Pojemność przewodu, gramofon - preamp
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Jaki przedwzmacniacz do gramofonu ?
Schulz Kabel DK 4 (pojemność: +/- 70 pF - taka jest zalecana ) za 4zł, do tego dobry wtyk cinch (RCA) i jest dobry kabel do preampa. zamiast dawać 129 zł.Bo czy jest aż taka różnica ? Ahaja poleca więc kitu chyba nie pisze na forum ?
-
Krzysiek vel Ahaja to jedna z nielicznych osób co bardzo dobrze ogarnia ten temat i jeśli coś pisze to zazwyczaj to wcześniej wypróbował w praktyce,więc nie ma mowy o kitachROCHO pisze:Ahaja poleca więc kitu chyba nie pisze na forum ?

-
Re: Jaki przedwzmacniacz do gramofonu ?
Taka topologia zaterminowania kabla jest fajna, działa, ale - trzeba się upewnić, że wszystkie masy w gramofonie są od siebie odseparowane. Czasami tak jest fabrycznie a czasami trzeba to rozdzielać. Czyli muszą być 2 masy sygnałowe i masa GND (uziemienia/ramienia/elementów metalowych w napędzie/etc.). Taki kabel działa wówczas jako przedłużenie rurki z kablami sygnałowymi: rurka jest dla nich ekranem potem podpiętym do ekranu kabla wychodzącego do preampa.
Osobiscie wolę ekran w kablu w postaci plecionki (jak w DK4) niż jak to zwykle bywa owijki. Jest wygodniejszy, solidniejszy, wytrzymalszy.
JacK
zrób sobie kabel do TT bez ekranu i z ekranem - zapewne usłyszysz to i owo oprócz muzyki
. Nie jest to drogie ani przesadnie skomplikowane a doświadczenie przednie. Czasami/często (to zależy) złapiesz radio, telefon domowników lub sąsiada, bzyczenia, załączające się sprzęty, przydźwięk sieciowy, etc.
W sumie to daleki jestem od wsadzania kogoś na minę ... ale moze czas zacząć ...
Nudno się robi ...
Osobiscie wolę ekran w kablu w postaci plecionki (jak w DK4) niż jak to zwykle bywa owijki. Jest wygodniejszy, solidniejszy, wytrzymalszy.
JacK
zrób sobie kabel do TT bez ekranu i z ekranem - zapewne usłyszysz to i owo oprócz muzyki

W sumie to daleki jestem od wsadzania kogoś na minę ... ale moze czas zacząć ...
Nudno się robi ...

- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
nie wiem więc się pytam.w opisach produktu jest nieraz takie info
Pojemność żyła/żyła - 55 pF/mt
Pojemność żyła ekran - 109 pF/mt
Na co zwracać uwagę.Jak wiadomo pojemność: +/- 70 pF - taka jest zalecana przynajmniej.Ale tutaj podane są dwie.Dzięki
Pojemność żyła/żyła - 55 pF/mt
Pojemność żyła ekran - 109 pF/mt
Na co zwracać uwagę.Jak wiadomo pojemność: +/- 70 pF - taka jest zalecana przynajmniej.Ale tutaj podane są dwie.Dzięki
-
Re: Jaki przedwzmacniacz do gramofonu ?
Jak masz sygnał i masę sygnałową puszczoną żyłami to jest niższa pojemność niż kiedy sygnał idzie żyłą a masa sygnałowa ekranem.
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Pojemność przewodu, gramofon - preamp
Wtyczki i sposób ich montażu też ma wpływ na całkowitą pojemność kabla ? Jak się zastanowić to pewnie tak, nie wiem tylko czy jest to wartość pomijalna, czy może jest o co powalczyć stosując lepsze wtyki lub takie które umożliwiają montaż bez lutowania tylko na zacisk.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
JacK
Ilość złącz po drodze dla tych małych sygnałów jest ważna. Każdy styk/przejście to strata. Punkt lutowniczy czy styk. Należy też minimalizować (róznorodność) ilość materiałów przez jakie sygnał przechodzi. Tu już nie chodzi o tą dodaną pojemność bo to małe wartości a o przejścia materiałowe.
Niby wtyki nie mają znaczenia ... ale te tanie popularne są z 'ajzola' a nie z miedzi. Żelazo jest 'kepskie' ... jak Ferdek
.
Jak ktoś chce z miedzi to musi wydać. Srebro też nie jest żadnym lekarstwem. Gniazda rca w pre czy pcb też nie jest ze srebra ...
Jak chcesz zaciskane/zakręcane to można, ale trzeba zadbać by to się nie utleniało.
Najlepsze wyniki/odsłuchy osiągałem kiedy był jeden przewód od pinów wkładki do preampa z drugiej strony.
Bez złączek etc.
Tylko luty na pinach i we wtyczkach.
Kabel VdH plecionka albo wersja DIY z nawojówki.
Ilość złącz po drodze dla tych małych sygnałów jest ważna. Każdy styk/przejście to strata. Punkt lutowniczy czy styk. Należy też minimalizować (róznorodność) ilość materiałów przez jakie sygnał przechodzi. Tu już nie chodzi o tą dodaną pojemność bo to małe wartości a o przejścia materiałowe.
Niby wtyki nie mają znaczenia ... ale te tanie popularne są z 'ajzola' a nie z miedzi. Żelazo jest 'kepskie' ... jak Ferdek

