kinky pisze: ↑14 lis 2021, 21:58
piotrjazz pisze: ↑14 lis 2021, 21:42
ze sie z nim zgadzam
Napisałeś, że go rozumiesz... w kontekście buntu przeciwko temu z czym kojarzy się nam wszystkim swastyka to ja nie rozumiem, a wręcz nie wierzę, że to napisałeś. Ale ok, mam nadzieję, że się nie zgadzasz, bo byłby to mały krok w stronę tego co znamy z lat '30 XXw.
Po pierwsze napisalem ,ze rozumiem co mial na mysli, a nie ze go rozumiem.
Oczywiscie dokonal skrotu myslowego, ale przez rasistowski wydzwiek, zostal za to napietnowany.
I dobrze , nikt nie powinien byc ponizany przez czyjes slowa.
Oczywiscie jestem zdania ,ze trzeba szanowac odiennosc kulturalna wszystkich mniejszosci, ale nie moze sie to odbywac kosztem kultury i zwyczajow wiekszosci.
Zamiescilem to zdjecie jako przyklad braku wrazliwosci w stosunku do innych. Chodzilo o miejsce i ten szczegolny dzien. Ja rozumiem ,ze nas poczatku miesiaca bylo Diwali , i pewnie dlatego to powiesili. Ale mieszkam w tym miescie 16 lat , jest tu duza diaspora Hindusow i Sikhow, i nigdy nie spotkalem sie z czyms takim. Zadne Hare Krishna i zadna jadlodajnia, jak napisal pan wszechwiedzacy. Po prostu dom prywatny.
A co do argumentu ,ze Hindusi maja wieksze prawo do bycia w UK niz Polacy. Czy dlatego ,ze Polacy po drugiej wojnie sie zasymilowali tak mocno ,ze po ich polskosci zostaly tylko nazwiska? Mam takiego kolege , ktory nie zna slowa po polsku , mialem taka dentystke i wielu innych. Moje corki za to w polskiej sobotniej szkole, mialy kolezanki z czwartego pokolenia poloni, ktora kutywowala tradycje i jezyk, jednoczesnie czujac sie brytyjczykami. To ,ze wtopili sie w spoleczenstwo umniejsza ich prawa do tego kraju? Ja sam mam watpliwosci , patrzac na medale mojego Dziadka z drugiej wojny, ktore otrzymal od tutejszego rzadu.
Ostatnio takiego argumentu ,ze Hindusi sa blizsi Brytyjczykom niz Polacy , uzyl Nigel Farage w kampani za brexitem.