JAZZ CAFE - czego słuchamy
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy
Dzięki za info Sajmon, planowałem bo to z Shorterem chociaż Marganów już mi chyba starczy i rok dobry, a teraz to się boję. Chyba poczekam, aż społeczeństwo wykupi partię wadliwą. Oj szkoda.
- SimonTemplar
- darkman
- Kontakt:
To znaczy, nie żebym cebulował tylko poczekam na fedbeki ludzi na tych portalach gdzie kupuję. W sumie się nie spieszy, to dostępna płyta. (bo mi się nie chce zwykle odsyłać do wymiany).
Trochę słabo, bo skład combo jest bardzo ciekawy z Greenem, Hancockiem, no i ogólnie Szorti, Workman , a Higgins widzę, no szkoda kurczę, że to zmaścili głąby
Trochę słabo, bo skład combo jest bardzo ciekawy z Greenem, Hancockiem, no i ogólnie Szorti, Workman , a Higgins widzę, no szkoda kurczę, że to zmaścili głąby

- zelazny
Wrzucam zdjęcia. Bardzo żałuję, że utwór "Temptation" jest tylko na płycie "The girl in the other room".
Dopiero teraz zauważyłem, że są trzy utwory na stronę.
Dopiero teraz zauważyłem, że są trzy utwory na stronę.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2024, 18:09 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mich.G
- Gramofon: Brinkmann
SimonTemplar pisze: ↑18 lut 2024, 14:15Jak by się koledze trafiły dwie sztuki to chętnie odkupię drugą(z uwzględnieniem prowizji oczywiście
![]()
Też mi dobrze wchodzi![]()
Teraz tak na szybkiego ku ew przestrodze…
Lee Morgan - Search For The New Land
2024 Blue Note Classic Vinyl Series
https://www.discogs.com/release/2981004 ... e-New-Land
Cieszyłem się na popołudnie z Morganem i .upa. Płyta niestety ma dużą wadę. Wybrzuszenie w jednym miejscu na krawędzi płyty. Pierwszy kawałek na obu stronach płyty jest prawie nie do przejścia dla wkładki. Szkoda ale tak bywa.
Wpis dla kolegów ku przestrodze aby byli czujni przy zakupie. Czytam tu i tam że to nie tylko ja tak mam więc problem może mieć szerszy zasięg. Moja kopia zamówiona w pre na Amazon w UK. W tygodniu przyjdzie druga na wymianę. Niestety (już nie pierwszy chyba raz) muszę się źle wypowiedzieć na temat tłoczni Optimal Media GmbH. Mam ogółem szczęście do zakupów i rzadko trafiam na buble jednak jak już to większość wtop zaliczam z Optimal Media.
Może się komuś to info przyda. Napiszę jak przyjdzie drugi egzemplarz![]()

Brinkmann Bardo(Trant)/Brinkmann 12.1/Skyanalog G2Mk2/P1-G/Dynavector Karat17 DX/Denon 103/Denon 103C1/Brinkmann Fein/Benchmark LA4/Benchmark AHB2/Benchmark DAC3B/432 EVO/Harbeth SHL5 XD/Ton Trager.
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
Dziś w Wieczorze Płytowym w radiowej Dwójce o 22.00
https://www.facebook.com/DwojkaWieczorP ... cale=pl_PLHerbie Hancock - The Prisoner - 1970 Blue Note
Herbie Hancock - Man-Child - 1975 Columbia
- Cracker
Oskar Peterson Plays The Duke Ellington Song Book
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- darkman
- Kontakt:
Taki Rollo OJC na Prestige, pisał mi Mejwi, że jak droga to do Cafe daj
.. przepraszam musiałem
. No to daję
Na jak sądzę lub b.wczesnym jakoś mi się nie chciało sprawdzać.
Na poważnie to ciekawostką jest fakt, że w składzie mamy Elmo Hope i to słychać! Wyraźnie i super.
BTW detali szukamy/góglamy pod hasłem: "John Coltrane and Elmo Hope". Warto.
Uwaga: Sajmon nie szuka, bo wie.
co to znaczy.
Nie wiem czy jest w zapowiedziach serii Craft na wznowieniach (znakomitych zresztą), ale jeśli to polecam zdecydowanie. To gorący Rolek i dość niepowtarzalny.
Ortodoksyjnie należy dodać, że w składzie mamy też Monka i Arta B., się zastanawiam czy to nie za wiele?
dodatkowo to płytę mam parę latek, a trafiłem stan referencyjny w jakiejś dziurze amsterdamskiej, paczem... a to US Prestige czy coś
. Powiem Wam, że ze względu na skład i repertuar to bodaj najciekawsza płyta Rollinsa jaką mam, no i wydanie też nie klęka.
Co powiesz Szymon?

