Babsztyl - Szykuj się bracie (1982 / 1982, Poland)
https://www.discogs.com/Babsztyl-Szykuj ... se/3284912
WYZWANIE! Pora na (muzyczną) przygodę!
Od dzisiaj, przez okrągły miesiąc (czyli do 19.05.2021) będę słuchać tylko płyt, których nie znam lub bardzo dawno (-> około roku) nie słuchałem. Szykujcie się, bracia!
Na pierwszy ogień poszło... polskie country. Nie mam wielkiego rozeznania w tym gatunku. Znam chyba tylko dwie płyty z tego gantunku - Nashville Skyline od Boba Dylana oraz Elvis Country od Elvisa Presleya. Bardzo je lubię, nawet tego Elvisa w "kultowym" stanie G.
Babsztyl to polskie kantry. Z banjo i skrzypieckami oczywiście. Kowbojska okładka. Muzycznie okazało się całkiem przyjemne. Lepsze niż myślałem. I stan płyty przyzwoity - VG, w okolicach VG+. Umyte już dawno temu, jeszcze pod koniec 2020 roku, dzisiaj trafiło na talerz.
Według Discogs, Babsztyl wydał tylko tę jedną płytę. Wikipedia z kolei wspomina o kolejnych albumach zespołu. Na szczęście ta jedna jedyna jest fajnie zrealizowana i dobrze się tego słucha. Zespół niby gra do dzisiaj.
Czym jeszcze Was zaskoczę? Tego się dowiemy w najbliższym miesiącu. Jak to mówią anglofoni - stay tuned!
Aby było łatwiej znaleźć moje posty, tworzę własnego taga - #GitWyzwanie