Gramofon do 400 zł
-
Re: Gramofon do 400 zł
Ok, rozumiem
z czystej ciekawości jeszcze, dlaczego amplituner nie może być połączony z głośnikami z kina domowego, radia z CD?

- esdarek
- Gramofon: bambino
Gramofon do 400 zł
A chcesz to wszystko rozbrajać. Dam Ci porównanie:
Chcesz ugotować obiad na kuchence gazowej, jaką masz w kuchni i brakuje Ci tylko garnka. Zamiast kupować garnek idziesz i kupujesz osobną płytę grzewczą z jednym palnikiem gazowym, demontujesz działającą dobrze kuchenkę, odtłaczasz od niej gaz i podłączasz do jednopalnikowej płyty. Oczywiście dalej musisz kupić garnek. Do tego wydałaś pieniądze na cos podobnego, co juz miałaś, masz zagracona kuchnie i jedno urządzenie zupełnie niepotrzebne i niepodłączone do niczego. Myślę, że dość obrazowo to pokazałem.
No i jeszcze raz:
albo kupujesz zestaw :gramofon,amplituner,glosniki(ma to sens jedynie jak chcesz ustawić sprzęt w innym pokoju albo jak masz paskudne kino domowe i kilka stów niepotrzebnej kasy)
albo gramofon i przedwzmacniacz i podłączasz to do tego sprzętu który masz. Zalety: znacznie taniej,mniej miejsca zajmuje,obslugujesz z pilota,znasz juz obsluge i nie musisz sie uczyc,
Rozumiem,że masz jeszcze jakieś wątpliwości?
Chcesz ugotować obiad na kuchence gazowej, jaką masz w kuchni i brakuje Ci tylko garnka. Zamiast kupować garnek idziesz i kupujesz osobną płytę grzewczą z jednym palnikiem gazowym, demontujesz działającą dobrze kuchenkę, odtłaczasz od niej gaz i podłączasz do jednopalnikowej płyty. Oczywiście dalej musisz kupić garnek. Do tego wydałaś pieniądze na cos podobnego, co juz miałaś, masz zagracona kuchnie i jedno urządzenie zupełnie niepotrzebne i niepodłączone do niczego. Myślę, że dość obrazowo to pokazałem.
No i jeszcze raz:
albo kupujesz zestaw :gramofon,amplituner,glosniki(ma to sens jedynie jak chcesz ustawić sprzęt w innym pokoju albo jak masz paskudne kino domowe i kilka stów niepotrzebnej kasy)
albo gramofon i przedwzmacniacz i podłączasz to do tego sprzętu który masz. Zalety: znacznie taniej,mniej miejsca zajmuje,obslugujesz z pilota,znasz juz obsluge i nie musisz sie uczyc,
Rozumiem,że masz jeszcze jakieś wątpliwości?
-
Gramofon do 400 zł
Ja w dalszym ciagu nie wiem wlasciwie co ty tak naprawde masz. Co rozumiesz przez kino domowe i radio z CD. Podaj producenta, model, opisz jak to wyglada bo Twoje wpisy sa enigmatyczne.
Co to jest radio z CD ?
Co to jest radio z CD ?
- esdarek
Gramofon do 400 zł
Rozumiem, że masz jeszcze jakieś wątpliwości?
To może jeszcze wyjaśnienie pojęć:
amplituner jest to tuner radiowy w jednej obudowie ze wzmacniaczem mocy inaczej nazywa się to radioodbiornik. Amplituner ma najczęściej wejścia, do których można podłączyć różne źródła dźwięku jak magnetofon, CD, gramofon itp. Ma tez wyjścia, do których się podłącza głośniki(kolumny). Kolumny żeby grały musza być podłączone do wzmacniacza(w tym przypadku wzmacniacz wbudowany jest w amplituner) Nie ma sensu kupować amplitunera gdyż amplituner jest wbudowany w Twoje kino domowe. Będziesz miała 2 amplitunery i jeden zestaw głośników, czyli jeden amplituner biedzie na ozdobę.
przedwzmacniacz gramofonowy: urządzenie elektroniczne, które zamienia sygnał z gramofonu(zarówno jego poziom jak i korekcję dźwięku) na taki, który pozwoli wpiąć się do każdego sprzętu audio(w tym kina domowego), które posiada wejście audio in/aux in/portable in/mp3 in itp.
Posiadanie kina domowego nie jest równoznaczne z nieposiadaniem przedwzmacniacza niemniej tylko ułamek kin domowych takie przedwzmacniacz ma. Odwrotnie-posiadanie amplitunera nie jest jednoznaczne z posiadaniem przedwzmacniacza gdyż nie wszystkie amplitunery maja takowy.
Ergo: potrzebujesz przedwzmacniacza i niczego więcej(poza gramofonem rzecz jasna).
To może jeszcze wyjaśnienie pojęć:
amplituner jest to tuner radiowy w jednej obudowie ze wzmacniaczem mocy inaczej nazywa się to radioodbiornik. Amplituner ma najczęściej wejścia, do których można podłączyć różne źródła dźwięku jak magnetofon, CD, gramofon itp. Ma tez wyjścia, do których się podłącza głośniki(kolumny). Kolumny żeby grały musza być podłączone do wzmacniacza(w tym przypadku wzmacniacz wbudowany jest w amplituner) Nie ma sensu kupować amplitunera gdyż amplituner jest wbudowany w Twoje kino domowe. Będziesz miała 2 amplitunery i jeden zestaw głośników, czyli jeden amplituner biedzie na ozdobę.
przedwzmacniacz gramofonowy: urządzenie elektroniczne, które zamienia sygnał z gramofonu(zarówno jego poziom jak i korekcję dźwięku) na taki, który pozwoli wpiąć się do każdego sprzętu audio(w tym kina domowego), które posiada wejście audio in/aux in/portable in/mp3 in itp.
Posiadanie kina domowego nie jest równoznaczne z nieposiadaniem przedwzmacniacza niemniej tylko ułamek kin domowych takie przedwzmacniacz ma. Odwrotnie-posiadanie amplitunera nie jest jednoznaczne z posiadaniem przedwzmacniacza gdyż nie wszystkie amplitunery maja takowy.
Ergo: potrzebujesz przedwzmacniacza i niczego więcej(poza gramofonem rzecz jasna).
Ostatnio zmieniony 09 gru 2014, 15:36 przez esdarek, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy_b
Gramofon do 400 zł
W tym pytaniu chodzi chyba o coś innego.smbh pisze:dlaczego amplituner nie może być połączony z głośnikami z kina domowego,
Amplituner może być połączony z głosnikami kina domowego. Problem w tym, że jesli chcesz postawić w tym samym pokoju amplituner, wzmacniacz KD i jedną parę głośników (pomijam efektowe, sub i cent) to tych głosników nie podepniesz jednocześnie do dwóch wzmacniaczy. Za kazdym razem jak zechcesz zmienic źródło dźwięku, to będziesz musiał przepinać kable, co jest moim zdaniem wyjątkowo upierdliwe.
- esdarek
Gramofon do 400 zł
Święte słowa-zwłaszcza,że kino domowe to amplituner:)
Kolega który polecał Ci amplituner polecał go ze względu na wbudowany przedwzmacniacz. Chciał dobrze ale widać Cie rozstroił:)
Skup się na zakupie przedwzmacniacza bo tylko jego Ci brakuje zeby słuchąc sobie płyt z gramofonu. Resztę już masz(ba masz jakieś kino domowe,prawda?)
Kolega który polecał Ci amplituner polecał go ze względu na wbudowany przedwzmacniacz. Chciał dobrze ale widać Cie rozstroił:)
Skup się na zakupie przedwzmacniacza bo tylko jego Ci brakuje zeby słuchąc sobie płyt z gramofonu. Resztę już masz(ba masz jakieś kino domowe,prawda?)
- jopp
- Gramofon: Technics SL-Q2
A i jeszcze taki szczegół, że niektóre amplitunery KD mają zintegrowany przedwzmacniacz gramofonowy. Pytanie jakie masz to kino domowe.
- esdarek
co napisałem wyżej :jopp pisze:A i jeszcze taki szczegół, że niektóre amplitunery KD mają zintegrowany przedwzmacniacz gramofonowy. Pytanie jakie masz to kino domowe.
"Amplituner ma najczęściej wejścia, do których można podłączyć różne źródła dźwięku jak magnetofon, CD, gramofon"
"Posiadanie kina domowego nie jest równoznaczne z nieposiadaniem przedwzmacniacza niemniej tylko ułamek kin domowych taki przedwzmacniacz ma. Odwrotnie-posiadanie amplitunera nie jest jednoznaczne z posiadaniem przedwzmacniacza gdyż nie wszystkie amplitunery maja takowy"
- esdarek
Gramofon do 400 zł
mam rozwiazanie: Dual z wkłądką TKS 670 i nie musisz nic kupować-bedzie grało bezpośrednio z kinem domowym!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 400 zł
Takie rozwiązania to już można chyba sobie darować, choć fakt faktem prawda toesdarek pisze:mam rozwiazanie: Dual z wkłądką TKS 670 i nie musisz nic kupować-bedzie grało bezpośrednio z kinem domowym!

