mcemsi pisze:Szacun dla sprzedającego tego PS-X600 za zachowanie oryginalnego opakowania i wyposażenia. A przynajmniej tak to wygląda na focie. Wreszcie też w końcu widzę w całej okazałości przeciwwagę do X600.
No właśnie nie

wersja gramofonu jest MC, niestety, oryginalnej wkładki gramofonowej typu MC brak w zestawie. Jest Ortofon Super 20.
Fakt, jest oryginalna przeciwwaga i jakiś klucz.
Mistyczne doznanie, rozpakowanie takiego egzemplarza,który wygląda na nieużywany, w dodatku jeśli wierzyć temu co napisano w na pierwszej stronie
instrukcji obsługi - rok 1982, liczy sobie 35 lat.
Najbardziej, z rzeczy pierwszych, podobało mi się wyważenie ramienia. Nie wiem tylko czy dobrze to zrobiłem, i czy oto chodzi. Owszem mogłem poszperać w internecie i doczytać, ale to już nie byłoby to
Założyłem headshell z wkładką, nacisnąłem przycisk ZERO Balance, ramię poruszyło sie w górą i w dół, i chyba się wyważyło.
Dalej było jeszcze fajniej bo siła nacisku jest regulowana elektronicznie, przez co można ją regulować w locie, słuchając jaki to ma wpływ, lub nie ma, na jakość dźwięku. Antiskating jest sprzężony z siłą nacisku i chyba się go nie reguluje osobno.
Druga zajefajna rzecz to przesuwanie ramienia w poprzek płyty, funkcja jest zrealizowana za pomocą silniczka, dodatkowo, przytrzymamy przycisk dłużej, ramię porusza się szybciej, zwolnimy na chwilę przycisk, ramię porusza się wolniej. A wszystko to przy opuszczonej pokrywie, bo cały panel sterowania jest poza pokrywą.
Martwi mnie, uszkodzona, chyba, żarówka w "latarni" sterującej automatyką w zależności od wielkości płyty. Chyba trzeba będzie rozkręcić egzemplarz?
[Edit]
Ściągnąłem instrukcję obsługi i już widzę, że z wyważeniem ramienia i przyciskiem Zero Balance, to jest trochę inaczej