Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
To użyj innego headshell, innej wkładki lub innej geometrii.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Zapytałem czemu nie 52mm i nadal jestem ciekaw 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Ja też nie wiem po kiego pchać się w Baerwalda jak firmowa geometria jest optymalna.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- przemek696
Tak w skrócie: plastykowy cwancig od Technicsa, którym ustawia się overhang ma się nijak do łuku z szablonu z VE (Baerwald) - wkładka nie śledzi łuku - w moim przypadku.
Na oryginalnym headshellu nie mogłem ustawić wkładki wg. szablonu w czterech punktach - zawsze tylko w dwóch było to możliwe. Dopiero po zakupie innego headshella udało mi się ustawić wg. Baerwalda wkładkę, która śledzi łuk w czterech punktach.
Dlaczego Baerwald? Najlepiej mi służy sonicznie.
- winylowy_luke
- Kontakt:
Nic dziwnego skoro fabryczne ustawienie Technics to Stevensonprzemek696 pisze: ↑23 lut 2024, 19:22Tak w skrócie: plastykowy cwancig od Technicsa, którym ustawia się overhang ma się nijak do łuku z szablonu z VE (Baerwald) - wkładka nie śledzi łuku - w moim przypadku.

Stąd moje zapytanie: po co poprawiać fabrykę i pchać się w Baerwalda?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli w skrócie nie zrozumiałeś jak to działaprzemek696 pisze: ↑23 lut 2024, 19:22Tak w skrócie: plastykowy cwancig od Technicsa, którym ustawia się overhang ma się nijak do łuku z szablonu z VE (Baerwald) - wkładka nie śledzi łuku - w moim przypadku.

Luke już wyjaśnił.
Nie ma czegoś takiego jak jedna jedyna dobra geometria. Zarówno Stevenson jak i Baerwald są OK, tyle że nie zawsze da się je ustawić w zależności od wkładki, koszyka, ramienia, itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- przemek696
Dlaczego nie zrozumiałem? Baerwald najlepiej leży mi sonicznie. Mi najlepiej służy Baerwald. Uważam, że Baerwald w moim przypadku jest optymalny.Wojtek pisze: ↑23 lut 2024, 19:53Czyli w skrócie nie zrozumiałeś jak to działaprzemek696 pisze: ↑23 lut 2024, 19:22Tak w skrócie: plastykowy cwancig od Technicsa, którym ustawia się overhang ma się nijak do łuku z szablonu z VE (Baerwald) - wkładka nie śledzi łuku - w moim przypadku.![]()

- winylowy_luke
- Kontakt:
No nie bardzo jednak.
Ale OK - skoro ma być ten Baerwald to ogarnij inny koszyk z większym zakresem przesięgu i NIE używaj Technicsowego Dynksu. Masz łukowy szablon - na jego podstawie ustal przesięg.
Ale OK - skoro ma być ten Baerwald to ogarnij inny koszyk z większym zakresem przesięgu i NIE używaj Technicsowego Dynksu. Masz łukowy szablon - na jego podstawie ustal przesięg.
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
- przemek696
Chopy co wy mi wciskacie? Czy ja mogę uznać co mi lepiej gra? Stevenson? Lofgren? Baerwald?
Zresztą temat wałkowany na zachodnich forach. Napisałem kilka postów wyżej, że mam nowy headshell i overhang pięknie w czterech punktach się zgrywa na szablonie Baerwalda. Pozdrawiam
Zresztą temat wałkowany na zachodnich forach. Napisałem kilka postów wyżej, że mam nowy headshell i overhang pięknie w czterech punktach się zgrywa na szablonie Baerwalda. Pozdrawiam
- Bacek
A co to znaczy że baerwald brzmi lepiej? To nie magiczne kabelki. Obydwa mają minimalizować błąd śledzenia rowka. Na płycie są takie miejsca gdzie dla stewensona ten błąd jest mniejszy niż w baerwald a w innych może być na odwrót a w jeszcze innych jest podobnie.
Może krzywo tego Stewensona ustawiasz. W wątku jest szablon z łukiem dla stewensona., to zawsze precyzyjniejsze niż tylko dynks.
Poza tym nie do końca złapałem co tam ustawiasz jednocześnie, dynksem techniczna i szablonem z VE. Albo używamy jednego albo drugiego miks to zawsze katastrofa.
Może krzywo tego Stewensona ustawiasz. W wątku jest szablon z łukiem dla stewensona., to zawsze precyzyjniejsze niż tylko dynks.
Poza tym nie do końca złapałem co tam ustawiasz jednocześnie, dynksem techniczna i szablonem z VE. Albo używamy jednego albo drugiego miks to zawsze katastrofa.
- przemek696
Cwanzig od Technicsa wskazuje overhang dla 1210, jak wszyscy wiedzą 1210 jest dedykowane dla Stevensona.
No nie wiem chopaki piszę to po raz któryś, kupiłem nowy headshell użyłem szablon Baerwalda i DLA MNIE TA OPCJA GRA NAJLEPIEJ.
DLA MNIE, DLA MNIE, DLA MNIE.
U siebie ustawiajcie jak chcecie.
No nie wiem chopaki piszę to po raz któryś, kupiłem nowy headshell użyłem szablon Baerwalda i DLA MNIE TA OPCJA GRA NAJLEPIEJ.
DLA MNIE, DLA MNIE, DLA MNIE.
U siebie ustawiajcie jak chcecie.
- Bacek
Jasne możemy się zgodzić że każdy ma prawo do własnej opinii i że masz prawo żeby dla Ciebie 2+2 było 7
W zależności od miejsca na płycie Baerwald gra lepiej gorzej lub tak samo jak Stevenson. To nie magia a matematyka/geometria.
W zależności od miejsca na płycie Baerwald gra lepiej gorzej lub tak samo jak Stevenson. To nie magia a matematyka/geometria.
- przemek696
- przemek696
Ze Stevensonem miałem problem aby tip śledził całą długość łuku - zawsze mogłem ustawić wkładkę tylko na kratkach. Z Baerwaldem i innym headshellem ustawienie wkładki aby tip śledził cały łuk i ustawienie w kratkach dosłownie zajmuje mi max 10 - 15 minut.
- Bacek
A co to za szablon bo tego też nie łapie? Jak coś śledzi dobrze dwa punkty na okręgu to śledzi noeskończenie wiele punktów i cały łuk. O szablonach z czterema punktami nie słyszałem.przemek696 pisze: ↑23 lut 2024, 21:38Napisałem kilka postów wyżej, że mam nowy headshell i overhang pięknie w czterech punktach się zgrywa na szablonie Baerwalda. Pozdrawiam
Jak ustawiam to próbuje trafić w łuk jak najbardziej do środka i jak najbardziej na zewnątrz i to w zupełności wystarcza.