Myjki do płyt
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Myjki do płyt
Wyadajność w sensie mocy wyrażonej w W, jak sądzę. To chyba najlepszy parametr. Chodzi mi o siłę zasysania ramienia. Moc to chyba jedyny parametr, choć nie wiem jak się to określa. Ciąg musi być jednak dość skuteczny jeśli po dwóch obrotach płyta jest sucha.
No tak, ta możliwość niejako restartu po zignorowaniu przepełnienia zbiornika trzeba ocenić negatywnie. Tu minusik, ale mały.
No tak, ta możliwość niejako restartu po zignorowaniu przepełnienia zbiornika trzeba ocenić negatywnie. Tu minusik, ale mały.
- blispx
Re: Myjki do płyt
Jeżeli chodzi Tobie o moc odkurzacza to zapomnij że w dzisiejszych czasach jakikolwiek producent poda w instrukcji/informacji takie "szczegóły". To nie lata 70-te gdzie było wszystko udokumentowane. Trzeba byłoby się podpytać o ile są możliwości tego kogoś kto to składa w Niderlandzie, ew wykonać sekcje na zdrowym pacjencie 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Myjki do płyt
Wystarczy podłączyć ustrojstwo przez watomierz i porównać pobór mocy z i bez odsysania.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
- blispx
O widzisz, najciemniej zawsze pod latarnią, nawet dzisiaj o tym nie pomyślałem 

DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- darkman
- Kontakt:
Z ciekawości zaledwie pytam, ale odkurzacze np wodne mają tak 1400-2000 W, tu przypuszczam połowa tej mocy jest wystarczająca, ale zupełnie 'strzelam', bo się na tym nie znam.
Chociaż taki do odkurzania klawiatury, kompa itd i tzw samochodowy to właśnie 700 W, a ciąg raczej słaby i to chyba nie ten typ mocy (za mało).
Mniejsza z tym, jak nie udostępniają specyfikacji to się nie dowiemy za bardzo.
Chociaż taki do odkurzania klawiatury, kompa itd i tzw samochodowy to właśnie 700 W, a ciąg raczej słaby i to chyba nie ten typ mocy (za mało).
Mniejsza z tym, jak nie udostępniają specyfikacji to się nie dowiemy za bardzo.
- zelazny
Blispx dałoby radę nakręcić krótki filmik o tym jak myjesz płytę? Co to za scuffing?
Napisałeś "Podobnie jest z myciem, gdy kręcę zgodnie z zegarem to myję z lewej, a gdy mam drugi kierunek to z prawej. Kilka razy o tym zapomniałem i miałem niezły scuffing."
Chodzi ci po prostu o stronę trzymania szczoteczki? Jak masz obroty zgodnie z kierunkiem wskazówek to szczoteczkę trzymasz z lewej strony płyty a jak w przeciwnym kierunku to szczoteczkę trzymasz z prawej? Dziwne, to aż tak bardzo ważne? Nie można trzymać jej z lewej strony lub prawej przy obu kierunkach obarcania talerza?
Tutaj jest ładnie pokazane jak myć płytę. Myślałem, że myjemy szczoteczką tylko przy obracaniu się talerza zgodnie z kierunkiem wskazówek i to tyle a tu jeszcze mycie w drugą stronę, no i jeszcze poruszanie szczoteczką od krańca płyty w stronę środka i z powrotem.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zXXlxL0v78s[/youtube]
Napisałeś "Podobnie jest z myciem, gdy kręcę zgodnie z zegarem to myję z lewej, a gdy mam drugi kierunek to z prawej. Kilka razy o tym zapomniałem i miałem niezły scuffing."
Chodzi ci po prostu o stronę trzymania szczoteczki? Jak masz obroty zgodnie z kierunkiem wskazówek to szczoteczkę trzymasz z lewej strony płyty a jak w przeciwnym kierunku to szczoteczkę trzymasz z prawej? Dziwne, to aż tak bardzo ważne? Nie można trzymać jej z lewej strony lub prawej przy obu kierunkach obarcania talerza?
Tutaj jest ładnie pokazane jak myć płytę. Myślałem, że myjemy szczoteczką tylko przy obracaniu się talerza zgodnie z kierunkiem wskazówek i to tyle a tu jeszcze mycie w drugą stronę, no i jeszcze poruszanie szczoteczką od krańca płyty w stronę środka i z powrotem.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=zXXlxL0v78s[/youtube]
Ostatnio zmieniony 09 paź 2015, 17:27 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Myjki do płyt
No właśnie - jaki scuffing tu może zachodzić? W knosti też kręcicie w jakimś wyrafinowanym kierunku? Ma to znaczenie? Rowkowi to chyba wszystko jedno z jakiego kierunku szczotka czy welur/aksamitka w niego wejdzie.
- zelazny
- darkman
- Kontakt:
Z tymi rękami to poczekajmy na explikację Blispx`a, bo wiesz Zelazny ja np jestem mańkutem, to patrzę na świat inaczej
Też nie bardzo zrozumiałem z rzeczonym trzymaniem szczotki.
Coś mi się zdaje, że jak sobie nabędziemy On, to wątpliwości know how znikną, hehe. Trochę drogo jak na wyrobienie sobie własnego zdania, ale co tam? Liczy się doświadczenie. Czyż nie?
BTW, uzupełniam swoje zapytanie: Pompa od oryginalnego Loricrafta ma 100W i 1 bar, to wiem na pewno. Jednak tam jest inna nieco zasada ergonomii zasysania. bardziej punktowa i tu być może wymagane jest mniejsza moc ssania niż w ON, która zasysa większą powierzchnią. Tak mi się wydaje.

