Cześć, mam na imię Mateusz. Już od dłuższego czasu przeglądam Wasze forum, postanowiłem w końcu się "ujawnić". Muzyki słucham od zawsze, w dzieciństwie sporo również z czarnych płyt. Kilka lat temu odziedziczyłem po zmarłym wujku małą co prawda kolekcję, ale jest od czego zacząć. Gramofon również wziąłem, Fonica gs 461, ale problemy są na razie z przyśpieszeniem zbyt wolnych obrotów

Dopóki sprzęt jeszcze chodził jako tako wrzucałem te stare płyty i nie mogłem wyjść z podziwu, że to nawet gra. Stopniowo starałem się poprawiać ustawienia i choć świadomość bycia w lesie była silna, to obudziło się we mnie pragnienie przywrócenia blasku tej starej muzyce. Będę chciał usprawnić jakoś ten mój gramofonik, potem mycie i czyszczenie winyli, myślę też że nabędę jakiś dobry używany gramofon, mówiłem już nawet z kolegą esdarek. Jestem z Bielska-Białej, tubylców pasjonatów muzyki zapraszam do kontaktu

Chętnie pobrałbym jakieś lekcje gramofonu "w terenie" i "na żywo".
Aha, dla ścisłości, co słuchania cd używam marantza cd-63 SE (po małym tuningu), wzmacniacz copland CSA 8 (również po małym tuningu), oraz głośników dali grand coupe. Te małe wymiany podzespołów w sprzęcie robił mój kolega, sam kiepsko radzę sobie z lutownicą, ale na fonice będę musiał chyba poćwiczyć

O klasie mojego przedwzmacniacza pozwolicie że pomilczę... tu trzeba będzie też zainwestować.
Witam więc wszystkich bardzo serdecznie!