audio. Dlatego też cena po wakacjach będzie ta z olx. Sprzęt stoi w szafie i czeka spokojnie na swojego nowego właściciela.
Ja mam podejście, że kupuję jak najtaniej pod warunkiem, że sprzęt wizualnie jest ok i nie grzebany - nawet jak jest do naprawy - wtedy sobie go odrestauruję i mam satysfakcję. Ale to tylko dlatego, że umiem i lubię to robić - jakbym miał przeliczać na roboczogodziny, to już by to tak różowo nie wyglądało. Ale też kupuję dla siebie, nie na sprzedaż, więc sporo czasu mija zanim coś sprzedam, a ceny cały czas idą w górę.
Natomiast jak się na czymś nie znam, czy nie mam narzędzi do naprawy, to wolę kupić po przeglądzie, z gwarancją - nawet jeśli mam zapłacić więcej. I też takie podejście radzę znajomym jak chcą kupić używany sprzęt.
Moich M4 nawet jakbym planował sprzedać, to nie zrobię tego jeszcze pewnie z 10 lat, bo póki co jest ich za dużo na rynku i nie nabrały takiego kultowego statusu jak B-1, B-2, B-2x i w sumie też M85, MX-1000, MX-1 - no ale pracujemy nad tym