Pozdrawiam
Witam
- Jaskier
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
Hej Tomek
A co studiujesz?
Koniki od ilu lat są aktualne?
Ten sprzęt w avatarze to twój czy to jakieś znalezisko z netu?
Z tego co widzę to SU-7300K, ST-8600 na dole (ew. niższy model z tej samej serii), jakiś magnetofon z tej samej serii no i jakiś gramofon (też Technicsa?
).
A co studiujesz?
Koniki od ilu lat są aktualne?
Ten sprzęt w avatarze to twój czy to jakieś znalezisko z netu?
Z tego co widzę to SU-7300K, ST-8600 na dole (ew. niższy model z tej samej serii), jakiś magnetofon z tej samej serii no i jakiś gramofon (też Technicsa?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- V126
Witam
Wieża z Avatara to mój nominalny sprzęt do słuchania (mam jeszcze plastikową MINI Philipsa, ale jej używam jak wstaję rano i zakładam skarpetki, żeby coś brzęczało
).
Wieża:
- wzmacniacz: Technics SU-7700K (na górze)
- magnetofon: Technics RS-615US (pod wzmacniaczem)
- tuner: Technics ST-7300K
- gramofon: UUNITRA Fonica GS-465 Bernard z wkładką Technics EPS 270C w wersji eksportowej jako Blaupunkt EM240
- odtwarzacz CD: Technics SL-PG540A (nie ma na zdjęciu)
- kolumny: JVC S-P33 BE (czarna okleina) z waniliowymi membranami w wysoko i średniotonowcach (brak na zdjęciu)
Co to samej wieży, to ogólnie pochodzi z 1977, gramofon z 1988, a cedek z 1992. Wzmacniacz i tuner są w świetnym stanie, magnetofon wymaga wymiany elektrolitów i regulacji (w wakacje ogarnę, bo już mam wszystko prawie gotowe). Gramofon będzie zmieniany, przy czym przed sprzedażą będę musiał go doprowadzić do świetności (wkładka zostaje ze mną, a tam włożę Audio-Technikę AT3600). Sam gramofon planuję zamienić na Duala 1229 ze zmieniarką. Cedek też zostanie zastąpiony, może nawet dziś. Do zestawu planuję dokupić magnetofon RS-671US. Ponadto jestem w momencie zmiany szpulowca, swojego TEACa X-2000 sprzedałem i szukam X-2000R (czyli z autorewersem). To tak pokrótce o wieży. Mam jeszcze szpulowca ZRK ZK-120, którego ojciec kupił nówkę w 1971 oraz radio lampowe RTF Beethoven 2 z 1955 roku.
W wolniejszej chwili dodam zdjęcia.
Studiuję Inżynierię Środowiska na Politechnice Lubelskiej i jestem na 4. roku na dwóch specjalnościach Ogrzewnictwo, Wentylacja i Klimatyzacja oraz Informatyka w Inżynierii Środowiska.
Zamiłowanie do Mercedesów mam od kiedy pamiętam, natomiast do czarnych płyt od 4 lat. Między drugą, a trzecią gimnazjum postanowiłem wymienić paski w ZK-120. Tak wymieniałem, że magnetofon przestał grać, a ponadto oderwałem jeden kabel. W trzeciej liceum postanowiłem, że po maturze go naprawię. Grzebałem 2 dni i odkryłem, że jedną dźwignię od stycznika źle założyłem. Magnetofon ożył, a ja miałem problem z kablem. Zapoznałem się przez gg jednym kolegą z okolic Rzeszowa, który bez zwłoki wziął śrubokręt i zajrzał do swojego gdzie ten kabel ma być. Podczas kliku rozmów zaraził mnie winylową pasją (kiedyś miałem ruski kombajn muzyczny Syriusz z gramofonem, ale mając 5 płyt i wkładkę piezo ciężko było poczuć ducha). Początkowo chciałem kupić taki mały przedwzmacniacz za 70zł i podłączyć do Philipsa, później zbudować swój własny lampowy przedwzmacniacz...
