ERA 444-co to za gramofon?

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: ERA 444-co to za gramofon?

Post autor: Wojtek »

PatLove pisze:
11 gru 2017, 08:08
W jaki sposób w takim razie kupując przez portal aukcyjny mam ocenić stan techniczny?
Proste - nie ocenisz :) Dlatego właśnie przestrzegam Ciebie żebyś się za bardzo nie napalał.
Szczególnie że to ma być pierwszy gramofon,
PatLove pisze:
11 gru 2017, 08:48
oczekuje jedynie pomocy popartej konkretami.
Ja mam wrażenie że oczekujesz poklepania po pleckach, czyli na konkrety które "pasują" Tobie, a nie szczerość :)
PatLove pisze:
Literatura, literatura ale ja się na tym nie znam
No właśnie. Jak z tej perspektywy wygląda temat przeglądu czy naprawy? :)
PatLove pisze:
Z tego co wiem gramofon przeleżał na strychu dobrze ponad 30 lat wiec pewnie wymaga jakiego przeglądu, serwisu, czyszczenia itp.
No no, coraz lepiej się robi :) Gabinetowy stan bo nad gabinetem się kurzył :D
PatLove pisze:
11 gru 2017, 09:58
ale jak się domyślam w przypadku ERA ten serwis będzie nieco utrudniony, zgadza się?
Tak pisaliśmy już wcześniej, tak.

Stoję nadal na stanowisku że na pierwszy sprzęt to nie jest dobra opcja, chyba że jesteś dobry w majsterkowaniu i sam wszystko ogarniesz.
Podobnie jak z klunkrami Duala, starszymi Thorensami, itd. Po prostu wypada wiedzieć "co jest czym" przy takim sprzęcie, a nie dopiero się uczyć jak się jeździ :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

PatLove pisze:
11 gru 2017, 09:58
444 tez jest możliwość zamontowania takiego ramienia SME i miedzy innymi o takie modyfikacje Ci chodziło?
Czekaj, czekaj Kolego PatLove, winny jestem drobne wyjaśnienie, bo internet póxniej nie wybacza, a chciałbym już zakończyć swoje występy ekwilibrystyczne w tym temacie. Czasowo, bo chętnie wrócę gdy pojawi się jakaś konkretna informacja techniczna.
Nigdzie nie napisałem, że w tym modelu ERA 444 wymienia się ramię na SME.
Napisałem, że spotkałem model/le wyższe (555, Mk 'x') z ramieniami SME, jeden z tych modeli był bodaj wyposażany fabrycznie w ową konstrukcję i istnieje takie zdjęcie instrukcji/manual do bodaj Mk z tym ramieniem. Trochę osób w świecie ma te konstrukcje i tu pole do popisu w wyszukiwaniu i pozyskiwaniu danych.
Na tym etapie wątku w mojej opinii powinieneś już mieć zaczytany net do bólu w kwestii tego gramofonu, a jest tego sporo.
Ja nie wiem czy w modelu 444 robi się upgrade ani nawet jakie? To już sprawa reserchingu, aż na tyle mnie ten model nie interesuje, choć chętnie i ja się dowiem czegoś nowego.
Ot napisałem, że czasem trafia się bdb okazja do zakupu tego gramofonu ze względu na towarzyszące ramię.

W takim kontekście wyboru, to już wolałbym iść w kierunku Lenco bowiem na Lencoheaven masz wszystko i nawet więcej+, a u nas konsultacji nie poskąpi Tobie Pawlos@, który zapewne podzieli się doświadczeniem.
To zawsze kwestia świadomego wyboru i odpowiedzi na pytanie, a kto mi to będzie naprawiał? :)
To dobrego wyboru życzę.
Jeśli masz ciągotki do starego modelu z dobrym opracowaniem serwisowym, to popatrz na wątki Olszy@ o Dualach i ich reanimacji. Da to pojęcie o renowacji i poziomie wiedzy oraz umiejętnosci jakim trzeba dysponować by wejść w modele vintage. Sądzę, że Dual dla Ciebie byłby niebanalnym wyborem.
PatLove
Gramofon: CEC BD-2200

Post autor: PatLove »

Panowie dzięki za kolejne wypowiedzi i uwagi.

Rozumiem wszystkie Wasze wpisy ale postarajcie się tez zrozumieć mnie-ERA po prostu z jednej strony mnie kusi, z drugiej mam co raz więcej obaw bo to ma być moj pierwszy gramofon, a kasa za niego tez nie jest mala

Byłbym bardzo wdzięczny za info jakie wkładki będa pasowały do tego ramienia?
AE Aegis Evo 1 + Procab LS25
Onkyo TX-8150
Denon DCD-620
CEC BD-2200 + Empire 66/X
PreamP MM/MC by Jaculek powered by LT1028 & OPA2604

iFi iDSD Le Nano
Seenheiser Momentum M2 AEi
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

PatLove pisze:
12 gru 2017, 09:23
Rozumiem wszystkie Wasze wpisy
Chyba właśnie nie rozumiesz :(
PatLove pisze:
ERA po prostu z jednej strony mnie kusi, z drugiej mam co raz więcej obaw bo to ma być moj pierwszy gramofon, a kasa za niego tez nie jest mala
Dlatego bardziej odradzamy niż polecamy Tobie taki ruch, z rozsądku.
Już jaśniej się nie da :)

A ty drążysz: dlaczego? czemu? a może jednak?
Wybacz ale przy takim uparciu się to już jest ponad nami sprawa i z rozsądkiem ma to mało wspólnego.
PatLove pisze:
Byłbym bardzo wdzięczny za info jakie wkładki będa pasowały do tego ramienia?
darkman już na to odpowiedział - zbyt mało wyczerpująco?

Przyznam się że spojrzałem dopiero teraz na zdjęcia i widzę większy problem - oprócz wkładki nie ma też podkoszyka, do którego mocuje się wkładkę, a potem przykręca na jedną śrubę do mocowania. Dzisiaj jest to trudna do znalezienia część, bo bez niej zamontujemy tam bodajże tylko dedykowaną wkładkę Shure robioną dla ERA (też niełatwo znaleźć), choć mogę się mylić (w sensie że bez tej części nic nie zrobimy).

Jeśli nie ma tej części i nie dokupimy lub nie dorobimy na podstawie jakiegoś wzoru to sprzęt staje się w sumie bezwartościowy.

Coś takiego:
441937_1.jpg
Można przypuszczać że ktoś kiedyś pozbył się samej wkładki razem z podkoszykiem lub "zaginęły", skoro gramofon przeleżał kupę lat na strychu.

Generalnie... fajnie że znajomy, fajnie że teściu, i w ogóle znana historia, ale suma sumarum do super okazyjnych ofert niesposób to zaliczyć.

Tu masz kompletny egzemplarz razem z fajną nienajtańszą wkładką sprzedawany przez firmę za niewiele drożej: http://hifivintage.eu/en/belt-drive/981-era-444.html
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
PatLove
Gramofon: CEC BD-2200

Post autor: PatLove »

Definitywnie odpuszczam temat, nie ma co bić piany, może kiedyś...
Dzięki za wszelką pomoc i naprowadzenie na właściwą ścieżkę, póki co zostaje mi szeroka lektura forum w celu dokształcenia. Jeszcze raz dzięki.
AE Aegis Evo 1 + Procab LS25
Onkyo TX-8150
Denon DCD-620
CEC BD-2200 + Empire 66/X
PreamP MM/MC by Jaculek powered by LT1028 & OPA2604

iFi iDSD Le Nano
Seenheiser Momentum M2 AEi
ODPOWIEDZ