Na poważnie to ciekawostką jest fakt, że w składzie mamy Elmo Hope i to słychać! Wyraźnie i super.
BTW detali szukamy/góglamy pod hasłem: "John Coltrane and Elmo Hope". Warto.
Uwaga: Sajmon nie szuka, bo wie.

Nie wiem czy jest w zapowiedziach serii Craft na wznowieniach (znakomitych zresztą), ale jeśli to polecam zdecydowanie. To gorący Rolek i dość niepowtarzalny.
Ortodoksyjnie należy dodać, że w składzie mamy też Monka i Arta B., się zastanawiam czy to nie za wiele?

Co powiesz Szymon?
- SimonTemplar
- darkman
- Kontakt:
Wyszło mi na Prestige LP7058 - OJC 058, Tenth and Parker, Berkeley, Ca. US z 1983 /matrixy zgodne, a wcześniej nie widzę
/ katalog OJC nie podaje lat, ale na banderoli z tyłu zmiesciły się numery OJC od 001 (Milt Jackson Quartet) do 070 (George Russell Sextet). Czy były kolejne wznowienia nie wiem. Przy czym ten Russell też jest z 1983 na OJC Riverside.
To tyle co zidentyfikowałem, aczkolwiek fotografii mojej w sieci z opaską nie znalazłem, są ale bez banderoli. Jest teżwyd JAP z banderolą, ale to tylko typowe OBI japońskie.
Hm, no jestem bardzo zadowolony, chociaż stawiałem bardziej na lata 70te. Nagrania są z Oct.25, 1954.
Niestety te stare są dość rzadkie na OJC i trzeba by toto ciągnąć przez morza i oceany hm..
, ale trafiają się.

To tyle co zidentyfikowałem, aczkolwiek fotografii mojej w sieci z opaską nie znalazłem, są ale bez banderoli. Jest teżwyd JAP z banderolą, ale to tylko typowe OBI japońskie.
Hm, no jestem bardzo zadowolony, chociaż stawiałem bardziej na lata 70te. Nagrania są z Oct.25, 1954.
Niestety te stare są dość rzadkie na OJC i trzeba by toto ciągnąć przez morza i oceany hm..

- SimonTemplar
Na szybko (mogę pier. głupoty) jak rok 1983 to raczej źródło anal. i ten kształt Obi (z ceną często) też może czasami pomóc w identyfikacji bo dawali różne przez lata lub sticker szary był. Wgryzę się w temat jak zawinę wieczorem do domu bo temat interesujący
- SimonTemplar
Mały update dot.:
Odstaje na środku tak spokojnie 2-3mm. Docisk (zakręcany) załatwia sprawę i da się słuchać ale ja kapelusza nie zamawiałem
Po komentarzach w necie widać że Optimal Media dali ciała tym razem na grubo.
Mam nadzieję że im się to odbije czkawką finansową bo sobie zapracowali na to. Może się ktoś tam w końcu ogarnie.
Dla spokoju lepiej NIE dotykać tego wydania do czasu wyklarowania sytuacji.
..."PRLP 7058 Sonny Rollins - Moving Out 1956
Kenny Dorham, trumpet; Sonny Rollins, tenor sax; Elmo Hope, piano; Percy Heath, bass; Art Blakey as "Abdullah Buhaina", drums.
Van Gelder Studio, Hackensack, NJ, August 18, 1954
606 Movin' Out
607 Swingin' For Bumsy
608 Silk N' Satin
609 Solid
Sonny Rollins, tenor sax; Thelonious Monk, piano; Tommy Potter, bass; Arthur Taylor, drums.
Van Gelder Studio, Hackensack, NJ, October 25, 1954
632 More Than You Know
** also released on Jazz Classics, Prestige PR 7433 in 1966, PRST 7433 in 1966. and on Original Jazz Classics OJC-058 in 1983, OJCCD-058-2 in 1987"...
Tu jest trochę o wersjach OBI: https://ghentjazzcollector.wordpress.com/ Wychodzi że import jakiś?
Co do samego albumu "Sonny Rollins – Moving Out" to jest SZTOS! Tak zapier.! momentami (A1, A2) że NIE nadążałem
Ależ kunszt i lekkość w graniu. Całość świetna, spójna. Mam nadzieję że Craft to wznowi kiedyś.

