Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Wszystko razem
ODPOWIEDZ
vinyl_freak

Post autor: vinyl_freak »

Wojtek pisze:Raczej nie odczułby tej różnicy :)
Jest na tyle ładny że należy mu się kawałek własnego miejsca :-)
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów

Post autor: Kocewicz »

20121120_ 003a.jpg
Właśnie sobie wzmacniacz stereo zbudowałem :D Właściwie uruchomiłem to, co najważniejsze. Do zrobienia jeszcze listwa z gniazdami, preamp, okablowanie selektora no i obudowa.
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

JacK pisze:Tyle samo da kawałek mdf-u na kolcach, tyle że nie będzie już tak pięknie wyglądać, no i audiofilskiej legendy brak.
Otóż to ;)
vinyl_freak pisze:Jest na tyle ładny że należy mu się kawałek własnego miejsca :-)
Towarzystwo amplitunera raczej mu pasuje. Półki lepiej zostawić na na płyty :D
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Kocewicz pisze: Właśnie sobie wzmacniacz stereo zbudowałem :D Właściwie uruchomiłem to, co najważniejsze. Do zrobienia jeszcze listwa z gniazdami, preamp, okablowanie selektora no i obudowa.
To chyba najtrudnejsze jeszcze przed Tobą. Kolega pięć lat temu złożył wzmacniacz na desce i do tej pory jeszcze nie wystrugał sobie obudowy.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Kocewicz
Kontakt:

Post autor: Kocewicz »

Obudowa niby jest w postaci fornirowanej pokrywy od starego walizkowca, ale trochę trzeba w niej porzeźbić, żeby całość nabrała polotu. Na razie mam problem z preampem, bo się wzbudza :(
Are you Shure?
Awatar użytkownika
Berenguer deMontagut

Post autor: Berenguer deMontagut »

Oto mój kącik "młodego" winylarza, jeszcze w świątecznym wystroju :)
DSC_9214.JPG
swiateczny gramofon1.JPG
Gramofon - Hitachi ht-354 (wielkie dzięki Wojtku za radę; jest świetny)
Ampli - Denon dra-545rd
Kolumny - Audio Academy Phoeby I

Kompletowanie zestawu zaczęło się od ampli. Później szukałem kolumn i... cd. Tak długo szukałem aż w Vinyl Cafe czarne płyty oczarowały mnie i żone. No i trzeba było zmienić koncepcję. Na szczęście okazało się, że Audio Academy, na które dłuższy czas polowałem super brzmią w analogowym zestwie z gramofonem, którego pewnie bym nie kupił, gdy nie rady naszego pomocnego forumowego admina :)

btw: jak już pokazuję swój sprzęt to się przyznam do czegoś: jeszcze 3 miesiące temu myślałem, że przycisk phono w moim apli to jakieś przełączenie na dodatkowe wyjście słuchawkowe :D Nie wiem czemu tak sobie ubzdurałem, ale nie miałem pojęcia co innego mogłoby to oznaczać i byłem bardzo zdziwiony, gdy po lekturze forum okazało się, że nie potrzebuję żadnego wzmacniacza gramofonowego, bo... już go mam :)
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

Post autor: torkia »

Przedstawiam moje zabawki. :)
Zestaw audio to wzmacniacz Sony TA-F6B, magnetofon kasetowy TC-K6B, odtwarzacz cd Yamaha CD-2000.
Gramofon Sony PS-2350 z silnikiem synchronicznym prądu przemiennego i paskowym przeniesieniem napędu. Gramofon ma przyjemne brzmienie. Ostatnio otrzymał nowe "ubranko" z forniru hebanowego.
Do kompletu brakuje mi tunera ST-A6B i magnetofonu szpulowego TC-765. Obu klocków szukam w rozsądnych cenach.
Mam jeszcze zestaw Yamahy z lat 80-tych, którego używam w pracy i kilka ciekawych klocków tej firmy, które trzymam w rezerwie.
Na ostatnim foto jako ciekawostka - "audio" naszych dziadków. Radio marki American Radio Corporation z 1934 roku w doskonałej kondycji.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Awatar użytkownika
Kaminski

Post autor: Kaminski »

Dziś zaprezentuje swój sprzet posiadam gramofon medion z funkcją zgrywania na usb i micro sd i wbudowanym wzmacniaczem.
Obrazek

Za ampituner służy mi kino domowe lg gramofon z nim podpięty jest przez wejście aux.
Obrazek

Posiadałem rok temu gramofon z 1989 roku ale niestety przez moją nieuwage sie zepsuł.
Obrazek