Stanęło na składaniu po kawałku wieży. Teoretycznie jestem na finiszu, bo został cedek, szpulowiec (tutaj przebieram w ofertach, bo szukam w bardzo dobrym stanie) i gramofon (tego też jest pełno, ale ciężej o kompletny).
Także osobiście będę pomocny w kwestiach bardziej techniki niż samych płyt. Co do Duali i niedziałającej w nich automatyce, to temat przerabiałem.
Wiem jak skłonić do współpracy. 
Wieża:
- wzmacniacz: Technics SU-7700K (na górze)
- magnetofon: Technics RS-615US (pod wzmacniaczem)
- tuner: Technics ST-7300K
- gramofon: UUNITRA Fonica GS-465 Bernard z wkładką Technics EPS 270C w wersji eksportowej jako Blaupunkt EM240
- odtwarzacz CD: Technics SL-PG540A (nie ma na zdjęciu)
- kolumny: JVC S-P33 BE (czarna okleina) z waniliowymi membranami w wysoko i średniotonowcach (brak na zdjęciu)
Co to samej wieży, to ogólnie pochodzi z 1977, gramofon z 1988, a cedek z 1992. Wzmacniacz i tuner są w świetnym stanie, magnetofon wymaga wymiany elektrolitów i regulacji (w wakacje ogarnę, bo już mam wszystko prawie gotowe). Gramofon będzie zmieniany, przy czym przed sprzedażą będę musiał go doprowadzić do świetności (wkładka zostaje ze mną, a tam włożę Audio-Technikę AT3600). Sam gramofon planuję zamienić na Duala 1229 ze zmieniarką. Cedek też zostanie zastąpiony, może nawet dziś. Do zestawu planuję dokupić magnetofon RS-671US. Ponadto jestem w momencie zmiany szpulowca, swojego TEACa X-2000 sprzedałem i szukam X-2000R (czyli z autorewersem). To tak pokrótce o wieży. Mam jeszcze szpulowca ZRK ZK-120, którego ojciec kupił nówkę w 1971 oraz radio lampowe RTF Beethoven 2 z 1955 roku.
W wolniejszej chwili dodam zdjęcia.
Studiuję Inżynierię Środowiska na Politechnice Lubelskiej i jestem na 4. roku na dwóch specjalnościach Ogrzewnictwo, Wentylacja i Klimatyzacja oraz Informatyka w Inżynierii Środowiska.
Zamiłowanie do Mercedesów mam od kiedy pamiętam, natomiast do czarnych płyt od 4 lat. Między drugą, a trzecią gimnazjum postanowiłem wymienić paski w ZK-120. Tak wymieniałem, że magnetofon przestał grać, a ponadto oderwałem jeden kabel. W trzeciej liceum postanowiłem, że po maturze go naprawię. Grzebałem 2 dni i odkryłem, że jedną dźwignię od stycznika źle założyłem. Magnetofon ożył, a ja miałem problem z kablem. Zapoznałem się przez gg jednym kolegą z okolic Rzeszowa, który bez zwłoki wziął śrubokręt i zajrzał do swojego gdzie ten kabel ma być. Podczas kliku rozmów zaraził mnie winylową pasją (kiedyś miałem ruski kombajn muzyczny Syriusz z gramofonem, ale mając 5 płyt i wkładkę piezo ciężko było poczuć ducha). Początkowo chciałem kupić taki mały przedwzmacniacz za 70zł i podłączyć do Philipsa, później zbudować swój własny lampowy przedwzmacniacz...
Stanęło na składaniu po kawałku wieży. Teoretycznie jestem na finiszu, bo został cedek, szpulowiec (tutaj przebieram w ofertach, bo szukam w bardzo dobrym stanie) i gramofon (tego też jest pełno, ale ciężej o kompletny).
