Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Deszatie
Gramofon: Technics SL-200K

Re: Polityka

Post autor: Deszatie »

Wojtek pisze:
Deszatie pisze:
07 kwie 2022, 22:00
Czy po każdych wyborach nie po swej myśli Bruksela będzie uruchamiała mechanizmy „leworządnosci”?
Tylko kiedy władza wykonawcza ustawia pod siebie władzę sądowniczą, zarazem psując układ niezależności władz.
Zbyt często się to nie dzieje.
Gdyby tak było jak piszesz to większość PO, by już miała wyroki ;) a poważnie to nie będę nad tym debatował, grząski temat urzędnik, sędzia, polityk i tak w tym kraju nigdy za nic nie będą odpowiadać.
Wojtek pisze:
Deszatie pisze:
07 kwie 2022, 22:00
Razi w tym wątku jedna „słuszna” narracja, usiłujących zrzucić winę na węgierski rząd, który tak po prawdzie od lat sprytnie lawiruje między wschodem i zachodem, starając się ugrać jak najwięcej.
Czyli generalnie poparcie Rosji w konflikcie jest OK bo to Węgry?
W którym miejscu poparli Rosję? Chodzi o to, że Orban utarł nosa Zeleńskiemu za jego niepotrzebną wypowiedź przed wyborami? Węgrzy są neutralni, przyjęli uchodźców. Ja też nie sympatyzuje z Zeleńskim np. nie podobają mi się niektóre jego wypowiedzi, to znaczy, że popieram Putina?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Deszatie pisze:
07 kwie 2022, 22:48
Gdyby tak było jak piszesz to większość PO, by już miała wyroki ;)
No właśnie już w tym wątku mogłem przeczytać że cała PO by siedziała gdyby nie to że "nie mamy wolnych sądów".

Ja nie wiem co jeszcze musi obecny rząd zrobić by sądy były "odpowiednio wolne" i zaczęły się sypać wyroki.
Może w ogóle skasować sądownictwo i dorzucić ministrowi sprawiedliwości i prokuratorowi generalnemu w jednej osobie jeszcze tytuł naczelnego sędziego?

Po co nam trójpodział władzy w ogóle?

W praktyce - każdy ma na kogoś haka albo druga strona boi się zemsty i dlatego często gęsto afery aferami, a wyroków nie ma.
Albo prezydenckie ułaskawienie :morda:
Deszatie pisze:
07 kwie 2022, 22:48
Węgrzy są neutralni
I Ty uważasz że to jest OK?

Ja rozumiem że można kogoś lubić/nielubić albo "ucierać nosa", ale albo potępiamy agresora albo żyjemy w innym świecie i udajemy że nic złego się nie dzieje za naszą wschodnią granicą. To czy nam się podoba morda tego czy owego nie ma tutaj akurat absolutnie nic do rzeczy.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Deszatie

Chodziło mi Wojtku o pewien instrument polityczny Brukseli na niepokorne rządy, bo nie wierzę że sądy zachodnioeuropejskie są cacy i tam nie ma patologii, korupcji i związków z polityką, i że wszyscy uznają prymat UE nad swoim prawem, wykonując posłusznie wyroki. Co do wojny czytam właśnie, że Grecja też odmówiła czegoś Ukrainie, uznając że osłabi to grecka obronność. tzn, że też spiskują z Putinem? Zastanawia mnie to, że jak zawierucha się skończy to jak zwykle Polacy będą wystawieni na strzał, bo zachodni politycy znów skumają się z Rosją.
Awatar użytkownika
tuczi77
Gramofon: Kenwood KD-7010

Post autor: tuczi77 »

Peter007 pisze:
07 kwie 2022, 15:21
zastanawiam dlaczego kolega tuczi martwi się tylko o Niemców i czy świadomie pominął Węgry
Niepotrzebnie tracisz czas, nie jestem ani hungarofilem ani geramnofobem. Świat nie jest tak binarny jak może się Tobie wydawać. Staram się być pragmatykiem i racjonalistą. Wymieniłem Niemców, bo to Niemcy kręcą UE i dotychczas wszystko szło po ich myśli. Ponadto nasza gospodarka jest mocno zależna od gospodarki Niemiec. Jeśli niemiecka gospodarka wpadnie w kryzys to jakie będą tego konsekwencje nad Wisłą? Węgry w tej kwestii są kompletnie nieistotne.

