No tak z bieżącego rzutu, Diana Krall 2 LP - LP1 faluje. Odsłuch jak na Biedronkę dobry.
Winyle w Biedronce i w Lidlu
- koscidogitary
-
Re: Winyle w Biedronce i w Lidlu
czyli o tę chodzi? D. Krall - "The very best of Diana Krall 2LP" - https://www.biedronka.pl/pl/product,id, ... -krall-2lp ? Akurat tej "sztuki" nie mam- nie byłem zaiteresowany składanką, choć Dianę Krall uwielbiam.koscidogitary pisze: ↑06 paź 2020, 11:36No tak z bieżącego rzutu, Diana Krall 2 LP - LP1 faluje. Odsłuch jak na Biedronkę dobry.
Mam z Biedronki duet z Bennettem https://www.biedronka.pl/pl/product,id, ... to-stay-lp - i jest bardzo OK.
Ciekawe czy @MMarek pisze o tej samej

Może Twój egzemplarz jest felerny

Nadwyżki z kolekcji KASET i płyt: viewtopic.php?p=473594#p473594
- koscidogitary
Tak, trafił mi się pofalowany. Po prostu pech. Zgłosiłem na reklamację, do wymiany. Szczerze, to nie liczę na pozytywne rozpatrzenie reklamacji bo płytę trzeba by położyć na talerz. Nie kręcę pofalowanych płyt bo rozwalają zawieszenia igieł a mam dość drogie igły od JICO.
Tłoczenie jak na Biedronkę dobre, poprawne, nie trzeszczy, nie szumi ale nie jest to brzmienie jak płyt z epoki.
-
- Gramofon: Marantz'e różne
Reklamowałam kiedyś podobny feler i nie było problemu ze zwrotem...koscidogitary pisze: ↑06 paź 2020, 13:14Zgłosiłem na reklamację, do wymiany. Szczerze, to nie liczę na pozytywne rozpatrzenie reklamacji bo płytę trzeba by położyć na talerz.
Marantz 6300, 6110, Dual 1239A
- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50
- koscidogitary
Chodzi mi o tę płytę:
https://www.ceneo.pl/14041234
Trudno opisać, mogę pokazać (zapraszam na odsłuchy).
Edit: Jako przykład/odniesienie mogę podać Frank Zappa - Hot rats z Biedronki - brzmi dobrze w mojej ocenie, lepiej niż wyżej wymienione.
Edit2: Maanam - Maanam z epoki (NM) i z Empiku (MINT) - duża różnica na plus dla płyty z epoki, selektywnie, sprężyście, dynamicznie - Empik gra dobrze ale już tego blasku i selektywności nie ma - mam obie, mogę zaprezentować u siebie - będzie porównanie 1:1.
https://www.ceneo.pl/14041234
Płyty z epoki brzmią dobrze, selektywnie, z dobrą dynamiką, u nowej Diany, Greta van Fleet, Florence & The Machine tego nie ma, ale jak mówię, można słuchać, jest poprawnie, tyle, że nie tak dobrze jak na płytach "ze złotej epoki winyla", tj. sprzed powrotu jego popularności. I nie mówię tu o Japończykach, Mofikach, Analogue, itd. bo to już zupełnie inny poziom
Trudno opisać, mogę pokazać (zapraszam na odsłuchy).
Edit: Jako przykład/odniesienie mogę podać Frank Zappa - Hot rats z Biedronki - brzmi dobrze w mojej ocenie, lepiej niż wyżej wymienione.
Edit2: Maanam - Maanam z epoki (NM) i z Empiku (MINT) - duża różnica na plus dla płyty z epoki, selektywnie, sprężyście, dynamicznie - Empik gra dobrze ale już tego blasku i selektywności nie ma - mam obie, mogę zaprezentować u siebie - będzie porównanie 1:1.
- MMarek
No to dość oczywiste i raczej nikt tego nie zakwestionuje i żadna prezentacja nie jest potrzebna, mimo, że to nasza rodzima produkcja...koscidogitary pisze: ↑06 paź 2020, 13:29Maanam - Maanam z epoki (NM) i z Empiku (MINT) - duża różnica na plus dla płyty z epoki
Porównujesz w przypadku Maanam współczesny remaster z wyjściowym materiałem analogowym z roku 1980...
Frank Zappa powiadasz...
No cóż...
Zarówno reedycja z 2016 ale też ta z 2019 roku:
"Mastered 2008 from FZ's original edited master"
Jak idzie o Panią Krall - to jednak nie mamy za bardzo odniesienia....
No chyba, że do Jej płyt z lat 90-tych, które na winylu pojawiły się bodajże dopiero w XXI wieku...
- Regsoft
Nie wiem co to jest "stara Diana" (jej twórczość nawet nie zahacza o vintage), ale u mnie wszystkie jej winyle, które posiadam brzmią "dobrze, selektywnie, z dobrą dynamiką" więc pozwolę sobie na zdanie odrębne. Oczywiście generalnie mam podobne odczucia ogólne

- gravediggie
- Gramofon: JVC & Schneider
Pawłowi chyba nie chodzi o Dianę tylko o płyty wydawane w latach 70 i 80tych. Ale pewnosci nie mam

Ja mam jedną Dianą z Tonym Benettem i gra fatalnie. A że album przedni to kupiłem na cd.
ufff..
Co rzut do biedry to się zaczynają dysputy o jakości pozycji dostępnych w biedrze/empiku/mm

JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Regsoft
Na DGS ktoś napisał przy tym albumie z Benettem :
PS. Świąteczna Krall (reedycja 2013 dostępna również w Biedrze) też brzmi znakomicie. Kupiłem kilka sztuk jako referencyjne do testówIf you are looking for the same sound quality as Krall's own albums simply don't. Sound (at least in my copy) is somewhat compressed and as not "airy" as her other albums, lacking dynamics

- gravediggie
No niestety, gra to źle. Album muzycznie przecudowny jak dla mnie. Całe szczęście jest dostępny też na Cd. Też w biedrze. Całe 19.99

Milijon kabli..
Milijon kabli..
- Regsoft
Ale na szczęście płyty Krall dostępne w Biedrze grają znakomicie

Podobnie jak kilka jej innych płyt (solowych) ...
- gravediggie
Wielkie dzięki za info. Będę pamiętać.
Milijon kabli..
Milijon kabli..
- MMarek
A ja myślę, że najlepiej będzie jak autor sam się wypowie bez - za całym szacunkiem - adwokata...gravediggie pisze: ↑06 paź 2020, 15:30Pawłowi chyba nie chodzi o Dianę tylko o płyty wydawane w latach 70 i 80tych. Ale pewnosci nie mam
A jeśli masz rację w swoich podejrzeniach to już w ogóle robi się niezły galimatias...
Oceniać coś z czymś czego nie ma, a jako przykład podawać coś co z założenia jest najprawdopodobniej na przegranej pozycji...

No ale przecież m.in. o to chodzi, bo po to jest forum, by się dzielić odczuciami, spostrzeżeniami, doświadczeniami, itd.gravediggie pisze: ↑06 paź 2020, 15:30Co rzut do biedry to się zaczynają dysputy o jakości pozycji dostępnych w biedrze/empiku/mm
- koscidogitary