Jako kompromis pewnie wystarczy zakup przedwzmacniacza gramofonowego. Może być Behringer. Na kompletowanie oddzielnego zestawu stereo jeszcze przyjdzie czas, szczególnie jeśli zestaw kina domowego jest faktycznie używany zgodnie z przeznaczeniem, a nie tylko stoi i służy do słuchania lokalnego radia np.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- chudy_b
-
Gramofon do 400 zł
Mam wrazenie, ze nie bardzo zdajecie sobie sprawe co zrobiliscie. Na pare prostych pytan smbh wylala sie rzeka slow ktora moim zdaniem niewiele jej dala. Tresc pytan wskazuje na podstawowe braki we wiedzy " stereofonicznej " wiec nalezaloby precyzyjnie, krotko, prosto i zwiezle odpowiedziec. Wiem jak wyglada KD chudy_b ale nie wiem jaki zestaw ma smbh bo rodzajow jest wiele i najlepiej byloby te niewiadoma wyjasnic a potem doradzac. Jesli wiecie dokladnie co u niej stoi to gratuluje i zazdroszcze umiejetnosci jasnowidzenia.
Pozostaje pytanie czy wystarcza jej te wyjasnienia czy zniechecila sie i juz tu nie zajrzy. Mam nadzieje, ze tak nie bedzie.
Pozostaje pytanie czy wystarcza jej te wyjasnienia czy zniechecila sie i juz tu nie zajrzy. Mam nadzieje, ze tak nie bedzie.
- wesh
Panie i Panowie, zrobił się straszny offtop. O ile się nie mylę zakupy to nie jest dział do tłumaczenia definicji i wywoływania dyskusji. 

Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
...chyba, że półkę z płytami.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 400 zł
Czasem jednak trzeba coś potłumaczyć
Myślę, że smbh jednak się nie zniechęciła.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie, nie zniechęciłam się
sprzęt na którym bym najczęściej odtwarzała to radiomagnetofon, dokładnie taki jak w linku http://www.amazon.com/Philips-AZ1005-CD ... 49-1475515. Kino domowe to była taka opcja awaryjna, nie stoi w moim pokoju, a gramofon chciałabym mieć właśnie u siebie.