Dzień dobry po raz pierwszy
wybieram swój pierwszy gramofon i po przeczytaniu wielu, wielu stron na tym forum wybrałam kilka propozycji. Mój pierwszy zamysł to kwota 300 zł, ale mogę ją nieznacznie zwiększyć:
@Wojtek:
dzięki! jednak, przynajmniej na początku, chciałabym wybrać coś jak najbardziej typowego, co by nie było problemów z ewentualnymi naprawami na jakie inne modele zwracać uwagę?
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupienia pierwszego gramofonu. Oczywiście mam tu na myśli używany i raczej niedrogi sprzęt. Uważnie przeczytałam tematy dotyczące zakupów w różnych przedziałach cenowych i tak serio to osiwiałam bo sporo informacji jest do przyswojenia. Doszłam do wniosku, że na początek chciałabym się zmieści z zakupem samego gramofonu w 300 zł. Jeżeli wciągnie mnie ten temat to wtedy pomyślę o zakupie droższego sprzętu. Mam możliwośc kupienia ONKYO CP 1026A, w tej właśnie cenie. Jest to jeden z modeli, które Wojtek doradzał forumowiczce w tym samym temacie. Mam nadzieje, że nic się nie zmieniło i nadal można uznac, że jest to coś co na początek można kupic. Na forum padają jednak sugestie, że zawsze przy zakupie używanego sprzętu zainwetowac należy w nową igłę i może zrobic przegląd zakupionego gramofonu. Tu moje pytanie. Czy zakup ten będzie opłacalny jeżeli poza samym gramofonem wydam kolejne 150 zł. W cenie tej będzie nowa igła i nowy pasek napędowy. Wykonany zostanie przegląd (czyszczenie, smarowanie, regulacja, kalibracja) oraz przemiły Sprzedawca wypoleruje na nowo pokrywę. Czy 450 zł za wszystko to nie jest wygórowana cena? Poza tym modelem trafiłam również na aukcję BENYTONE MP-3200. Ten model również pojawił się w tym wątku jako propozycja przyzwoitego, niedrogiego gramofonu. Aktualna cena to mniej niż 300 zł, cieszy się ona jednak sporym zainteresowaniem, a do końca jeszcze daleko i obawiam się, że cena końcowa będzie sporo wyższa. Sprzedawca twierdzi, że sprzęt jest sprawny, idealnie trzyma obroty. Stan wizualny bdb, przykrywa db- nosi ślady użytkowania, tj. rysy i przetarcia, nie ma jednak żadnych pęknięc a zawiasy są sprawne. Wkładka Philips 500.
Którym z powyższych gramofonów powinnam się bardziej zainteresowac? A może odpuścic oba i szukac dalej czegoś innego? Tak szczerze to aktualnie poza tymi dwoma obserwuję około 15 innych modeli, z tym, ze skupiłam się na powyższych jako, że polecały je ogarnięte w temacie osoby.
Witam, czy do tego Technicsa sl-d30 na początek wzmacniacz dual CV 1250 byłby kompatybilny? Ale technicznie patrząc to chyba lepiej dopłacić do wersji 1400, ew. Ciekawa opcja dla mnie to amplituner z radiem FM.
Witajcie,
interesuje mnie coś w cenie ok 300 zł, najbardziej podoba mi się jakiś dual w drewnie, albo coś czarnego to tyle w kwestiach wizualnych.
Ciężko czegoś poszukać jak nie wiem ile to jest warte - zwłaszcza jeżeli chodzi o licytacje. Może coś z poniższych jest warte zainteresowania?