Jak ktoś chce z miedzi to musi wydać. Srebro też nie jest żadnym lekarstwem. Gniazda rca w pre czy pcb też nie jest ze srebra ...
Jak chcesz zaciskane/zakręcane to można, ale trzeba zadbać by to się nie utleniało.
Najlepsze wyniki/odsłuchy osiągałem kiedy był jeden przewód od pinów wkładki do preampa z drugiej strony.
Bez złączek etc.
Tylko luty na pinach i we wtyczkach.
Kabel VdH plecionka albo wersja DIY z nawojówki.
- yamahafan
- Gramofon: 1019
Niby kwestia ekranu została tu na tyle dokładnie opisana, że w ciemno uwierzę, że lepiej gdy kabel ma ekran niż gdy go nie ma
Pytanie tylko, dlaczego oryginalne kable (np w moim talerzu) są płaskie i cienkie = raczej na pewno bez ekranu ?? Czyżby te 20 lat temu nie było takich na rynku czy tez nie było świadomości, że to jest ważne ? Taki kamyczek do ogródka
Tak czy siak chyba zmienię swoje oryginalne okablowanie na coś bardziej "dzisiejszego", tym bardziej że nie są to duże pieniądze.

Tak czy siak chyba zmienię swoje oryginalne okablowanie na coś bardziej "dzisiejszego", tym bardziej że nie są to duże pieniądze.
Pozdrawiam,
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Piotr.
Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
- chudy_b
Jesteś pewien, ze w talerzu masz kable?yamahafan pisze:(np w moim talerzu)
- yamahafan
Masz mniechudy_b pisze:Jesteś pewien, ze w talerzu masz kable?yamahafan pisze:(np w moim talerzu)

Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
-
yamahafan pisze:płaskie i cienkie = raczej na pewno bez ekranu ??
Otwórz sobie gramofon albo przetnij kabel to się przekonasz, że tam jest głównie ekran a żyły sygnałowe są cieniutkie. To że kabel jest płaski nic nie znaczy.
- chudy_b
A nie, no to spoko. Ja też w gramofonie mam parę kabliyamahafan pisze:Miałem na myśli gramofon

- yamahafan
Jak przeczytałem wątek Reymonta o walce okablowaniem w jego Technics`ie to powiem szczerze, że jest z tym trochę zabawychudy_b pisze:Skup się na przewodach w ramieniu.

Pozdrawiam,
Piotr.
Piotr.
- chudy_b
yamahafan pisze:Ciekaw jestem jedynie, czy na końcu naprawdę usłyszę różnicę po całej tej zabawie
Pewnie nie

- kaf
Usłyszysz zmianę brzmienia w postaci mniejszej ilości dźwięczności i twój portfel dużo schudnie 

Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10