Zachęcony przez Grupę Winylową, postanowiłem dać szansę tej składance. Ma ona za sobą ciekawą historię. Otóż był to sposób aby ufundować wejście Greenpeace do Rosji (wtedy Związku Radzieckiego). Artyści, którzy przekazali swoje utwory na tę składankę odwiedzili Rosję by pogadać o ekologii.
Wydawnictwo zostało wzbogacone o kolorową książeczkę z informacjami o muzykach, ekologii oraz o samym Greenpeace. Całość została oprawiona w laminowaną, rozkładaną okładkę. Wewnątrz umieszczono kolejne zdjęcia artystów i tracklistę.
Muzycznie jest tu naprawdę rozmaicie. Różne gatunki, różne granie. Wersja radziecka jest nieco okrojona w stosunku do późniejszych, zagranicznych tłoczeń (w tym polskiego) ale i tak chyba dla każdego znajdzie się tu coś dobrego... A na wydaniach CD są kolejne utwory nieobecne na pierwotnym, radzieckim pressie.
Sporą część wykonawców kojarzę, choć nie miałem okazji usłyszeć. Muzycznie kojarzyłem tylko Petera Gabriela (z którego albumu "So" wzięto jeden utwór) oraz Dire Straits ("Why Worry" z "Brothers In Arms").
Ogólnie rzecz biorąc, wybór tu jest raczej z okolic pop rocka i new wave (tego zagranicznego). Ale nie tylko - znaleźć tu można nieco jazzującą Basię ("Miles Away"), Sade ("I Will Be Your Friend") czy nieco afrykańskie moim zdaniem w brzmieniu ASWAD ("Set Them Free"). Całość jest znośna moim zdaniem choć ma słabe momenty.
A, polubiłem brzmienie Sade. Sympatyczny, przyjemny, łagodny kawałek. Stylistycznie zdecydowanie wyróżnia się na tle tych rozmaitości.
Składanka ta była bardzo popularna w ZSRR. Podobno sprzedało się 500 tysięcy egzemplarzy w samym tylko dniu premiery!
Warto nadmienić iż niektóre tłoczenia mogą być lepsze. Wyróżniają się inskrypcją "DMM" (Direct Metal Mastering) w matrycach. Mój jest wersją zwykłą.
Nie jestem wielkim fanem lat 80-tych (zwłaszcza popu). Ale wbrew początkowemu rozczarowaniu (strona 3) znalazło się kilka wybijających się kawałków - U2 (koncertowy), wspomniana Basia czy Sade. A Peter Gabriel? Chyba lepiej brzmi "Red Rain" na radzieckim "So" niż tutaj... W każdym razie mam pretekst do odświeżenia sobie tego albumu...
Zapewne u nas najłatwiej dostać właśnie radziecką masówkę mimo iż ukazała się u nas (w późniejszej, poszerzonej wersji), też na 2xLP. Składanka ta wyszła również na kasetach i CD ale tylko radzieckie wydanie 2xLP posiada książeczkę. Nie znam sowieckich run ale chociaż zdjęcia pooglądałem... Sade jest bardzo ładna...