Jeśli chodzi o kable to używam tych co były dołączone do gramofonu nie mam nic do zarzucenia mu lecz nie gra tak jak mój stary przyjaciel philips.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2013, 14:40 przez Kaminski, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek potrafi zagrać każdą role ale nie potrafi zagrać tak jak winyl :lol: .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kaminski pisze:lecz nie gra tak jak mój stary przyjaciel philips.
To może go napraw? Ten Medion jest bardzo słaby jak na gramofon.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kaminski

Wojtek pisze:
Kaminski pisze:lecz nie gra tak jak mój stary przyjaciel philips.
To może go napraw? Ten Medion jest bardzo słaby jak na gramofon.
Po pierwsze został w polsce na strychu a po drugie ma zepsuty czujnik prędkości i bardzo szybko kręci sie talerz wątpie bym mógł to sam naprawić. :cry:

ps.Ten medion nawet dobrze gra tylko jest bardzo niskiej jakości ma plastikowy talerz itp...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Kaminski pisze:Po pierwsze został w polsce na strychu
Nie wiem gdzie jesteś, ale poczta na szczęście jeszcze istnieje. Do Kambodży też powinno dojść.
Kwestia chęci (lub niemocy).
Kaminski pisze:a po drugie ma zepsuty czujnik prędkości i bardzo szybko kręci sie talerz wątpie bym mógł to sam naprawić. :cry:
To oddaj komuś do naprawy jeśli nie czujesz się na siłach albo sprzedaj. Byle nie wyrzucać dobry sprzęt do kosza albo trzymać w nieużytku.
Kaminski pisze:ps.Ten medion nawet dobrze gra tylko jest bardzo niskiej jakości ma plastikowy talerz itp...
Cena robi swoje.

W sumie jak siedzisz na wygnaniu (żart) to masz teoretycznie lepszą sytuację jeśli chodzi o dostęp do dobrych używanych gramofonów przy korzystnych cenach.
No chyba że faktycznie jest to Kambodża, to gorzej ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kaminski

W sumie jak siedzisz na wygnaniu (żart) to masz teoretycznie lepszą sytuację jeśli chodzi o dostęp do dobrych używanych gramofonów przy korzystnych cenach.
No chyba że faktycznie jest to Kambodża, to gorzej ;)
Mieszkam w Norwegii myśle że da sie tu znaleść jakieś dobre stare gramofony lecz tego mediona niedawno co kupiłem na alegro za 299zł i myśle by zapracował na siebie chce w nim wymienić talerz na metalowy oraz mate z śliskiej na gumową w jakości dziwięku to nic nie poprawi ale estetycznie będzie lepiej wyglądał.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Cóż, nie ty pierwszy nadziałeś się na Mediona i im podobne gramofony. Jest trochę dyskusji na ich temat na forum (skorzystaj z wyszukiwarki to trafisz). Trzeba to przełknąć, ewentualnie spróbować odsprzedać ze stratą.
Zanim zaczniesz inwestować w gramofon niewart inwestycji weź pod uwagę fakt, że napęd Mediona może sobie nie poradzić z cięższym talerzem. Nie wiem czy ten sprzęt w ogóle umożliwia regulację pracy silnika.

@Berenguer deMontagut
Cieszę się, że Hitachi przypadł do gustu :)

@torkia
Zbierasz też szpule czy po prostu chcesz koniecznie mieć kompletny zestaw?
Co z kolumnami Sony? :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Kaminski

Nie no regulacje ma chce zmienić na metalowy talerz i jak nie udzwignie tego na normalnej predkosci to wyreguluje funkcją pith dj.Jak kupowałem na alegro wyglądał na ładny gramofon myślałem że ma metalowy talerz ale sie myliłem...
Awatar użytkownika
torkia
Kontakt:

Post autor: torkia »

Wojtek pisze: @torkia
Zbierasz też szpule czy po prostu chcesz koniecznie mieć kompletny zestaw?
Co z kolumnami Sony? :D
Na razie kręcę szpulami na krajowej Arii.
Mam kilkanaście szpul ale jakoś szczególnie ich nie zbieram. Lubię natomiast przegrać sobie jakiegoś fajnego CD lub winyla na taśmę i posłuchać.
Jestem miłośnikiem zapisu analogowego i nie wyobrażam sobie całkowitego "zcyfrzenia" wszelkich źródeł przekazu.
Schowałem do szafy kino domowe z jego DTS 5.1. Bezduszne sztuczne brzmienie. Wolę zwykłe dwukanałowe analogowe stereo.
Kolumny Sony, chętnie. Na razie muszą jednak wystarczyć Tonsile.
Na firmę Sony nie uparłem się szczególnie ale postanowiłem skompletować sobie jednomarkowy zestaw koniecznie z najlepszego okresu produkcji sprzętu HiFi.
ODPOWIEDZ