Gramofon do 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DeWitt

Re: Gramofon do 1000 zł

Post autor: DeWitt »

Jasne, że nie ominą. Dlatego zaznaczyłem "w miarę możliwości". No Panowie, nie skaczmy od skrajności w skrajność, poważnie nie możecie mi doradzić co wybrać? C'mon.
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Gramofon do 1000 zł

Post autor: Ifnxxv »

Co myślicie o takim sprzęcie - http://allegro.pl/gramofon-usb-audio-te ... 73718.html ?

Ew. jakieś alternatywy do niego? (preferowałbym nowy gramofon)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1000 zł

Post autor: Wojtek »

DeWitt pisze:poważnie nie możecie mi doradzić co wybrać? C'mon.
Poważnie to lepiej nie rób bzdurnej nadinterpretacji. Nie płacisz tu nikomu za usługę, a liczysz na pomoc wolontariuszy, przypominam.
Chłopakom przede wszystkim chodziło o doprecyzowanie czego tak właściwie chcesz i zwrócenie uwagi co do tematu "używka czy nówka".
Wierz mi, że to dla Twojego (i ojca w sumie też) dobra, a nie dla jakiegoś tam widzimisię.

Przykładowo, Winters podał już jedną konkretną ofertę. W czym problem?

Swoją drogą, ty to kupujesz dla ojca czy tak naprawdę dla siebie? Wspominasz później o dokupowaniu lepszej wkładki, wzmacniacza, itd. więc sam już nie wiem :) Tak czy siak, masz teraz do czego podłączyć gramofon?
Jeśli nie posiadasz przedwzmacniacza gramofonowego to od razu możesz odliczyć jego koszt z budżetu na sam gramofon.

Ifnxxv:
Jeśli już musi być nówka, to może być.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Gramofon do 1000 zł

Wojtek, dzięki serdeczne za opinię :).
Awatar użytkownika
DeWitt

Gramofon do 1000 zł

Wojtek - również udzielam się na forach tematycznych, doskonale sobie zdaję sprawę, z tego co robię. Mi również nikt nie płaci za usługi, ale nie opieram nastawienia do pytającego na tym fakcie. Internet tak już działa, skoro wszyscy sobie tu pomagamy za darmo, nie bądźmy dla siebie przysłowiowymi wilkami. Kurcze, przecież nie wyjeżdżam Wam tu z tekstem "wybierzcie mi gramofon". Przeczytałem podstawowe tematy, poszukałem kilku ofert, określiłem, że szukam używanego. Poważnie, przychodzę do Was z pełnym szacunkiem.

Post Wintersa z jakiegoś powodu zupełnie umknął mojej uwadze, przepraszam!

Dzielę z ojcem kilka pasji, ale w tym przypadku on będzie mógł się nim cieszyć 3,5 raza dłużej w tygodniu ;).
Mam wzmacniacz Technicsa - nie pamiętam modelu, taki popularny średniak. Jest też amplituner Pioneera przy TV, zobaczę z czym to będzie lepiej grało. Jak znam życie to tu już powiecie, żebym zszedł z ceny, bo i tak nie wycisnę wiele z gramofonu. Wolę jednak kupić teraz trochę lepszy sprzęt, i przy okazji kupna wzmacniacza nie wymieniać wszystkiego.

O preamp dopytywałem, bo nie wiem jak tu się sprawa ma. Wydawało mi się, że skoro mam wzmacniacz to jest i preamp i końcówka. To nie wystarcza? W takim razie doliczę do ceny coś "wystarczającego".

Wracając do propozycji Wintersa - wolę zamówić w Polsce i zapłacić z banku, a dodakowo kielek ostrzega przed sprzedawcą. Może w takim razie coś stąd http://allegro.pl/listing/user/listing. ... s-29003022 ?

http://allegro.pl/technics-sl-bd3-kulto ... 89314.html
http://allegro.pl/the-kult-of-technics- ... 87003.html
Ostatnio zmieniony 11 gru 2013, 21:36 przez DeWitt, łącznie zmieniany 1 raz.
zbyszek1982

Gramofon do 1000 zł

Post autor: zbyszek1982 »

Nomos ma dobrą opinię i robi przegląd gramofonów które sprzedaje. Myślę, że warto czegoś u tego sprzedawcy poszukać.
Awatar użytkownika
DeWitt

http://allegro.pl/technics-sl-d3-i3765958319.html

Ten mi się najmniej nie podoba ;) Ale czy pod względem brzmieniowym będzie to dobry wybór?

