Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: Wojtek »

Qkazu pisze:ale co do antiskatingu mam pytanie jak go dokładnie ustawić, powinien być też ustawiony na 1.25 tak?
Tak.
Qkazu pisze:I tu rodzi się pytanie gdyż tam są trzy cyferki i schodkowo rosną od lewej do prawej, do której mam się stosować?
Wiem i dlatego też już o tym wspomniałem w poprzednim poście:
Wojtek pisze:Antyskating dla tej wkładki na tym Dualu ustawiasz patrząc na środkową skalę, dla szlifów eliptycznych.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Qkazu

Post autor: Qkazu »

Cóż, wszystko jest dobrze dopóki nie zaczynam przemieszczać się po pokoju (mam panele i najwyraźniej za bardzo się trzęsie) jak zaczynam chodzić płyta przeskakuje cały czas do momentu z przed chwili i się tak zapętla. Cały czas jeden kawałek się powtarza. Jakieś inne rozwiązanie poza powieszeniem go na ścianie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

A to gramofon stoi na podłodze czy jak?

Mechanizm gramofonu ma własne zawieszenie, także dziwię się, że od samego chodzenia są takie wibracje.
Wsparcie finansowe forum
Qkazu

Post autor: Qkazu »

Stoi na normalnej szafce z gumowymi podkładkami do której włożona jest cała reszta osprzętu, ale dom jest starej konstrukcji i może dlatego...
Edit: No nic myślę że jak uda mi się jakoś rozwiązać problem ze skakaniem, to już nie na dzisiejsze posiedzenie :P
Bardzo dziękuję za pomoc w ustawieniu ramienia, myślę że za niedługo będę mógł już posłuchać w pełnej okazałości muzyki ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To cała szafka musi być też starej konstrukcji jeśli jej nogi nie są w stanie zamortyzować wibracji. Dziwna sprawa.
Jesteś pewien, że talerz trzyma poziom i że ramię jest dobrze wypoziomowane?
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: restimek »

Własnie wymieniałem igłę w gramofonie Technics sl bd20. I mam pytanie, jak sprawdzić (bez elektronicznej wagi) czy ciężarek na końcu ramienia jest poprawnie ustawiony? Jeśli opuszczę igłę poza talerzem to niemal dotyka obudowy. Czy tak powinno być? Na jakiej mniej więcej wysokości powinna się zatrzymać?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przy SL-BD20, który nie posiada regulacji ramienia, bez elektronicznej wagi nie sprawdzisz czy nacisk faktycznie wynosi 1.25g. Musisz zaufać fabryce :)
restimek pisze:Jeśli opuszczę igłę poza talerzem to niemal dotyka obudowy. Czy tak powinno być? Na jakiej mniej więcej wysokości powinna się zatrzymać?
W taki sposób nic nie stwierdzisz :)

Moim zdaniem nie ma co się przejmować. Na tym zresztą polega system T4P.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek

Przez ponad pol roku czestego sluchania plyt ufałem "fabryce" i wsumie nie zauwazyłem/uslyszalem zuzycia sie plyt wiec sie nic nie dzieje ;) Z drugiej strony nie raz wyczytałem tutaj na forum że ustawienia fabryczne są mało dokładne. Ok w takim razie do mojej "to buy list" oprócz ortofona dopisuje elektroniczna wagę (tak dla "świętego" spokoju) :D
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

restimek pisze:Z drugiej strony nie raz wyczytałem tutaj na forum że ustawienia fabryczne są mało dokładne.
Przy gramofonach z bardziej tradycyjnym ramieniem jest większe ryzyko odstępstwa niż przy dość pewnej konstrukcji T4P.
Po prostu rzadko kiedy spotyka się rozregulowanego Technicsa T4P.
restimek pisze:Ok w takim razie do mojej "to buy list" oprócz ortofona
Ortofona w sensie wkładki? To coś dopowiem. Ortofon poniekąd wyłamał się z szyku przy swoich wkładkach T4P.
Igły te lepiej pracują pod naciskiem 1.5g niż 1.25g, co stanowi odstępstwo od standardu T4P.
Dlatego też fajniej byłoby do tego mieć gramofon z regulowanym ramieniem T4P (tak, było parę takich).

Nie mówię, że Ortofony OMP "nie zagrają", ale warto jednak wiedzieć jak się sprawy mają.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
restimek

Przy gramofonach z bardziej tradycyjnym ramieniem jest większe ryzyko odstępstwa niż przy dość pewnej konstrukcji T4P.
Po prostu rzadko kiedy spotyka się rozregulowanego Technicsa T4P.
W moim gramofonie jedyna regulacja ramienia to śruba z tyłu na ciężarku.
Ortofona w sensie wkładki? To coś dopowiem. Ortofon poniekąd wyłamał się z szyku przy swoich wkładkach T4P.
Igły te lepiej pracują pod naciskiem 1.5g niż 1.25g, co stanowi odstępstwo od standardu T4P.
Dlatego też fajniej byłoby do tego mieć gramofon z regulowanym ramieniem T4P (tak, było parę takich).