Dotarła dzisiaj z Amazona druga kopia i również z wadą. Tym razem dostałem chiński kapeluszSimonTemplar pisze: ↑18 lut 2024, 14:15Teraz tak na szybkiego ku ew przestrodze…
Lee Morgan - Search For The New Land 2024 Blue Note Classic Vinyl Series
https://www.discogs.com/release/2981004 ... e-New-Land
Cieszyłem się na popołudnie z Morganem i .upa. Płyta niestety ma dużą wadę. Wybrzuszenie w jednym miejscu na krawędzi płyty. Pierwszy kawałek na obu stronach płyty jest prawie nie do przejścia dla wkładki. Szkoda ale tak bywa.
Wpis dla kolegów ku przestrodze aby byli czujni przy zakupie. Czytam tu i tam że to nie tylko ja tak mam więc problem może mieć szerszy zasięg. Moja kopia zamówiona w pre na Amazon w UK. W tygodniu przyjdzie druga na wymianę. Niestety (już nie pierwszy chyba raz) muszę się źle wypowiedzieć na temat tłoczni Optimal Media GmbH. Mam ogółem szczęście do zakupów i rzadko trafiam na buble jednak jak już to większość wtop zaliczam z Optimal Media.
Może się komuś to info przyda. Napiszę jak przyjdzie drugi egzemplarz

Po komentarzach w necie widać że Optimal Media dali ciała tym razem na grubo.
Mam nadzieję że im się to odbije czkawką finansową bo sobie zapracowali na to. Może się ktoś tam w końcu ogarnie.
Dla spokoju lepiej NIE dotykać tego wydania do czasu wyklarowania sytuacji.
Widzę to podobnie Darku:
..."PRLP 7058 Sonny Rollins - Moving Out 1956
Kenny Dorham, trumpet; Sonny Rollins, tenor sax; Elmo Hope, piano; Percy Heath, bass; Art Blakey as "Abdullah Buhaina", drums.
Van Gelder Studio, Hackensack, NJ, August 18, 1954
606 Movin' Out
607 Swingin' For Bumsy
608 Silk N' Satin
609 Solid
Sonny Rollins, tenor sax; Thelonious Monk, piano; Tommy Potter, bass; Arthur Taylor, drums.
Van Gelder Studio, Hackensack, NJ, October 25, 1954
632 More Than You Know
** also released on Jazz Classics, Prestige PR 7433 in 1966, PRST 7433 in 1966. and on Original Jazz Classics OJC-058 in 1983, OJCCD-058-2 in 1987"...
To twoje OBI mi nie dawało spokoju bo te długie to zazwyczaj mają cenę w baksach na dole a u Ciebie = bezcenna

Tu jest trochę o wersjach OBI: https://ghentjazzcollector.wordpress.com/ Wychodzi że import jakiś?

Co do samego albumu "Sonny Rollins – Moving Out" to jest SZTOS! Tak zapier.! momentami (A1, A2) że NIE nadążałem

Słucham trzeci raz i jasno wychodzi mi że nie. Się skubańce tak pięknie popisują(?) jeden przed drugim że dobrze to robi całości. Noooo i ten nijaki Elmo Hope też nie odstaje (lepszy od Monka IMO = sorry)

- darkman
- Kontakt:
Dzięki za konkretne śledztwo Szymon. No to mamy w zasadzie całość.SimonTemplar pisze: ↑19 lut 2024, 20:47To twoje OBI mi nie dawało spokoju bo te długie to zazwyczaj mają cenę w baksach na dole a u Ciebie = bezcenna
Tak, ceny brak i jest czysto w tym miejscu. Płyta jest w shrinku i z tyłu nie wszystko widać, zaś banderoli nie mogę w związku z tym ruszyć i przesunąć, ale podważyłem na ile się dało, bo wydawało mi się, że coś tam jest - jednak to standard jak na obrazkach z netu dla tego wydania "Ira Glitter itd.. pierdu pierdu, nic innego.
W sumie to nawet nie jestem w stanie określić ile mnie kosztowała, bo brałem w pakiecie razem z Miluchami, Ornecikami itd.. wiec kwota była odpowiednio zacna tak czy siak

No właśnie widzę ten import Sonny Stitta w linku od Ciebie bez drukowanej ceny w $-dolcze mijo, to pewnie ten przypadek.
Tak czy siak jest dobrze

- piotrjazz
Shutaro Matsui
Steps Of The Blue
https://www.discogs.com/release/2856865 ... f-The-Blue
Debiutancka plyta , zaledwie 24 letniego,
utalentowanego trębacza.
Album wyprodukował sam Makoto Ozone, zagrał też w dwóch utworach.
Bardzo fajna płyta , oj będzie się kręciła u mnie wielokrotnie, w oczekiwaniu na jego następny album.
Steps Of The Blue
https://www.discogs.com/release/2856865 ... f-The-Blue
Debiutancka plyta , zaledwie 24 letniego,
utalentowanego trębacza.
Album wyprodukował sam Makoto Ozone, zagrał też w dwóch utworach.
Bardzo fajna płyta , oj będzie się kręciła u mnie wielokrotnie, w oczekiwaniu na jego następny album.
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
- martin.h
- Gramofon: Technics SL-1600MK2
Tak sobie kliknąłem w link na discogs. Debiutant i płyta za 70 dolarów?
On chyba nie chce być znany 

Marantz 2230 / Technics SL-1600Mk2 / Akai CD-37 / Grundig Box 650b / Beyerdynamic DT770 PRO