Pytania nt. bi-wiring

Głośniki w kolumnach i inne słuchawki
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Kolumny do 1000 zł

Post autor: Ukaniu »

Przy połączeniu dwoma torami z jednym wzmacniaczem na obu kablach będzie takie samo napięcie ale przez jeden popłynie prąd do części wysokotonowej a w drugim do niskotonowej.
Można by np w jednym torze połączyć tańszy a gruby kabel miedziany a w drugim cieńszy ale lepszy do prądu wysokiej częstotliwości litz. Optymalizacja kosztów.
Ja bym jakichś modulacji się nie upatrywał bo one występują na elementach nieliniowych, przewód w granicach rozsądku takich własności nie wykazuje.
A gdyby się tak jeszcze zastanowić, to byśmy ten litz i ten gruby miedziany połączyli też przy kolumnie i pewnie było by jeszcze lepiej ;-) bo dla niskich jakby nie patrzeć rezystancja się zmniejszy dzięki dodaniu miedzi z litza a dla wysokich też nie zaszkodzi a pomoże bo im więcej przewodnika tym lepiej. Tym sposobem wracamy do punktu wyjścia.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pytania nt. bi-wiring

Post autor: Wojtek »

Zdecydowałem się wydzielić dyskusję o bi-wiringu z tematu zakupowego :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Bi-wire

Post autor: klin »

Czy podpinacie kolumny w układzie bi-wire? Ostatnio była krótka dyskusja o tym przy okazji kolumn do 1000 zł ale napiszcie proszę coś więcej. Używacie tego?

Ja chcę popróbować - a nuż coś usłyszę :) Czy te przewody dla wysokich i średnich mają się różnić od niskich? Przekrojem, materiałem? Czy też jak po prostu podepnę najzwyklejszy przewód głośnikowy równolegle to będę miał ten sam efekt?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Pytania nt. bi-wiring

Post autor: Wojtek »

klin pisze:Czy podpinacie kolumny w układzie bi-wire? Ostatnio była krótka dyskusja o tym przy okazji kolumn do 1000 zł ale napiszcie proszę coś więcej. Używacie tego?
Przeczytaj powyższą dyskusję jeszcze raz :)
klin pisze:Ja chcę popróbować - a nuż coś usłyszę :)
Powodzenia.
klin pisze:Czy te przewody dla wysokich i średnich mają się różnić od niskich? Przekrojem, materiałem?
Jak uważasz. Mogą, ale nie muszą.
klin pisze:Czy też jak po prostu podepnę najzwyklejszy przewód głośnikowy równolegle to będę miał ten sam efekt?
Tak, sens zostanie zachowany.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Pytania nt. bi-wiring

Post autor: klin »

Zakupiłem taki oto przewód:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?mai ... cts_id=120

Zdziwiłem się bardzo ale faktycznie słyszę różnicę. Moje kolumny to Minas Anor Studio 16 Hertz. Nie wiem o co chodzi ale dźwięk jest "pełniejszy" i to w całym paśmie (przynajmniej tym słyszalnym :) ). Porównywałem z przewodami Sommer Orbit 240 i Klotz'em (oczywiście przy standardowym połączeniu).
Tak więc coś chyba w tym jest ale możliwe, że tak jak napisał kielek - dużo zależy od samych kolumn. Jedne są bardziej podatne a drugie mniej.
kielek

Pytania nt. bi-wiring

Post autor: kielek »

Nie siedzę zbytnio w zagadnieniach technicznych,nie jestem też entuzjastą ''dłubania'' w elektronice itd. ,ale wydaje mi się że wpływ podatności kolumn na bi wiring wynika chyba ze sposobu budowy zwrotnicy( jeśli moja teza jest błedna to proszę o poprawienie) i stąd te różnice,że w jednych jest to słyszalne a w innych nie ma to większego znaczenia.
Spróbować chyba zawsze warto,bo w sumie koszt niewielki,zaszkodzić raczej nie zaszkodzi a czasami może trochę pomóc.
ODPOWIEDZ