Nie mówię, że Ortofony OMP "nie zagrają", ale warto jednak wiedzieć jak się sprawy mają.
Tak wkładkę tą co mi kiedyś proponowałeś OMP10 (ważniejsze wydatki znacznie opóźniają mój zakup). To w takim razie jeśli nie ortofon to jaka była by lepsza? Najlepiej ze szlifem eliptycznym. Chciałbym żeby ten gramofon mi jeszcze trochę posłużył. Kiedyś go wymienię na 1/2' ale nim to nastąpi na pewno wpierw zaopatrzę się w lepszy wzmacniacz i głśniki... ps. Dzięki za zwrócenie mi uwagi na ten "problem".
jlodz

Post autor: jlodz »

Witam,

Mam Fishera MT-6335 i za bardzo nie wiem jak ustawić antyskating. Wiem, że w teorii powinien być ustawiony zgodny z naciskiem.
Ramię zrównoważyłem (przy antyskating ustawionym na 0). Ustawiłem nacisk na 2g (AT 95E). Przy testach na czystej płycie uzyskuje, że przy anty ustawionym na 0 (mam takie pokrętło do anty) ramię wędruje do "wnętrza" płyty i zatrzymuje się prawie na końcu. Przy anty ustawionym na 1,5 ramię wędruje na zewnątrz płyty i zatrzymuje się prawie na krawędzi.
Ustawienie anty między 0-1,5 powoduje stabilność ramienia w różnych punktach płyty.

Już głupi jestem jak ma być ustawiony anty? W którym miejscu płyty mam ustawić anty aby ramię było stabilne? Coś mi się wydaje, że coś jest bardzo nie halo.
jlodz

Post autor: jlodz »

I doczytałem, że siła zmienia się dynamicznie wraz z pozycją ramienia. Czyli nie da się ustawić anty tak aby w każdym miejscu ramie nie zjeżdżało. Wyczytałem, że lepiej jest ustawić anty tak aby przy końcu płyty igła czekała na rowek. Tak u siebie nastawiam i z głowy :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

jlodz pisze:Już głupi jestem jak ma być ustawiony anty? W którym miejscu płyty mam ustawić anty aby ramię było stabilne? Coś mi się wydaje, że coś jest bardzo nie halo.
Ta metoda na badanie antyskatingu na końcu zwykłej płyty jest nieco zdradliwa, jak już sam zauważyłeś.
Daje to jakiś pogląd na sytuację, ale precyzyjne to nie jest.
jlodz pisze:Wyczytałem, że lepiej jest ustawić anty tak aby przy końcu płyty igła czekała na rowek.
Na tym ta metoda polega, ale z praktyki wiadomo, że czasami ciężko jest zaobserwować ten krótki moment, kiedy igła faktycznie "stoi i czeka" na rowek.

Trzeba do tego podchodzić zdrowo-rozsądkowo.
Teoria powinna się zgadzać, ale jeśli występuje dewiacja i uważasz, że przy ustawieniu AS na 1 czy 1,5 daje lepszy efekt to tego się trzymaj, po prostu.

Oczywiście przy założeniu, że w innych sferach kalibracji ramienia nie ma "bubla", czyli że gramofon trzyma poziom, balans jest OK, overhang jest OK, nie ma żadnych "krzywizn" przy headshellu (azymut, itd.), itp. :) Wiesz o co chodzi.
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Post autor: eenneell »

Nie wiem jaki ma system antyskatingu Twój Fisher MT-6335 ;)
1) Jeżeli jest to system "spręzynkowy'- to nie wierz skali, tylko ustawiaj tak by igla "łapała rowek" ( bez w lewo, czy w prawo- na wprost!),
2) jeżeli "ciezarkowy"- grawitacyjny- to wierz skali ;) (raczej grawitacja się nie zmieniła od kilkunastu lat) :)
PS
Doświadczenia z Dualami potwierdzają pkt 1) :(
"Ślepa wiara w AS sprężynkowy" w starszych gramofonach może być "tragiczna" dla igły/ płyt :oops:
pawel0777

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie

Post autor: pawel0777 »

jlodz pisze:
Już głupi jestem jak ma być ustawiony anty? W którym miejscu płyty mam ustawić anty aby ramię było stabilne? Coś mi się wydaje, że coś jest bardzo nie halo.
Przypomina mi to moje pierwsze doświadczenia z gramofonem :D Sprawdź samą igłę(stan) ,oraz jeszcze raz nacisk ;)
ODPOWIEDZ