Coś mi się zdaje, że jak sobie nabędziemy On, to wątpliwości know how znikną, hehe. Trochę drogo jak na wyrobienie sobie własnego zdania, ale co tam? Liczy się doświadczenie. Czyż nie?
BTW, uzupełniam swoje zapytanie: Pompa od oryginalnego Loricrafta ma 100W i 1 bar, to wiem na pewno. Jednak tam jest inna nieco zasada ergonomii zasysania. bardziej punktowa i tu być może wymagane jest mniejsza moc ssania niż w ON, która zasysa większą powierzchnią. Tak mi się wydaje.
- darkman
- Kontakt:
Well, to poruszanie o charakterze krańcowym wydaje się być błędne i w pewnych przypadkach może być szkodliwe dla samej płyty w sensie mechanicznym. Choć to detal, jednak to moim zdaniem pewna naditerpretacja demonstrującego. Mam co prawda kilka płyt, którym nic już nie zaszkodzi, zatem ..zelazny pisze:Blispx dałoby radę nakręcić krótki filmik o tym jak myjesz płytę? Co to za scuffing?
Klasyka gatunku, to ruchy wzdłuż rowków z odniesieniem do techniki czyszczenia manualnego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myjki do płyt
Sugestia Obywatela zdradzi nam tylko pobór mocy silnika odkurzacza, a nie "moc ssania".
To drugie zależy też od wydajności układu ssącego, a nie tylko od mocy elektrycznej.
To drugie zależy też od wydajności układu ssącego, a nie tylko od mocy elektrycznej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- blispx
Chodzi o to że tak mi jest wygodniej myć i nie muszę przy trzymaniu szczotki stosować większego nacisku, który muszę stosować myjąc odwrotnie aby szczotka "nie spierdoliła"
. Scuffing w sensie uszkodzenie rowka
W Knosti też to jest trochę lipnie rozwiązane, bo zmieniając kierunek kręcenia czujemy wyraźny opór szczotek, tyle że tam nie myjesz manualnie- szczotki masz cały czas w tym samym miejscu
@zelazny filmik nakręcę jakiś przy myciu nie ma problemu

W Knosti też to jest trochę lipnie rozwiązane, bo zmieniając kierunek kręcenia czujemy wyraźny opór szczotek, tyle że tam nie myjesz manualnie- szczotki masz cały czas w tym samym miejscu
@zelazny filmik nakręcę jakiś przy myciu nie ma problemu
Ostatnio zmieniony 09 paź 2015, 14:01 przez blispx, łącznie zmieniany 4 razy.
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Myjki do płyt
Panie a dobrze ten odkurzacz ssie ?Wojtek pisze: "moc ssania".
- Oj Panie aż łzy lecą.
- zelazny
Myjki do płyt
Obadajcie jaką odpowiedź dostałem od sprzedawcy. Wysłałem do niego pytanie, czy to jest nowa wersja no i otrzymałem taką pocieszającą odpowiedź.
"This is the lastest version which has just been released it is newer than the RCM II this shipment arrived a few days ago straight form the factory"
Dokonałem zakupu. Czekam na przesyłkę, ma dojść w następny piątek. Zdam raport. Wybrałem kolor czarny. Zestaw jest bez pokrywy, która jest zbędnym wydatkiem. Zamówiłem sobie materiał 100% naturalna bawełna, będę sobie nim przykrywał ON. Za materiał dałem 4 funty za pokrywę trzeba zapłacić 50.
"This is the lastest version which has just been released it is newer than the RCM II this shipment arrived a few days ago straight form the factory"
Dokonałem zakupu. Czekam na przesyłkę, ma dojść w następny piątek. Zdam raport. Wybrałem kolor czarny. Zestaw jest bez pokrywy, która jest zbędnym wydatkiem. Zamówiłem sobie materiał 100% naturalna bawełna, będę sobie nim przykrywał ON. Za materiał dałem 4 funty za pokrywę trzeba zapłacić 50.
- blispx
To jeszcze pozostaje ci zakupienie lepszej szczotki, ta od ON po setce umytych płyt nadaje się u mnie do kosza. Po pewnych początkowych 'ale' jednak polecam tą welurową od MoFi pod warunkiem że będziesz pozostawiał płyn aby "popracował" te 2-3 minuty na płycie przed dalszym myciem
http://www.mofi.com/product_p/mfslbrush.htm
http://www.mofi.com/product_p/mfslbrush.htm
Ostatnio zmieniony 09 paź 2015, 19:18 przez blispx, łącznie zmieniany 1 raz.