Także osobiście będę pomocny w kwestiach bardziej techniki niż samych płyt. Co do Duali i niedziałającej w nich automatyce, to temat przerabiałem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
OK, widzę że prawie zgadłem co do komponentów Twojego systemu, aczkolwiek wzmacniacz zaniżyłem, a tuner zawyżyłem 
Blaupunkt po prostu zawarł umowę licencyjną z Technicsem. Znana praktyka. Dodatkowo, wkładki Technicsa to EPC. EPS to nomenkatura igieł do tych wkładek
Swoją drogą, jesteś pewien co do igły w EM240? Może to być równie dobrze sferyczna igła EPS 270 SD. No chyba, że wpakowałeś tam jakiś zamiennik

Sam zaczynałem swoje audio/winylowe hobby w gimnazjum
Przyczepię się do tego. Technics nie musiał kryć się po innymi markami, stąd nazywaniem Blaupunkta "wersją eksportową" jest błędem.V126 pisze:z wkładką Technics EPS 270C w wersji eksportowej jako Blaupunkt EM240
Blaupunkt po prostu zawarł umowę licencyjną z Technicsem. Znana praktyka. Dodatkowo, wkładki Technicsa to EPC. EPS to nomenkatura igieł do tych wkładek
Swoją drogą, jesteś pewien co do igły w EM240? Może to być równie dobrze sferyczna igła EPS 270 SD. No chyba, że wpakowałeś tam jakiś zamiennik
A cóż się stało z Benkiem?V126 pisze:przy czym przed sprzedażą będę musiał go doprowadzić do świetności
Szkoda, dobry sprzęt. Miło mi, że będę miał forumowego kompana co do tematu szpuli i szpulowcówV126 pisze:swojego TEACa X-2000 sprzedałem
Dziwne plany początkowe. Wyczuwam motywację jakiejś osoby trzeciej, co do tej budowy lampowego przedwzmacniacza gramofonowegoV126 pisze:Początkowo chciałem kupić taki mały przedwzmacniacz za 70zł i podłączyć do Philipsa, później zbudować swój własny lampowy przedwzmacniacz...
Sam zaczynałem swoje audio/winylowe hobby w gimnazjum
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- V126
Witam
"EM240" jest na wkładce, tam gdzie na Technicsie jest 270C, a sama igła to pewnie zamiennik do Technicsa, ale pewnie to jedno i to samo, bo wkładki różnią się tylko napisami.
TEAC jeszcze wróci i to z wielkim hukiem, tylko już X-2000R, a sprzedaż X-2000 była częścią planu zdobycia X-2000R.
A z Benkiem nic wielkiego się nie stało, jak wymieniałem pasek, to musiałem ruszyć silnikiem w drugą stronę i szczotki się "ułożyły", że czasami sam nie startuje, tylko trzeba mu pomóc.
Poza tym popękana pokrywa przy zawiasach i tłumik opadania ramienia przestał tłumić. Kosmetyka słowem, ale tak czy siak jest w ciągłym użyciu, choć wymaga specyficznej obsługi.
Co do budowy przedwzmacniacza, to tak nie do końca, kolega (ten z okolic Rzeszowa) podszepnął mi, że fajne projekty z takich rzeczy wychodzą, a ja już sam się napaliłem jak fryzjer na łysego.
Dobry lampowiec nie jest zły, ale jakoś mi brakuje części lub czasu i części na stworzenie czegoś. Narazie kiszę lampy (tak po jednej, bo dwóch nie mogę trafić) i gromadzę wiedzę.
TEAC jeszcze wróci i to z wielkim hukiem, tylko już X-2000R, a sprzedaż X-2000 była częścią planu zdobycia X-2000R.
A z Benkiem nic wielkiego się nie stało, jak wymieniałem pasek, to musiałem ruszyć silnikiem w drugą stronę i szczotki się "ułożyły", że czasami sam nie startuje, tylko trzeba mu pomóc.
