Przeglądam forum od pewnego czasu i czytam, czytam i jeszcze raz czytam ... ciekawe informacje oraz interesujące dyskusje.
Cieszę się winylami od dłuższego czasu; niestety był etap, że zachłysnąłem się CD, ale winyli się nie pozbyłem - a nawet powiększyłem kolekcję. Długo zajęło mi znalezienie nowego sprzętu do odtwarzania (po tym jak padł mi prawie 20 lat temu czerwony gramofon z dołączanymi głośnikami i przedwzmacniaczem - chyba to była unitra). 3 lata temu nabyłem clearaudio emotion wraz z ortofonem no 2. Grało to do niedawna z technicsem SU-VX500 oraz kolumnami SB-CS95. Obecnie technicsy przekazałem córce, a na rozpakowanie czeka marantz pm15s2, czeka bo potrzebuję czasu na zbudowanie stolika na sprzęt (mieszczącego kino domowe, 2 gramofony, wzmacniacz i inne dodatki). Projekt już mam teraz szukam elementów składowych i nie mogę się doczekać uruchomienia tego zestawu

Od stycznia jestem posiadaczem duala cs-5000 z wkładką ortofon omb-20, kupiłem bo szukałem czegoś na 78 rpm (gra on z marantzem sr6006 i kolumnami monitor audio rx8). Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie jakość dźwięku - nie spodziewałem się, aż tak dobrej (pasującej do mego ucha) od gramofonu ok. 25 letniego. Obecnie czekam na wkładkę grado 78 rpm c; mam trochę starych płyt 78 mono i chętnie je odsłucham, ale nie wiem czy pójdę w tym kierunku (pewnie się skończy na okazjonalnym słuchaniu 78).
No i na koniec - mam kolekcję ok. 150 winyli: głównie klasyka (gro to wydania niemieckie, trochę demoludów), a pozostałe to rock/pop (polska i zachodnie) oraz różne ciekawostki (tzn. głównie polskie i radzieckie, np. pocztówka dźwiękowa ze statku Batory, czy odgłosy ryb [pomysł i realizacja radziecka]). Z kolekcji widać, że słucham właściwie wszystkiego, jedynie ciężko wczytuję: rap, techno, house i tym podobne.
Pozdrawiam Wszystkich Użytkowników Forum
Zbyszek