Pozdrawiam

Pozwól innym poznać Ciebie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
koscidogitary

Pozdrawiam

Post autor: koscidogitary »

Witam wszystkich,
Na forum jestem zarejestrowany od czerwca 2017 roku, znam je znacznie dłużej. Gramofonami bawię się od 2010 roku. Od 2016 roku moje zainteresowanie techniką gramofonową znacząco wzrosło i tak jest do dzisiaj. Te trzy ostatnie lata były dla mnie pod tym względem bardzo intensywne i dużo się przy tym nauczyłem. Brak czasu nie pozwalał mi na pisanie postów ale wiele z tego forum wyczytałem i wiedza ta bardzo się przydała. Postanowiłem zatem przywitać się i od czasu do czasu dorzucić coś merytorycznego od siebie do tego jakże zacnego Forum.
Z wykształcenia jestem mechanikiem, moje hobby to elektrotechnika i elektroakustyka, lubię też słuchać dobrej muzyki (gatunek ma drugorzędne znaczenie). Niestety jestem także audiomaniakiem (NIE audiofilem!) i posiadam „dość dobrą aparaturę odsłuchową” (cyt. za W. Mann), dlatego bardzo często jakość dźwięku uzyskanego z czarnej płyty pozostawia w mojej ocenie naprawdę wiele do życzenia.
W tym miejscu dziękuję gravediggie’mu za podtrzymywanie mnie na duchu w tej materii i zarazem częste sprowadzanie na ziemię. Posiadam niedużą kolekcję płyt winylowych, których lubię słuchać, dlatego gramofon od jakiegoś czasu na stałe jest i nadal będzie użytkowany w moim domu.
Posiadam/posiadałem same budżetówki, np.: Pro-Ject Debut Carbon, Technics SL-5 tangencjalny, Technics SL-23A, Technics SL-D303.
Nick koscidogitary wynika z tego, że kiedyś dłubałem w gitarach. Oprawiałem siodełka i podstrunniki z naturalnej kości celem regulacji
i poprawienia brzmienia. Sprawa już nieaktualna, nick pozostał.
Pozdrawiam
Paweł
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, 19:59 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Pozdrawiam

Post autor: darkman »

Cześć, :)
koscidogitary pisze:
31 sty 2019, 11:30
że kiedyś dłubałem w gitarach. Oprawiałem siodełka i podstrunniki z naturalnej kości
To beznadziejnie. Alea iacta est.
Nic już nie robisz w gitarach? Gramofony są nudne.
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

Cześć ! :D
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

Cześć Paweł! :D

Niezły coming out :lol: Jako że znam Pawła to dodam od siebie że jest strasznym maniakiem, grzebie w preampach, gramofonach, gitarach, k... wszędzie gdzie można coś przelutować, podmienić czy po prostu wsadzić łapsko by coś poprawić lub zmienić to wsadzi...

I nigdy nie jest do końca zadowolony z efektów, ot ten typ tak ma :)

Fajnie że się przekonałeś!

Pzdr!
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
cooledit
Gramofon: Acoustic Solid

Post autor: cooledit »

Cześć :)
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Witaj :D
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

Cześć :)
Awatar użytkownika
koscidogitary

Cześć Chłopaki,
dzięki za miłe przyjęcie :P
darkman pisze:
31 sty 2019, 15:03
To beznadziejnie. Alea iacta est.
Nic już nie robisz w gitarach?
Nie tyle „kostka została rzucona”, co "kości zostały zarzucone", ale nie wiem jak to się pisze po łacinie :lol:
Nie, już nie robię - kurde, żebyście wiedzieli ile z tym jest roboty, a cały dom śmierdzi przypaloną kością jak gabinet dentystyczny...
tylko bardziej :-)
Dałem sobie spokój. To były działania głównie non-profit. Poza tym żona groziła mi rozwodem, gravediggie coś o tym wie :whistle:
darkman pisze:
31 sty 2019, 15:03
Gramofony są nudne.
Naprawdę??? Dopiero teraz mi to mówisz??? :doh:
Ostatnio zmieniony 31 sty 2019, 19:59 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Taihenwarui
Gramofon: Thorens TD 150 MK2

Post autor: Taihenwarui »

Witaj!
Awatar użytkownika
trafalgar
Gramofon: Kenwood KP 990

Post autor: trafalgar »

Cześć.
-Wolf-

Post autor: -Wolf- »

Cześć! :D
Awatar użytkownika
koscidogitary

Pozdrawiam raz jeszcze.

