Wojtek pisze:jak najbardziej może mieć wpływ na brzmienie, w zależności od użytej wkładki
Teraz dobrze napisałeś. Może ale najwyraźniej - nie musi. Ja wszystko rozumiem ale mam ten defekt, że wolę sam sprawdzić. U mnie to nie miało zasadniczego wpływu na brzmienie przy łącznej długości kabli poniżej 3m i to zarówno na wkładkach MM jak i MC LO. Nie piszę, że to jest najlepsze rozwiązanie ale sugeruję po prostu sprawdzić organoleptycznie bo właśnie to jest NAJPROSTSZE
notopa pisze:Cała sytuacja (chronologicznie) wyglądała tak
Czekaj, czekaj ... próbuję to sobie wyobrazić. Oczywiście w wersji z oddzielnym PRE podłącz pod wejście inne niż PHONO. Jeśli masz zastrzeżenie co do samego wzmacniacza to podłącz pod wejście inne niż PHONE dowolne źródło (CD, MP3, KOMP itd.) i sprawdź czy jest OK. Wydaje mi się, że problemem jest w tej chwili Twój gramofon. Przede wszystkim sprawdź poziom i ustawienia ramienia (położenie i wyważenie wkładki oraz AS). Wygląda na to, że coś Ci się rozjechało jak przesuwałeś gramofon. Dopiero jak gramofon będzie prawidłowo ustawiony i poprawnie działający to zaczynasz zabawę z podłączeniem do wzmacniacza. Możesz wykorzystać bezpośrednie połączenie do PHONO we wzmacniaczu lub przez PRE do innego wejścia (CD/AUX/TAPE itd.). Pewnie, że optymalnie byłoby wymienić kabel na dłuższy ale no wiesz. Nie będę się powtarzał

W każdym razie w tej chwili masz inny problem niż kabel. Nie do końca rozumiem idee zakupu nowej wkładki zanim nie sprawdzisz ustawień gramofonu no chyba, że po prostu chciałeś coś sobie kupić i szukałeś pretekstu