AT-LP 1240 USB (prosze o pomoc)

Źródła dźwięku
eenneell

Post autor: eenneell »

krolix pisze:Już nie przesadzajmy, że ten gramofon to złom i wkładka do bani.
maxitalo pisze:według mnie to Ortofon ma obniżone wysokie tony
A to to akurat dziwne spostrzeżenie :?: Bo górę to ta wkładka ma szczegółową i ostrą (zależnie od igły; bardziej, lub mniej, ale zawsze) co słychać w porównaniu np z shurami 75 i 44i widać (na wykresie analizującym pasmo wkładki)
Na tyle ostrą, że odejmuję wysokich na wzmacniaczu (lub dodaję niskich)- zwłaszcza na igłach "E" (orginał, czy Wamat- niema znaczenia) ;)
Wszysko można powiedzieć o Ortofonie OM, ale nie to , że"ma obniżone wysokie tony" (sic)
maxitalo pisze:szczerze...zawiodłem się mimo ze ludzie to polecają..jeśli to ma taka jakość to nie polecam nikomu
Szczerze? pokićkałeś całę ustawienie (od założenia wkładki, igły..., ....ąż do ustawienia nacisku, antyskatingu)
, i zmiana gramofonu nie pomoże :(
krolix pisze: Coś tu do czegoś nie pasuje lub jest uszkodzone.
Albo/i Autor robi coś do bani :)
PS
Należy dodać, że igły "E" wymagają dużej staranności w ustawianiu!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

maxitalo pisze:(potrzebuje zgrywać winyle dla mojego radia , dlatego USB)
To nie jest sensowne wytłumaczenie (można zgrywać bez USB) + działasz na legalu? :)

Wspomniany Konig KN-TT10 (oznaczenie igły) to nic innego jak tani i słaby Numark Groove Tool.
maxitalo pisze:może kupić inna wkładkę ? co wy na ten model: Shure M97xe
Można, ale spokojnie, bo znowu będzie nieciekawie.
Przynajmniej teraz robisz o tyle dobrze, że zamiast kupować w ciemno "coś co ludzie polecają", pytasz się o opinie.
Złego ustawienia wkładki nadal nie wykluczam (jak i moi przedmówcy).

Ogółem jest szansa, że brzmienie Ortofona Tobie po prostu nie podchodzi (szczególnie jeśli korzystasz z wbudowanego preampa, który jest kiepski, a to wszystko łączysz i tak tylko z komputerem).

Powiedz nam może czego oczekujesz od wkładki, szczególnie brzmienia? Jakiej muzyki słuchasz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
grae.area

Re: AT-LP 1240 USB (prosze o pomoc)

Post autor: grae.area »

gramofony AT / Stanton (jedna i ta sama fabryka) są ok, tylko anti-skating nie spełnia wymagań, ale tego nie usłyszysz (prędzej z czasem zobaczysz).

wbudowany preamp + wyjscie USB to kpina/profanacja; podłącz do byle jakiej zabawki ..np

https://www.psaudio.com/products/sprout/

wyjdź sygnałem na monitor bliskiego / średniego pola i wtedy komentuj działanie gramofonu.
ODPOWIEDZ