SUT + MM pre lub MM/MC pre - co lepsze ?
- blispx
Re: SUT + MM pre lub MM/MC pre - co lepsze ?
Na jedno wychodzi 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
-
Nie bardzo, bo jak mnie za pół roku najdzie na MC, to bedę móżdzył od nowa, bo czegoś braknie?
Wolę rozwiązania, które również ten aspekt uwzględnią...
Wolę rozwiązania, które również ten aspekt uwzględnią...
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Trochę to jednak podejście zza węgła by nie powiedzieć, że od tyłu.
Tak na prawdę to do końca nie wiadomo co masz w tym Rotelu? Z mojego punktu widzenia przydałby się Tobie dobry phonostage i tyle. Reszta to droga. Nie unikniesz jej, a jazda na skróty nie zawsze się udaje nawet terenówką. Twój Rotel, to jednak tylko SUV, choć ładny. Sprzęgło wiskotyczne to zdecydowanie nie jest skrzynia redukcyjna. BTW, wiem, bo mam obie.
p.s. istota SUT tkwi w przełożeniu, a zatem wynikowo dobieramy go pod określone wkładki. Co prawda da się w szerokiej gamie, ale bywają wykluczenia.
Tak na prawdę to do końca nie wiadomo co masz w tym Rotelu? Z mojego punktu widzenia przydałby się Tobie dobry phonostage i tyle. Reszta to droga. Nie unikniesz jej, a jazda na skróty nie zawsze się udaje nawet terenówką. Twój Rotel, to jednak tylko SUV, choć ładny. Sprzęgło wiskotyczne to zdecydowanie nie jest skrzynia redukcyjna. BTW, wiem, bo mam obie.

p.s. istota SUT tkwi w przełożeniu, a zatem wynikowo dobieramy go pod określone wkładki. Co prawda da się w szerokiej gamie, ale bywają wykluczenia.
-
Może się zdarzyć, że spasuje się ta przyszła (bo nie wiadomo jaka ma być) wkładka MC z SUT'em - bo też nie wiadomo jaki on będzie. Ale może się również nie spasować - kwestia impedancji, było o tym na forum, warto poczytać.
Nie warto kupować tanich, a na pewno nie jakiś wydumek do mikrofonów.
Jak już to jakiś np Lundahl z 2 lub 3 odczepami, by zwiększyć jego możliwości.
Czy SUT zmieni dźwięk? Ano tak. Pokoloruje mniej lub bardziej w zależności na ile poprawnie jest spasowany z wkładką.
Jak masz np nieduże monitory to może się spodobać bułka na basie, ale jak masz jakieś solidne paczki z dużymi basowcami, to kontroli w dole się nie spodziewaj.
Nie warto kupować tanich, a na pewno nie jakiś wydumek do mikrofonów.
Jak już to jakiś np Lundahl z 2 lub 3 odczepami, by zwiększyć jego możliwości.
Czy SUT zmieni dźwięk? Ano tak. Pokoloruje mniej lub bardziej w zależności na ile poprawnie jest spasowany z wkładką.
Jak masz np nieduże monitory to może się spodobać bułka na basie, ale jak masz jakieś solidne paczki z dużymi basowcami, to kontroli w dole się nie spodziewaj.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Uuuu niedobry ahaja antyszczepionkowiec 

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Biogon
- Gramofon: składak
eeeee..... niekoniecznie. Roman jak dostał SUT-a (Ortofona) to nadal pięknie się odzywa na dole, jak by nie było na dość duuużych paczkach. SUT nic nie pokolorował tylko dodał dużo przestrzeni do przekazu. Uzależniłem się. Gdy spróbowałem Romana puścić na gołym Pre (M1 VINL) to już tak zjawiskowo nie było, szybko włączyłem SUT-a z powrotem w tor. Oczywiście wszystko zależy od konfiguracji. U mnie MC zgrało się bardzo dobrze z SUT i z PRE.
-
Wiem, wiem, ze niedobry ... 
Ja mam po prostu pewne oczekiwania i to co napisałem to efekt jaki wylazł po porównaniach kilku Lundahli z sekcjami pre MC.