EDIT: dorzucam zdjęcie ;)
FB_IMG_1649404148997.jpg

EDIT 2:
Niemcy dobre, tuczi zły :P
https://www.politico.eu/article/scholz- ... o-ukraine/
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Deszatie pisze:
08 kwie 2022, 06:27
Chodziło mi Wojtku o pewien instrument polityczny Brukseli na niepokorne rządy
Ja od początku wiem o co Ci chodzi, a po mojemu te kary są zasłużone.

Wybacz, ale Ty jesteś dumny z tego że prof. Pawłowicz albo poseł Piotrowicz zostali sędziami TK w drodze zmian ustawowych?
Jeśli tak to my na prawdę nie mamy o czym rozmawiać.
Jeśli nie - to kogo Ty bronisz? :D
Deszatie pisze:
bo nie wierzę że sądy zachodnioeuropejskie są cacy
To nie jest kwestia wiary tylko faktów. Uwarunkowań prawnych.

Wstępując do ONZ, do NATO, do UE, podpisuje się pewne umowy i przyjmuje zobowiązania. Prawo polskie zmieniło się w następstwie wejścia do Unii (i nadal się zmienia), bo takie są warunki członkostwa.
Machanie szabelką i "nikt nam tu nie będzie dyktował, ale chętnie przyjmiemy przelewy na rozwój" to nic tylko nacjonalizm zakrapiany hipokryzją.

Wiele krajów odmówiło czegoś Ukrainie. M.in. zbrojnego wejścia czy zamknięcia strefy powietrznej.
Nie, nie spiskują z Putinem.
Zabawna ta demagogia.
Deszatie pisze:
Zastanawia mnie to, że jak zawierucha się skończy to jak zwykle Polacy będą wystawieni na strzał, bo zachodni politycy znów skumają się z Rosją.
A co mają robić? Traktować jako arcywroga po wsze czasy?
Czemu Polska nie ma takich stosunków z Niemcami po 2WŚ?
Przecież to by było kretyńskie.

Nie wiem na czym wojna się skończy i czy Putin jakoś "zniknie" czy co się stanie, nie chcę się bawić w proroka tutaj, ale Rosja i Rosjanie na pewno nie znikną i będziemy mieli z nimi kiedyś znowu pozytywne relacje dyplomatyczne.

A to że Polska zostanie wyruchana przez układy sąsiadów - cóż, od dekad mamy słabą dyplomację i takie są efekty.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Update: Kaczafi krytykuje Orbana.

Pytanie czy Wiktor się tym jakoś specjalnie przejmie czy też jest to zagrywka na zasadzie "nie mój cyrk nie moje małpy".
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Wojtek pisze:
08 kwie 2022, 14:54
Kaczafi
Szacunek.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:
08 kwie 2022, 14:54
czy Wiktor się tym jakoś specjalnie przejmie
Postawa Orbana to chyba bardziej skomplikowana sprawa niż się nam wydaje. Węgry są uzależnione energetycznie od Rosji w 100%. Tak jest, bo kiedyś Orban podjął taką decyzję. Mógłby to zmieniać, ale chyba do samego końca, a może i nadal obstawia wygraną Rosji w tej wojnie. Niektórzy mówią, że ma ochotę na część terytorium Ukrainy. Marzą mu się wielkie Węgry sprzed I WS. Najprawdopodobniej łączą go z Rosją prywatne ciemne interesy o których nie wiemy. Dużo by stracił odcinając się od Putina. Może nawet władzę i wolność. Takie moje gdybanie.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

chudy_b pisze:
08 kwie 2022, 17:28
Postawa Orbana
w retoryce antyunijnej jest jeszcze bardziej radykalny niż nasze matoły, więc kto wie?
dokonał tego w kontekście powszechnego knebla, o czym kaczafi z zerem też marzą - wzory wschodnie aż nadto widoczne. ktoś policzył, że opozycja miała w państwowych mediach aż kwadrans w czasie kampanii. aż się wierzyć nie chce...

przy okazji - jak się Koledzy odniesiecie do wczorajszo-dzisiejszych sukcesów w umarzaniu kar za olewanie unijnego orzecznictwa? dobrze pamiętam, że już byliśmy pewni odkręcenia kurka z unijną kasą i "rozejścia się po kościach" kar finansowych za Turów i Izbę Dyscyplinarną? ;-) dwa dni i bez mała pół miliarda złotych pooooszło...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Deszatie

