Te Telefunkeny TLX dość często "wiszą" na naszych aukcjach. Nie mam pojęcia dlaczego tak mało chętnych na nie. Może przez ten wygląd? Heh.
juri36:
Jak dla mnie to Cantony Quinto są bardziej wartościowe niż LE-400. Mniej więcej ta sama jakość, tyle że Quinto są ciut większe i mocniejsze.
Może różnica w cenach wynika z tego, że aukcja LE-400 szybciej się kończy, opis lepszy, a same głośniki starsze? (Quinto to początek 80's).
Trudno ocenić
Historycznie to było mniej więcej tak, że były LE, po nich GLE, potem Quinto, a jeszcze później Karat.
Tak więc można pociągnąć relację między modelami, że np. poprzednikiem Quinto 530 był LE-600.
Patrząc na same serie Quinto i LE to ogółem w Quinto montowano inne tweetery i większe woofery niż w starszych modelach.
Generalnie mówi się że nowsze Cantony są lepsze z basem (czasami nawet zbyt mocnym), a starsze mają spokojniejszy bas i lepszą górę.
Tak więc ja bym raczej stawiał na Quinto 530, no chyba że 80W przy 6 ohmach to coś zbyt mocnego dla Twojego wzmacniacza, wtedy LE-400.
A znasz chociaż jej parametry? Czy może nawet konstruktor pomiarów żadnych nie robił?juri36 pisze:kolumienki będą grały z lampowa samoróbką (nie znam się na tym, nie ja robiłem, mogę wysłać zdjęcia )