No i mówicie, że potrzebuję do tego przedwzmacniacza. Coś takiego styknie? http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 83007.html
kielek

Gramofon do 1000 zł

Post autor: kielek »

Za brzmienie najwięcej odpowiada w sumie wkładka a nie gramofon jako taki.Ten z Twojego linku http://allegro.pl/technics-sl-bd3-kulto ... 89314.html ma mocowanie T4P i cały czas trąbimy,żeby zapoznać się na forum z czym to się je.
Napisz konkretnie jaki masz wzmacniacz to się dowiemy czy potrzebne jest pre gramofonowe czy nie,bo te co zalinkowałeś niby się nada,ale chcesz kupić w miarę solidny i dobry gramiak i do tego najtańszy przedwzmacniacz?
Zakup gramofonu to nie cd,nie da się od razu wskazać,który najlepszy będzie dla Ciebie ,czy ojca bo prawidłowa obsługa to wbrew pozorom nie tylko położenie płyty na talerzu i może w Waszym wypadku taki gramofon z T4P będzie lepszym rozwiązaniem?
Do zakupu gramofonu trzeba się nieco teoretycznie przygotować i poczytać nieco o kalibracji wkładki,ramienia,czy chcemy manual,automat,jaki napęd i w końcu plusy i minusy nowego a używanego.
Każdy wpada tu na forum jak do piekarni a to nie tędy droga.Każdy z nas chętnie coś doradzi i pomoże,ale trzeba nieco własnej inicjatywy i nieco się przygotować(poczytać),bo jak pisałem gramofon to dość specyficzne urządzenie i nikt z nas nie chce brać odpowiedzialności za wskazanie niewłaściwego wyboru,bo 1000zł na ziemi nie leży przecież?
Awatar użytkownika
Ifnxxv

Gramofon do 1000 zł

Wrócę jeszcze na momencik do http://allegro.pl/gramofon-usb-audio-te ... 73718.html. Po podpięciu do tych głośników: http://allegro.pl/glosniki-2-0-microlab ... 95442.html wszystko powinno grać jak należy, prawda? ;-)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1000 zł

DeWitt pisze:Internet tak już działa, skoro wszyscy sobie tu pomagamy za darmo, nie bądźmy dla siebie przysłowiowymi wilkami.
Skoro tak na to patrzysz, to nie popędzaj obrażonym tonem, bo to się trochę kłóci z przedstawionym podejściem dla sprawy :)

kielek ogółem dobrze prawi. DeWitt, dla ojca to chyba wygodniej byłoby mieć gramofon automatyczny lub chociaż półautomatyczny?
Skoro tak to z oferty Nomos pasuje tutaj SL-D3 i SL-D303, z wskazaniem na tego pierwszego, bo ma lepszą wkładkę (JVC Z-1).
Ifnxxv pisze:wszystko powinno grać jak należy, prawda? ;-)
Będzie grało tak dobrze na ile te głośniki pozwolą :) Ogółem: będzie działało.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
DeWitt

Gramofon do 1000 zł

Hah, ciężko wyrazić ton używając tylko liter, ale wiem co masz na myśli. Przedświąteczny pośpiech najwyraźniej pogorszył jakość moich postów, wybaczcie ;). Jestem bardzo wdzięczny za pomoc.

Zawsze chciałoby się najlepiej, ale trudno - podejrzewam, że dopóki nie wymienimy wzmacniacza, nie będzie ciśnienia na lepszy gramofon. Ostatnimi czasy zresztą słyszałem tylko Denona 29f i podobało mi się. Pewnie nie będę miał zastrzeżeń do droższego-używanego - a starszy i tak będzie wniebowzięty. Jak zabawa nas wciagnie to zawsze można go opylić ;). Nie jesteśmy technicznymi łamagami - ale nie będę kłamał, że nie chciałbym zaczynać od czegoś, co będziemy ustawiać od Wigilii do Sylwestra, żeby nie bać się o płyty.

