darkman pisze: ↑18 sty 2023, 14:10
Masz na myśli phonostage (zewnętrzny przedwzmacniacz gramofonowy) z regulacją głośności?
Tak, dokładnie - ale to raczej plany na odległą przyszłość.
varrol pisze: ↑18 sty 2023, 13:41
Sam PL-50 LII według mnie wymaga zmiany kondensatorów na nowe - wyglądają doskonale, ale nie ma opcji,
Czyli oceniasz statystycznie raczej?
Z kondensatorami ten problem, że one mogą zachowywać parametry a potem nagle zrobić zwarcie, więc generalna zasada jest taka, żeby po tylu latach wymienić, bo koszt jest relatywnie niski w porównaniu do strat na pozostałych elementach w przypadku awarii. A tu też małe napięcia nie są, bo transformator ma 40V.
varrol pisze: ↑18 sty 2023, 13:41
Można by sprawdzić kwarc - one się z latami degradują i tracą precyzję - ew. wymienić na bardziej precyzyjny.
Może zacznij od obrotów. Wykazują jakąś niestabilność? Sprawdzałeś empirycznie czy też na razie tylko statystycznie? Tu trochę gorzej ze statystyką niż przy kondensatorach.
To prawda, także duża szansa, że nie będę tego w ogóle ruszał.
Piterski pisze: ↑18 sty 2023, 15:01
Nie wiem czy po wymianie kondensatorów nie jest konieczny oscyloskop i jakieś regulacje.
Tak naprawdę, to sprzęt, który ma tyle lat i tak powinien być poddany regulacji. Oryginalne kondensatory jak straciły swoje parametry, to też dają inny efekt. Tak czysto hipotetycznie, to właśnie wymiana kondensatorów powinna zmniejszyć potrzebę regulacji. Ale tak.w praktyce, to trudno powiedzieć. Na płytce są 4 punkty testowe, ale musze dorwać instrukcję po angielsku, bo z tej co mam nic się w kwestii regulacji nie dowiem.