Wymiana igły w Dual CS620Q

Źródła dźwięku
Awatar użytkownika
rafi40
Gramofon: Dual CS5000

Re: Wymiana igły w Dual CS620Q

Post autor: rafi40 »

W dniu dzisiejszym otrzymałem przesyłkę z nową wkładką, dokonałem podmiany starej wkładki na nową. Następnie oczywiście dokonałem odpowiednich ustawień i regulacji oraz pierwszych odsłuchów i porównań. Tak na gorąco mogę powiedzieć, że moim zdaniem nie ma mocno odczuwalnych różnic pomiędzy starą igłą a nową OM 10E - odsłuchu dokonywałem na danych fragmentach poszczególnych płyt zamieniając igły na wkładce. Wiem, że w tym miejscu można by rozpocząć dyskusję na temat indywidualnych predyspozycji słuchowych ale wydaje mi się, że ze mną nie jest najgorzej :-).
Pewnie jeszcze muszę poświęcić trochę czasu na porównaniu większej ilości płyt ale jedno jest pewne - gramofon moim zdaniem brzmi dobrze zarówno ze starą igłą jak i z nową, w chwili obecnej mam założoną nową i dość dobrą igłę i mogę kontrolować jej 'przebieg' i zużycie.
Wyciągając wnioski z powyższego - stara igła choć nieoryginalna - wg mnie była jeszcze w dobrej formie, choć na powiększeniu 60x widać już różnice w ostrości starej i nowej igły.
Korzystając z tego wątku miałbym jeszcze następujące pytanie: na jakim poziomie można oszacować błąd ustawienia nacisku na igłę bez użycia odpowiedniej do tego celu wagi ?
Wykonywał ktoś może takie porównania ? - dokładne wyważenie ramienia gramofonu oraz ustawienie wymaganego dla danej igły nacisku, następnie zmierzenie ustawionego nacisku za pomocą wagi - na jakim poziomie można spodziewać się rozbieżności pomiędzy ustawieniem nacisku igły za pomocą odpowiedniego pokrętła (zakładając w miarę idealne wyważenie ramienia) a wartością zmierzoną przez wagę ? - choć podejrzewam, że waga również wprowadzi jakiś błąd pomiarowy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana igły w Dual CS620Q

Post autor: Wojtek »

Wszystko zależy od Twojego skilla ;) U mnie rozbieżność wychodziła zawsze bliska zeru (różnice na poziomie setnych grama).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