Co do budowy przedwzmacniacza, to tak nie do końca, kolega (ten z okolic Rzeszowa) podszepnął mi, że fajne projekty z takich rzeczy wychodzą, a ja już sam się napaliłem jak fryzjer na łysego.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
Wkładki tak. Mówiłem o igłachV126 pisze:bo wkładki różnią się tylko napisami.
Inny szpulak (podobny lub lepszy) nie wchodzi w grę?V126 pisze:TEAC jeszcze wróci i to z wielkim hukiem, tylko już X-2000R, a sprzedaż X-2000 była częścią planu zdobycia X-2000R.
V126 pisze:Co do budowy przedwzmacniacza, to tak nie do końca,
Wojtek pisze:Wyczuwam motywację jakiejś osoby trzeciej
Właśnie to miałem na myśli. Jednak do końcaV126 pisze:kolega (ten z okolic Rzeszowa) podszepnął mi, że fajne projekty z takich rzeczy wychodzą
Jak Cię kręci DIY to zrób sobie, pewnie.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
No właśnie o to mi chodziło, że w Blaupunkcie mogli dać wersję sferyczną (SD) zamiast eliptyczną (C), ale to tylko takie moje gdybanie.V126 pisze:A czy igły we wkładkach różniły się czymś? Jeśli licencja, to myślałem, że i igły są takie same.
Nie wiem czy w ogóle zmieniałeś w niej kiedyś igłę, ale zakładam, że nie, bo nic o tym nie wspomniałeś.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
OK, teraz już mam jakąś jasność. Jeśli igła jest oryginalna to spoko, ale jeśli jest to zamiennik pasujący do body EPC 270 no to najprawdopodobniej jest to sferyk. Z jakiegoś powodu rzadko kiedy spotyka się eliptyczny zamiennika do tego modelu (poza wyrobami JICO) 
To tyle.
Jeśli chodzi o szpulowce to sam mam Akai X-201D, który wymaga roboty. Jest na chodzie, ale coś jest chyba nie tak z elektryką. Czasami gubi kanał, itp.
Jednakże planuję go ożenić (jeśli uda się ponaprawiać to będzie bardziej wartościowy
) i kupić coś lepszego w zamian.
To tyle.
Jeśli chodzi o szpulowce to sam mam Akai X-201D, który wymaga roboty. Jest na chodzie, ale coś jest chyba nie tak z elektryką. Czasami gubi kanał, itp.
Jednakże planuję go ożenić (jeśli uda się ponaprawiać to będzie bardziej wartościowy
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam
Chyba w obydwie strony. Zależy od szczęścia, czasami działało OK. Nie pamiętam, bo rzadko z niego korzystam. Nie badałem tego dokładnie i od środka.V126 pisze:Dzieje się to przy odtwarzaniu w jedną stronę, czy nie ma reguły, w którą stronę odtwarza? Może po prostu przełącznik któryś zasyfiał?
Prawdopodobnie wymaga po prostu przeczyszczenia i regulacji, aczkolwiek widział już dwóch starszej daty serwisantów RTV
Tak czy siak, to rozmowa na odrębny temat, nie chcę tego ciągnąć tutaj.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- V126
Witam
Obiecywałem zdjęcia, więc oto one: https://rapidshare.com/files/3406172326/Audio.rar
Magnetofon stoi poza zestawem z wiadomych przyczyn. Gramofon bez pokrywy, bo ma popękaną pokrywę przy zawiasach. Muszę pokleić, a do tego czasu pokrywa jest zdejmowana, a nie otwierana. Poza tym to tak jak pisałem powyżej. Cedek do wymiany na fajniejszy, gamofon w sumie też, magnet do remontu, a ja szukam dodatkowo 671.
Magnetofon stoi poza zestawem z wiadomych przyczyn. Gramofon bez pokrywy, bo ma popękaną pokrywę przy zawiasach. Muszę pokleić, a do tego czasu pokrywa jest zdejmowana, a nie otwierana. Poza tym to tak jak pisałem powyżej. Cedek do wymiany na fajniejszy, gamofon w sumie też, magnet do remontu, a ja szukam dodatkowo 671.