Ja mam po prostu pewne oczekiwania i to co napisałem to efekt jaki wylazł po porównaniach kilku Lundahli z sekcjami pre MC.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
P4R4D0X, myśl o preampie czy SUT'cie jak już będziesz chciał kupić jakąś MC LO, OK?
Bo tak to faktycznie wszelkie rozważania mają dzisiaj dość mało sensu z aspektu zakupowego - co najwyżej można sobie pogaworzyć i poteoretyzować.
Bo tak to faktycznie wszelkie rozważania mają dzisiaj dość mało sensu z aspektu zakupowego - co najwyżej można sobie pogaworzyć i poteoretyzować.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kurcze, problem w tym, ze phonostage już jest mi potrzebne, obecnie dwa drapaki przypadają na jedno wejście we wzmaku. Upierdliwość.
Poza tym, warto docenić dobry gramiak i wkładkę dobrym pre....tak myślę.
Tylko nie wiem którą drogą pójść, szukać dobrego pre z obsługą MM/MC LO czy w podobnych pieniądzach (zakładam) jeszcze lepszego pre do MM, a jak się pojawi na horyzoncie konkretna wkladka MC to wtedy kombinowac z doborem SUT?
Poza tym, warto docenić dobry gramiak i wkładkę dobrym pre....tak myślę.
Tylko nie wiem którą drogą pójść, szukać dobrego pre z obsługą MM/MC LO czy w podobnych pieniądzach (zakładam) jeszcze lepszego pre do MM, a jak się pojawi na horyzoncie konkretna wkladka MC to wtedy kombinowac z doborem SUT?
QL-Y66F,SL-6,RX-505,SN-6170,RCD991EA,RC995/RB990, mały revelator + węglowa 18-tka od SS w betonie
- Biogon
- Gramofon: składak
IMO, kup sobie porządny pre MM/MC, taki w którym będziesz mógł zmieniać parametry. Jak już zdecydujesz się potem na jakąś MC pod swoje ramię to wtedy możesz pomyśleć o eksperymentach z SUT. Inaczej to będzie takie rzeźbienie od dupy strony...
- Regsoft
Wdech - wydech. 3x. Pomyśl chwilę. Poczytaj co Koledzy napisali.
To nie jest etap rozważania SUT (który dobierasz do konkretnej wkładki).

Być może w tej chwili potrzebujesz jedynie czegoś takiego:
https://www.conrad.pl/p/przelacznik-swi ... ty-1435392
https://www.conrad.pl/p/przelacznik-swi ... ty-1435390
https://www.conrad.pl/p/switch-audio-ci ... ty-1435386

W drugim etapie przemyśl zewnętrzny PRE MM/MC do którego podepniesz oba gramofony (ew. drugi na Rotelu).
Potem być może czas na wkładkę MC.
Jeśli pojawi się nadwyżka budżetowa to być może sięgniesz po SUT (osobiście polecam).
Ale taki który najlepiej pasuje do Twojej wkładki (i niekoniecznie wielowejściowy).

-
Hehe...dzieki.
Zaczyna mi się to w całość składać...poszukam zatem dobrego pre, z dużą możliwością ustawień.
Jak go braknie do jakiejś MC LO, będę się zastanawiał co dalej...
P.S. Przełącznik chwilowo da komfort, to fakt
.
Zaczyna mi się to w całość składać...poszukam zatem dobrego pre, z dużą możliwością ustawień.
Jak go braknie do jakiejś MC LO, będę się zastanawiał co dalej...
P.S. Przełącznik chwilowo da komfort, to fakt

-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
Krzychu wie za dużo, ale wiedzą się dzieli chętnie więc nie bójcie się pytać.

Tylko jakie sensowne pytanie ułożyć ???

Na desce testowej zawsze sut i wkładka MC to komplet. Schody zaczynają się kiedy wkładka kosztuje 10k, a dedykowany SUT x4(10kx4)
Dla tego niema uniwersalnych SUT do wszystkiego, nawet jak mają tyle odczepów jak MC30(Ortofon).
Przykład Verto (SUT ortofona) jest przeznaczona do Kontrapunktów. Czy inne wkładki zagrają z nim??? pewno tak. Jak??? no o tym przekonajcie się sami.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Znajomy co ma pierdyliard wkładek mc, używa z lubością denona au-s1 i bardzo sobie chwali że nie musi budy podnosić i się z ustawieniami w pre babrać przy każdej zmianie wkładki. Pewnie inna sprawa to barwienie (fajne lub nie) dzwięku.
Ahaja to purysta więc najchętniej by wkładkę przyczepił od razu do husarii ale się nie da
Kupię kiedyś tego denona z ciekawości by obczaić o co kaman.
Ahaja to purysta więc najchętniej by wkładkę przyczepił od razu do husarii ale się nie da

Kupię kiedyś tego denona z ciekawości by obczaić o co kaman.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Dobrze rowniez wiedziec ze nastawy pre MM wplywaja na parametry SUTa bo sa transformowane, takze warto miec pre MM z nastawami roznymi glownie rezystancji bo ich zmiana wplywa na brzmienie transformatora. Pewnie glownie sa strojone one do rezystancji wejsciowej preampu 47k.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2