Jako że to mój pierwszy post na tym forum - dzień dobry wszystkim

Czytam Was często i postanowiłem kilka słów w temacie igieł do wkładki AT13Ea. Jakies kilka lat temu zakupiłem gramofon akai, który oryginalnie miał ta wkładkę chyba montowaną. Gramofon przybył i ponieważ zastana igła była "niewiadomego zużycia" (wyglądała "na oko/lupę" ok) postanowiłem kupić nową - oczywiście padło na Wamat. To było kilka lat temu, ale myślę, że wciąż to samo sprzedają:
http://wamataudio.pl/igla-audiotechnica-atn-13-eav.html
Oczywiście "Fabrikat: Stylus Co. Japan" - brzmi dumnie. Ta igła mnie "trochę" rozczarowała. Czasami na jakiś płytach miałem trzaski (nie od rys na płycie), jakieś zniekształcenia... Od razu leciałem i zakładałem igłę zastaną i na tym samym fragmencie porównywałem - brak trzasków/zniekształceń. No nie do końca zaiskrzyło między nami. Do tego jakby słabsze skraje pasma (bardziej brak góry) w stosunku to tej zastanej igły. I tak kilka lat używałem sporadycznie (ten akai to mój 2-gi gramofon) będąc w zasadzie zadowolonym z tej igły zastanej. Ale wiadomo - coś w człowieku siedzi, że nie usiedzi

Poczytałem ten wątek, zobaczyłem, że Thaker ma w ofercie igłę AT13EaX do mojej wkładki i stoi tam "Brand:JICO", a JICO w "środowisku" ma mocną opinię. Mówię sobie - a tam 25 euro - kupuję to:
Thaker:
https://www.thakker.eu/en/needles/atn-1 ... us/a-6615/
No i przyszła. Na mój nos (mogę miec lichy...) to jest DOKŁADNIE ta samo igła co sprzedaje Wamat - ino 2x droższa

Wrażeń odsłuchowych mam jeszcze niewiele, ale ta thakerowa gra tak jak ta wamatowa - na razie jeszcze się tylko (na szczęście) nie natknąłem na te trzaski/zniekształcenia, ale jak mówię - mam mało odsłuchaną jeszcze tą thakerową igłę.
Piszę to nie po to aby się żalić, że niepotrzebnie lub mało potrzebnie sobie kupiłem ta igłę thakerową, tylko dla tych co się zastanawiają, czy ta thakerowa jest warta 2x ceny tej wamatowej (ale uwaga - wamatową mam sprzed jakiś 3-4 lat - może teraz inne sprzedają?). Według mnie - to są dokładnie te same igły. Sam ten plastik ma dokładnie te same wpusty z wtryskarki, te same krawędzie zagięć, taką samą wysokość tego walca co się wsuwa we wkładkę,kolor plexi ochrony igły, cantilever jest tak samo zagięty - a ta zastana wszystko to wymienione ma inne. Załączam klika zdjęć.
Pozdrawiam gramofonomanki i gramofonomanów