Stare patefony, co kupić?
- V126
Panowie, a co myślicie o tym http://allegro.pl/show_item.php?item=19 ... tabsAnchor ?
- V126
Podobno sprawny, ale ja tutaj bardziej o oryginalność się martwię, bo trochę mało na nim patyny. Wiem, że może to zabrzmieć jak fobia z tą oryginalnością, ale Alledrogo to w pewnym sensie stąpanie po cienkim lodzie i wolę się zapytać mądrzejszych.
Popatrz na stronach ebay (Niemcy / Austria / USA ) Bylo tam sporo takich i na zdjeciach wygladaly rewelacyjnie, co z orginalnoscia to trudno powiedziec, ale tam mozesz sprawdzic feedback sprzedajacego i wiesz co pisza ci ktorzy kupowali. Ewentualnie moze to byc slkep. Planowalem i nadal planuje kupic cos takiego. Mysle ze jakbys sciagnol ze stanow to nie byloby drozej. Widzialem tam od $139V126 pisze:ale ja tutaj bardziej o oryginalność się martwię, bo trochę mało na nim patyny.
-
Re: Stare patefony, co kupić?
Winszuję odwagiV126 pisze:Podobno sprawny, ale ja tutaj bardziej o oryginalność się martwię, bo trochę mało na nim patyny. Wiem, że może to zabrzmieć jak fobia z tą oryginalnością, ale Alledrogo to w pewnym sensie stąpanie po cienkim lodzie i wolę się zapytać mądrzejszych.

V126! Czy Ty naprawdę myślisz, że my widzimy "coś więcej" na tych zdjęciach

Jeśli chcesz kupić coś takiego to musisz w koszty wliczyć wizytę u sprzedawcy

- V126
Powiem tak, jeśli znam się na czymś, to widząc dany egzemplarz jestem w stanie coś o nim powiedzieć. Nie mam zbytnio pojęcia o patefonach więc pytam, ale widzę że od Ciebie i tak się nic nie dowiem.
-
Nie jestem wróżką! a zdjęcia takie są jakie sprzedawcy pokazują!
Nikt nie napisze " świetna podróba chińska"!!! Bo jak wie- to nie napisze, a jak myśli, że ma autentyk- to tym bardziej
Potraktuj mój poprzedni wpis "nie jako atak", tylko jako przestrogę
Przy kupowaniu starych mebli ( a do takich zaliczam "pathefony") trzeba być "czujnym"
Oczywistym jest "dotknięcie" przedmiotu; wiadomo czy autentyk czy kopia, czy też "rekonstrukcja etc etc...
A w świecie dzisiejszym Chiny, Indie królują w podróbach ( na pierwszy rzut oka swietnych!- A na fotkach zwłaszcza)
Nie mam na tyle odwagi, żeby doradzać trochę w ciemno...
Jeśli znajdziesz patefon w Krakowie to moge sie umówić i zobaczyć- (na ile jest autentycny etc)
Nikt nie napisze " świetna podróba chińska"!!! Bo jak wie- to nie napisze, a jak myśli, że ma autentyk- to tym bardziej

Potraktuj mój poprzedni wpis "nie jako atak", tylko jako przestrogę

Przy kupowaniu starych mebli ( a do takich zaliczam "pathefony") trzeba być "czujnym"

Oczywistym jest "dotknięcie" przedmiotu; wiadomo czy autentyk czy kopia, czy też "rekonstrukcja etc etc...
A w świecie dzisiejszym Chiny, Indie królują w podróbach ( na pierwszy rzut oka swietnych!- A na fotkach zwłaszcza)
Nie mam na tyle odwagi, żeby doradzać trochę w ciemno...
Jeśli znajdziesz patefon w Krakowie to moge sie umówić i zobaczyć- (na ile jest autentycny etc)
- V126
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W sumie wychodzi na to, że chodzi tutaj o zakup oryginalnego antyku/ozdoby, która przy okazji może też odtworzyć jakąś starą płytę 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Stare patefony, co kupić?
Witam, przepraszam z góry ze zmieniam temat
ale mam problem, nie zabardzo sie znam na tym ale chciałbym kupic Patefon taki z tubą tylko nie chce zeby on słuzył mi jako mebel ale zeby odtwarzał płyty winylowe. Na allegro widzialem kilka w cenie na moją kieszeń ale problem w tym ze gdy dzwonie do sprzedawców z pytanie "czy odczytuje płyty winylowe?" niektórzy twierdza ze tak a inni ze nie. I mam teraz mentlik w głowie bo nie wiem na jakiej zasadzie to jest. Po rozmowie z jednym panem powiedział mi ze, możliwa jest wymiana głowicy i powinien je odczytywac. Czy to jest prawda? Czy moge kupic Patefon, który nie odtwarza płyt winylowych, wymienic głowiece i bedzie ok?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie Mariusz, tak to nie działa. Dawne "patefony" z tubą nie odtworzą płyt winylowych z drobnym rowkiem. Od tego są nowsze gramofony, już bez tuby 
Do samego odtwarzania dawnych płyt (szelaki, 78 obrotów na minutę, szeroki rowek, itd.) lepszą drogą jest zakup gramofonu elektrycznego (te z tubą to akustyczne) i zamontowanie w nim wkładki z odpowiednią igłą do odtwarzania starszych płyt szerokorowkowych.
Zastanów się może jakie płyty Cię w ogóle interesują, a które chciałbyś odtworzyć. Pink Floyd czy Niemena raczej nikt o zdrowych zmysłach nie odtwarzał na patefonie

Do samego odtwarzania dawnych płyt (szelaki, 78 obrotów na minutę, szeroki rowek, itd.) lepszą drogą jest zakup gramofonu elektrycznego (te z tubą to akustyczne) i zamontowanie w nim wkładki z odpowiednią igłą do odtwarzania starszych płyt szerokorowkowych.
Zastanów się może jakie płyty Cię w ogóle interesują, a które chciałbyś odtworzyć. Pink Floyd czy Niemena raczej nikt o zdrowych zmysłach nie odtwarzał na patefonie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
hmmm a sa takie gramofony z tuba, które odtwarzaja winyle? moze to sa gramofony a nie Patefony? bo w aukcjach używaja obydwu nazw.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jedyne z czym się spotkałem to takie "podróbki" gdzie patefon jest tak naprawdę elektryczny i w tubie ma wsadzony głośnik. Tak czy siak, jakość dźwięku z takiego sprzętu byłaby dość kiepska.

Lepiej rozróżniać urządzenia hasłami: gramofon akustyczny (stary, z tubą) i gramofon elektryczny (nowocześniejszy, bez tuby).
Handlarze w wyniku własnej niewiedzy bądź przebiegłości starają się wprowadzić ludzi w błąd udając, że na tych sprzętach spokojnie odtworzysz drobnorowkową płytę winylową, kiedy nie jest to prawda.
Patefon i gramofon to jednak dość pasujące określenia. U nas utarło się, że gramofon akustyczny to "patefon", gdzie de facto patefonami powinno się nazywać jedynie gramofony od firmy Pathe, co zostało już wcześniej objaśnionemariusz189 pisze:bo w aukcjach używaja obydwu nazw.

Lepiej rozróżniać urządzenia hasłami: gramofon akustyczny (stary, z tubą) i gramofon elektryczny (nowocześniejszy, bez tuby).
Handlarze w wyniku własnej niewiedzy bądź przebiegłości starają się wprowadzić ludzi w błąd udając, że na tych sprzętach spokojnie odtworzysz drobnorowkową płytę winylową, kiedy nie jest to prawda.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-