Wygląda na to, że coś tam będę pisywał od czasu do czasu na tym Forum. W zakresie gramofonów i dedykowanego osprzętu mam niewielką wiedzę w porównaniu do kolegów, którzy siedzą w tym od lat, ale jak pisałem wcześniej jestem audiomaniakiem, zatem w moich postach będę czasem poruszał kwestie brzmienia sprzętu gramofonowego jaki uzyskam na mojej "dość dobrej aparaturze odsłuchowej".
Nie zamierzam się tu niczym chwalić, ale chcę napisać parę słów o sprzęcie odsłuchowym jaki aktualnie posiadam, aby każdy miał odniesienie do tego co, na czym i jak słyszę. Ten sprzęt to moje oczko w głowie i naprawdę się napracowałem, żeby dojść do tego brzmienia...
Dodam jeszcze tylko, że sprzęt fabryczny często (a może zawsze?) ma znaczące ograniczenia i często (a może zawsze?) są to zabiegi celowe. Im nowsze produkcje tym więcej oszczędności - truizm, ale tak naprawdę jest a poza tym sami sobie jesteśmy winni, ponieważ ogólnie rzecz biorąc cały czas kupujemy sprzęt oczami sugerując się opłaconymi i wszechobecnymi testami/opiniami. Znam trochę rynek audio od podszewki i mogę sypać przykładami jak z rękawa. Sytuacja z roku na rok się poprawia bo np. coraz prężniej na rynek wchodzą manufaktury, które pokazują co i ile jest warte albo możemy kupić za ułamek ceny coś za granicą. Chiny? - Tak, tam da się kupić naprawdę dobre sprzęty.

Nie poruszam tematu gustów i preferencji słuchowych - co kto lubi - jego rzecz.
Niestety osobiście mam taką manierę, że ja lubię wszystko poprawiać. Niestety często są to zabiegi nieekonomiczne i nieproporcjonalne do uzyskanego efektu ale często też zdarza się, że efekt końcowy "wyrywa z butów". I o to mi chodzi!

Cały opis mojej "aparatury" (uwielbiam to słowo) przeniosłem tutaj: viewtopic.php?p=239975#p239975

Słowem zakończenia powyższej prezentacji, każdy ma swoje preferencje, ja także mam swoje. Za dźwięk wysokiej klasy trzeba zapłacić, ale nie należy przepłacać.
Stawiam tezę, że sprzęt czysto fabryczny nigdy nie gra na tyle na ile jest wyceniony. Ponadto im nowsze sprzęty tym droższe i gorszej jakości. Jestem też zwolennikiem modyfikacji sprzętu fabrycznego.
Drogo nie zawsze znaczy dobrze. Jeśli już płacić jakieś większe pieniądze to tylko w manufakturze - będzie połowę taniej i dwa razy lepiej niż w sklepie. Jeśli nie dysponuje się zasobnym portfelem to tylko sprzęt używany.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2019, 14:50 przez koscidogitary, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

koscidogitary pisze:
01 lut 2019, 12:02
Kiedyś takie rozwiązania miały preampy lampowe.
viewtopic.php?f=65&t=10889
Tak, wszystko na osobne tematy. W powitalnym nie ma wielkiego sensu pisać, ale Twoja wola :)
Awatar użytkownika
gravediggie
Gramofon: JVC & Schneider

Post autor: gravediggie »

Paweł, wrzuć to w temat "kolekcje sprzętowe forumowiczów" :)
JVC JL-A1|Shure M75|MMCF10|Dual CV 6020|Canton Karat 920
Milijon kabli..
Awatar użytkownika
koscidogitary

darkman dzięki za uwagę.
Mam świadomość, że pisanie tego tutaj to raczej słaby pomysł, ale miałem chwilę czasu to zebrałem to w kupę i wrzuciłem na szybko w jedno miejsce.
W przyszłości poudzielam się w osobnych wątkach a tutaj mam po prostu stworzone swoje audio-portfolio.
Na pierwszy ogień pójdzie temat preampów bo niedługo za taki się wezmę.
Pozdr.
gravediggie pisze:
01 lut 2019, 12:39
Paweł, wrzuć to w temat "kolekcje sprzętowe forumowiczów" :)
Dobra, to tak zrobię! Dzięki za uwagę!
ODPOWIEDZ