@Wojtek
Według mnie można by dyskutować o zasadności nakładania tych kar, a Ty wyjeżdżasz z Pawłowicz i Piotrowiczem, więc odpowiem tylko, że musze to ścierpieć, bo to nie pierwsze i niestety nie ostatnie niekompetentne persony z różnych opcji politycznych, które piastują niezasłużone stanowiska.
A bronię kraju, w który zbyt często moim zdaniem uderza się pod płaszczykiem „praworządności”, by go osłabić, a gry na osłabianie Polski(szczególnie teraz) nie popieram. Tak jak pisał Tuczi nic nie jest binarne. Tyczy się to też umów na poziomie krajów UE i chyba nie we wszystkich obszarach prawo się powinno zmieniać pod czyjeś dyktando.

Zaś co do „machanie szabelką”, może i prawda, że mam coś z Sarmaty i szaławiły, jak chyba większość Polaków. Te obce wzorce zawsze trudniej się przyjmowały u nas, zwłaszcza jeśli kontusz miano zastąpić pludrami ;) A kurek z kasą nie będzie darowizną tylko w większości pożyczką, z tego co się orientuję. I inflacja znowu wzrośnie ;) Ciekawe czy ta szacowna UE, do której budżetu solidarnie się dokładamy łaskawie przelała już coś za niemałe przecież ponoszone koszty związane z uchodźcami. Masz jakieś wieści?

Przykładem Grecji i Węgier chciałem tylko zwrócić uwagę, że mają prawo ważyć interes narodowy i nie dać się ustawiać przez Zeleńskiego w jednym, szeregu z oprawcami. Jakoś Izrael jest powściągliwy w komunikatach i sympatiach wobec Ukrainy , a większości to jakoś specjalnie nie wadzi?

Po prostu chciałbym w tym wątku czytać stonowane wypowiedzi, a nie przesączone propagandą i przytykami płynącymi z dwóch zwaśnionych polskich obozów. Bo też nie wierzę, że jedni i drudzy nie dostrzegają hipokryzji w działaniach obu liderów.
Awatar użytkownika
chudy_b

Deszatie pisze:
08 kwie 2022, 21:39
Bo też nie wierzę, że jedni i drudzy nie dostrzegają hipokryzji w działaniach obu liderów.
Hipokryzji? Żełeńskiemu na łeb lecą bomby, kacapy gwałcą dzieci. Ona ma prawo do propagandy, hipokryzji i wszystkiego co tylko może pomóc w tej nierównej wojnie. Orban trzyma grubą dupę w ciepłym fotelu a my mamy prawo wymagać od niego żeby zachował się przyzwoicie.
Awatar użytkownika
Deszatie

chudy_b pisze:
08 kwie 2022, 22:06
Deszatie pisze:
08 kwie 2022, 21:39
Bo też nie wierzę, że jedni i drudzy nie dostrzegają hipokryzji w działaniach obu liderów.
Hipokryzji? Żełeńskiemu na łeb lecą bomby, kacapy gwałcą dzieci. Ona ma prawo do propagandy, hipokryzji i wszystkiego co tylko może pomóc w tej nierównej wojnie. Orban trzyma grubą dupę w ciepłym fotelu a my mamy prawo wymagać od niego żeby zachował się przyzwoicie.
W ostatnim zdaniu pisałem o Tusku i Kaczyńskim.
Awatar użytkownika
chudy_b

Deszatie pisze:
08 kwie 2022, 22:10
A to sorki. Jakoś mam w głowie tego Orbana i nie mogę zrozumieć co on robi.
Awatar użytkownika
metallsnow
Gramofon: Wega 301P

Post autor: metallsnow »

Deszatie pisze:
08 kwie 2022, 22:10
Tylko że Kaczyński rządzi tym krajem a nie Tusk. Czy to tak trudno zrozumieć czy jak? Aaa, zapomniałem ... wina Tuska
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

A jutro jeszcze ćwiczenia mamy :lol: mam nadzieję, że to jednak fake…
44C2D588-09BF-4ABA-9A9D-6AAEC11D82B1.jpeg
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Zablokowany