Gramofon do 1500 dla nowicjusza

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
Szymmon

Post autor: Szymmon »

Srebrne, ma czyścik. Zastanawiam się tylko nad jednym odnośnie tego czyścika, który wydaje mi się że wymaga większego nacisku ramienia. Ma dość sztywne włosie.

Przy 2,5g da się odczuć jeszcze delikatne trzeszczenie przy bardzo wysokich tonach (np. wysokim wokalu), przy 3-3,5g nie ma absolutnie żadnego trzeszczenia, ale z drugiej strony obawiam się o stan płyt.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

A jak ustawiasz antyskating? Bo w tym przypadku powinien on być o 1 stopień niższy niż nacisk, czyli tak jakby 2.5g nacisk odpowiada 1.5 sile antyskatingu.
Nie wiem czy wspominał o tym Pan Artur.
Nie wykraczałbym ponad 3g siły nacisku. Optymalne ustawienie to niby 2g, ale tak właściwie to zaleca się bardziej 2.5g nacisku na igłę.
Jeśli 3g ogółem lepiej dla Ciebie brzmi to niech tak zostanie.

W ramach ciekawostki dodam, że Pickering V-15 to to samo co Stanton 500.
Stanton w pewnym momencie przejął Pickeringa, a potem porzucił tą markę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Szymmon

Pan Artur mówił że siła nacisku zazwyczaj jest równa sile antyskatingu, chyba że coś pokręciłem bo na raz sporo wiedzy otrzymałem :-)
Awatar użytkownika
Sindsoron
Kontakt:

Post autor: Sindsoron »

Szymmon pisze:Pan Artur mówił że siła nacisku zazwyczaj jest równa sile antyskatingu, chyba że coś pokręciłem bo na raz sporo wiedzy otrzymałem :-)
normalnie tak się powinno ustawić, ale że ten pickering ma tą "szczoteczkę" to należy ustawić ciut niższy anty-skating
Collection

Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Szymmon pisze:Pan Artur mówił że siła nacisku zazwyczaj jest równa sile antyskatingu
Bo generalnie taka jest prawda, ale tak jak napisałem, Pickering V-15 z czyścikiem to dość specyficzny przypadek gdzie ta prawidłowość się nie zgadza.

Zapomniałem wcześniej wspomnieć, że ten czyścik tak jakby "zabiera" 1g nacisku, w ramach kompensacji siły.
Tak więc jak ustawimy na wyważonym ramieniu nacisk 3g to na samą igłę teoretycznie tak naprawdę naciska siła rzędu 2g.

Stąd 3.5g, które jak sam odkryłeś brzmi Tobie lepiej, odpowiada tak naprawdę wspomnianej przeze mnie zalecanej sile 2.5g na igłę.

Regulacja antyskatingu jest skorelowana z siłą nacisku na igłę, a więc jeśli na igłę tak naprawdę działa siła 2.5g to antiskating także powinien być ustawiony na 2.5g, mimo że de facto ramię mamy ustawione na 3.5g.

Mam nadzieję, że powyższa klaryfikacja jest dość zrozumiała i logiczna :)

Możliwe jest, że Pan Artur tego po prostu nie wie/nie wiedział/zapomniał wspomnieć.
Nie wspomina się o tym za często w sieci. To dotyczy tak naprawdę wszystkich wkładek z zamontowanym czyścikiem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Post autor: wojciech06 »

Wojtek pisze:Mam nadzieję, że powyższa klaryfikacja jest dość zrozumiała i logiczna
Wielki Szacunek za Twoją Wiedzę. Cały czas czytam to forum i jestem pełen podziwu - skąd taka wiedza u Ciebie na temat gramofonów :?: :?: :?:
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Szymmon

Wojtek ogromne dzięki, teraz wszystko jasne.
ODPOWIEDZ