Właśnie założyłem konto na tym jakże zacnym forum, więc grzeczność i dobre maniery nakazują się przedstawić "starszyźnie rodowej" i wszelkiej maści uczestnikom forum

Mam na imię Robert, pomieszkuję w stolycy i także tu jakiś czas temu uległem zakażeniu tematem gramofonów, analogu i płyt winylowych.
Na chwilę obecną - jakoś tak niechcący, bo gramofony były tematem "obocznym" głównej linii zainteresowań - stałem się szczęśliwym właścicielem dwóch "wolnostojących" Duali mianowicie modelu 601 z doskonałą wytwornicą dźwięku Dual M 20 E Gold, 1249 ze świetną wkładką Shure D 105 ED, obie z oryginalnymi igłami w dobrym stanie, oraz "zniewolonych" w potężnych obudowach kombajnów Telefunkena 2 Duali i jednego TFK: 504 z klasyczną już wersją elementarza Falskiego w temacie winyli czyli wkładką Shure M 75 typ D, 506 z fabryczną dla Dualowskiego ULM-a wkładką TKS 236 oraz lekko zagubionego w tym Dualowskim towarzystwie Telefunkena S 900 wyposażonego w jakąś paskudnie, jak na moje ucho, grającą wkładką Audio Techniki.
Na forum zaglądałem już wcześniej poszukując czasami odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i zawsze - głównie za sprawą Wojtka

Myślę, że teraz nadszedł czas na to by dzielić się swą wiedzą i służyć pomocą innym forumowiczom... Zapewne nie będę jakoś specjalnie oryginalny gdy napisze, że swoje Duale doprowadziłem do stanu "używalnego" własnymi rękami, wiec będę jedną z wielu osób które darzą tą firmę szczególnym sentymentem i zapewne moje niezbyt częste wypowiedzi będą dotyczyły głównie tego tematu