Od jakiegoś czasu czytam wasze forum, potem przyszedł czas na rejestrację konta.
Przemieliłem sporo tematów i postanowiłem się "ujawnić"
Od jakiegoś czasu kopnęło mnie lekką audiofilią, to znaczy kilka lat temu będąc na obczyźnie kupiłem swój pierwszy zestaw grający (taki nie boombox etc)
Czyli Cyrus two wraz z PSXem, z zamierzchłych lat złotej ery audio.
Do tego kolumny Castle Harlech S1, parę innych bajerów w postaci dysków NAS , DACów, czy CD...
Jednak od początku miałem zajawkę na zabawę w czyszczenie ustrojstwa zwanego winylem, grzebaniem ustawianiem itp.
Długo nie mogłem się zebrać na zakup drapaka, wróciłem do kraju i zapłakałem nad tym jak mocno wszystko podskoczyło cenowo, i jak ciężko u Nas coś znaleźć godnego uwagi.
Najpierw celowałem w Rege Planar 3, trafiłem na forum które naprostowało mnie na Micro Seiki DD 5-7, któregoś manualnego Thorensa czy Duala...
Niestety ceny w kosmosie... Wróciłem do przeszukiwania ebaya..
Chciałem coś z epoki ale w oryginalne, tak żeby remont ew. mody pokonać samemu.
Wczoraj się udało, stałem się szczęśliwym posiadaczem (no dobra jeszcze do mnie leci) Thorensa TD 160 w wersji z ramieniem czyszczącym, nie rujnując domowego budżetu
A teraz powód dla którego się ujawniam na forum, udało mi się kupić td160 wraz z wkładką Shure V15 111
Bardzo fajnie chociaż nie wiele mam do porównania z innymi, a nawet wcale
I chociaż już snuje fantazję by zamówić piękna grubą dębowa plinte u znajomego stolarza... Jednak...
Pojawiła się lekka panika, wkładka będzie bez igły - niby oczywiste trzeba kupić nową. Jednak jak widzę ceny oryginalnych o wartości całego Thorensa, boję się że coś spitole mówiąc wprost.
Dlatego Panowie i Panie zwracam się z prośbą o podanie jakiegoś sensownego zamiennika level 1, dla nooba z zacięciem, odpowiedniej igły do przysłowiowego zniszczenia podczas pierwszego niewprawnego montażu!
Odpowiedni level igły do shura, na pewno zakupie jak już pokonam strach że coś zniszczę i obede się ze sprzętem. (Jak znam siebie to długo nie potrwa)
Kłaniam.
Ps. Pomożecie?