mój wywód, na temat: ewentualnej brakującej części ramienia oparłem na teorii zbyt lekkiej części ramienia na której jest ona montowana, co powoduje zafałszowanie pomiaru nacisku igły. jak również jego przekrzywianie
Na poparcie mojej teorii przedstawię tutorial zasięgnięty z forum audio:
..."Celem postu jest umożliwienie użytkownikom zaczynającym zabawę z płytą gramofonową, niekoniecznie posiadającym kompletny osprzęt do profesjonalnego wyważenia i kalibracji wkładki, ustawienie jednego z najważniejszych parametrów - siły nacisku igły na płytę.
Tytułem wstępu: większość tańszych (i nie tylko) wkładek gramofonowych wymaga ustawienia nacisku igły w granicach 1,5-2,5 grama.
Nasz eksperyment, wykonany na precyzyjnej wadze jubilerskiej wykazał, że monety 1 i 2 groszowe posiadają następujące wagi:
1 grosz: 1,6 grama
2 grosze: 2,1 grama
Badana wkładka: Audiotechnica AT-91, gramofon: UNITRA Bernard.
Cała operacja opiera się na zasadzie dźwigni. chodzi o to aby używając odpowiedniej monety, doprowadzić naszą "wagę" wykonaną z kawałka lekkiej blaszki do położenia poziomego.
Bardzo ważne jest wyznaczenie środka grawitacyjnego metalowej blaszki - w tym celu należy ustawić samą blaszkę na wykałaczce i przesuwając względem środka, zaznaczyć ołówkiem miejsce w którym osiągnie równowagę.
Następnie, wykałaczkę z całym systemem - kładziemy na talerzu i wyważamy wkładkę postępując podobnie jak na zdjęciach poniżej.
Bon Apetit! "...

- i jeszcze fotka z tego eksperymentu :) (fotka autora tekstu-nie moja)
po wykonaniu doświadczenia u mnie wyszło: na 1groszu(1,6g) - nacisk na skali ciężarka 2,2g,
lecz niestety nie rozwiązało to problemów z przeskakiwaniem płyt

słucham z: Brauna PS 550S(philips 400II), DUAL-i: 604(Shure m75) i 1218(dual 240E) Bang Olufsen 2202 (b&o mmc20s)
CD-marantz cd-50, DECK - akai GXC-760D , ampli Sanyo jcx 2900k , Marantz HD 770