Wzmaniacze jakimi dysponuję to Technics SU-V300 i jakiś średni amplituner Pioneera, teraz nie mogę sprawdzić, ale to pewnie bez znaczenia - seria VSX, czy tam SX. Sprzęt za 400zł zagada lepiej od w/w, ale na razie ważne jest tylko, czy potrzebny jest przedwzmacniacz - który w razie potrzeby kupię tanio i wymienię razem ze wzmacniaczem.

Kupiłem już pierwszą płytkę - Bent Out Of Shape. Będę miał Święta w akompaniamencie Snowmana ;).

Wielkie podziekownia Panowie, proszę jeszcze o pomoc w kwestii preampu - tymczasem piszę do Namosa o wystawienie sprzętu. Pewnie wrócę kiedyś męczyć Was dalej, ale obiecuję, że już z większą wiedzą.

Pozdrawiam.

EDIT
Ja tu gadam o mniejszym złu, a widzę że SL-D3 ma 1/2" więc chyba nie jest źle.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1000 zł

SU-V300 ma wejście phono, więc ma przedwzmacniacz gramofonowy.
Pioneer VSX (kino domowe?) może go nie mieć.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
DeWitt

Gramofon do 1000 zł

No dobra, na wszelki wypadek kupię tego Vivanco i powoluuutku zacznę myśleć o ogarnięciu tego bajzlu ze wzmacniaczami i kinami domowymi.
Gramofon zamówiony, kupię preamp, wzmacniacz jest, kolumny są, wszystko powinno stykać.

Raz jeszcze dziękuję, przepraszam za zgrzyty ;) i serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
radekcza

Gramofon do 1000 zł

Post autor: radekcza »

DeWitt, bez sensu kupować Vivanco jeśli masz preamp w tym Pionierze. Sory, ale vivanco to taki badziew zapchajdziura ;). Lepiej te pieniądze wydaj na nową igłę do wkładki (na pewno kupisz w tej cenie jakiś zamiennik).

Ja na twoim miejscu nie patrzyłbym na to, że nie kupuje dobrego gramofonu bo mam słaby wzmacniacz, gramofon to tylko jedna z części zestawu, trzeba jeszcze zainwestować w dobrą wkładkę, igłę, kable, kolumny i wzmacniacz, więc chyba mało kogo stać na to aby od razu kupić zestaw z górnej półki i raczej większość osób ewoluuje i zmienia, robi upgrady po kawałku ;)

Moja rada jest taka: jak wspomniałem odpuść ten vivanco, kup jak najlepszy gramofon z fajną wkładką w tej cenie i od razu zmień igłę (chyba że masz pewność, że obecna jest w dobrym stanie). Później się doucz trochę w temacie, bo tak jak piszą chłopacy jest wiele czynników i zabawek ;) aż wreszcie kiedyś zacznie Ci się układać w głowie plan ulepszania twojego zestawu.
Ostatnio zmieniony 13 gru 2013, 20:46 przez radekcza, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeWitt

Ostatecznie właśnie nie wiem czy w tym Pioneerze jest preamp, tu się sprawa opiera ;) Jutro będę mógł sprawdzić.

Myślę, że gramofon, który zamówiłem nie jest ostatecznie kiepski - a przecież pisałem, że będę przygotowywał się do zmiany wzmacniacza ;). Igła czy wkładka - jeszcze nie wiem o co biega, ale jak będzie sprzęt, będzie też wiadomo za co się zabrać. Sądzę jednak, że na początku i tak będę miał efekt WOW.

W kinie domowym mam kolumny Jamo, ale nigdy nie dostały dobrego źródła, nawet nie wiem jak grają. Mam też dwie kolumny na jakiś Tonsilach, nie wiem jaka konfiguracja zagada lepiej.
ODPOWIEDZ