MMarek pisze:Niestety sprzedawca nie odpowiada na mejle, także pewnie z mojego wymarzonego Telefunkena nici...
Telefunken S 500/600 to świetne gramofony,ale pod warunkiem że są po faktycznym i porządnym przeglądzie/serwisie a o takie niezmiernie ciężko

Taki przeciętny egzemplarz czasem potrzebuje wiele pracy,nakładu i trochę fachowej wiedzy,gdyż gramofon ów wiek swój ma a kapryśny potrafi być.Nie wiem czy to z Twojej strony dobry wybór? Oprócz rozregulowanych ramion,wadliwych antyskatingów i pękających z racji wieku i niezbyt udanego materiału "bearingów" trzeba doliczyć kłopoty z obrotami a przyczyn tam też jest sporo i nie zawsze wszystko kończy się happy endem ,nieraz też są kłopoty z windą ramienia,przyciskami od wyboru prędkości obrotów oraz stop na tzw.sensorach itd. W dodatku jak wspomniałem wartość takiego Telefunkena jest nie mała,ale pod warunkiem pełnej kompletności,czyli powinien być ten oryginalny koszyk Ortofona z Shure 91ED/V 15 III,pokrywa(której często brak a jest dość droga i ciężko osiągalna) i ramię w dobrym stanie.