Zupełnie nie chodziło mi o poziom głośności pomiędzy dwoma źródłami z wzmacniacza (dźwięk z preampa gramofonowego najczęściej będzie słabszy), a bardziej o tzw. dynamikę, ale OK. Mogę zrozumieć, że nie jest to może takie oczywistemonkiusz pisze:Jak gra ciszej niż z kompa podczas przełączania (a gra) to mogę sobie zawsze podgłośnić, to nie problem.

Teraz rozumiem, choć to też zależy od płyty. Kiepski mastering nawet najlepsza igła nie uratuje.monkiusz pisze:Kwestia tego, że wszystkie dźwięki są po prostu ze sobą zlane. Jak puszczam ten sam kawałek to gdy wchodzi stopa czy bas to słyszę je wyraźnie i osobno w wersji digital, a z gramofonu stapia się z innymi dźwiękami. Tak jakby wszystko było mocno spłaszczone, gdy leci z gramofonu, skompresowane czy cholera wie co.. Myślę, że stan igły może mieć dodatkowo na to wpływ.
To nie jest kwestia wiarymonkiusz pisze:Nie wierzę wprost, że wszystko jest tak zbite ze sobą "bo to winyl". Ok, jakieś tam ograniczenia ma, ale chyba nie aż taka przepaść? Przecież to zaledwie Spotify, nawet nie jakiś format bezstratny..

Pewnie.monkiusz pisze: 1. Czy w ogóle jest sens w takiej kwocie startować z tym sprzętem?
Postawiłbym na Shure M97xE, Shure M44G albo AT-120E.monkiusz pisze:2. Jaka wkładka do tej muzy byłaby dobra?
Nie wiem o jakim Shure teraz myślisz, ale w przypadku Ortofon 2M to wybór igieł jest większy.monkiusz pisze:3. Czy jeśli byłaby to Shure lub Ortofon Red - to która na wstępie zagra lepiej i która daje lepszą drogę do upgrade ewentualnego w przyszłości?
Problem w tym, że sklepowy 2M Red jest dość drogi w porównaniu do tego co oferuje.
Normalnie i ogólnie lepiej. Powinien być.monkiusz pisze:4. Jak taka wybrana wkładka grałaby lepiej w porównaniu do tej którą mam? Czy to będzie odczuwalny skok jakościowy?
Taki że jest kijowy dźwiękmonkiusz pisze:5. Jaki może być wpływ stanu igły / kalibracji gramofonu na odtwarzany dźwięk teraz?

Nie.monkiusz pisze:Może to gramofon jaki posiadam po prostu nie wyciągnie wiele więcej?
Ceny to chyba możesz sobie sprawdzić, a co do upgrade to do tego body wejdzie igła od AT-440MLa.monkiusz pisze:6. Może jednak AT120? Jak w niej z upgrade igły i jak cenowo to wygląda do powyższych?