Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
Rega
- Gramofon: RP 3, ThorensTD 320
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Mój zaopatrzyłem w 6 lamp Telefunkena ECC83 i w 4 Fishery (brandowane Westinghouse) 7591. A ja gra? Nie spodziewałem się, że stary wzmacniacz może TAK zagrać. Słuchałem i porównywałem brzmienie z X 100. Przez pewnien czas miałem oba u siebie. Mój ma trochę większą moc, a co za tym idzie ma większe trafa. A i oglna budowa jest inna. Co mogę powiedzieć - obecnie jest u mnie nr 1 i gra z kolumnami Tandberg Studio Monitor. Żadnego brumu, bez sygnału wejściowego cisza absolutna. Z sygnałem, pomiędzy utworami również. A samo brzmienie - mogę tylko zaprosić do posłuchania i oceny. Tranzystorowe Audia Flight , Sansui Alpha XR nie umywają się brzmieniowo. Pomimo mocy 2x28 W kolumny KEF 107 ref ( 2x150W 8ohm lub 2x300W 4ohm) potrafi wysterować bardzo dobrze. Dodam tylko, ze jest po serwisie u elektronika,fachowca lampowca i ma wymienione kilka kondensatorów. No i jedna przypadłość - optimum brzmienia uzyskuje dopiero po ok 1,5 godziny grania. No, ale dla usłyszenia pełni możliwości warto poczekać. No i może wygląd nie powala, ale dla mnie liczy się jakośc brzmienia. Gitara klasyczna brzmi fenomenalnie. Czasem też podłączam go do Altec 816 z hornami i też nie ma się do czego przyczepic. Jest bardzo uniwersalny. Jako ciekawostkę można dodać, że ma również wyjście na kolumnę centralną. Nie degraduje to stereo, a jedynie podkreśla na ogół solistę, przez co jego wykonanie staje się jeszcze bardziej plastyczne. No, ale to niuanse. Gramofon mam do niego podłączony bezpośrednio. Ma wejście PHONO.